U kakvom ste odnosu s hranom?

Posvađani ste, u miru ili indiferentni? Odnos s hranom jedan je od najprisnijih i najduljih u životu, počinje se razvijati rođenjem i ostaje s nama do zadnjih trenutaka na Zemlji. Baš kao i partnerski odnos, može za nas biti toksičan ili blagotvoran. Ako birate koga ćete pustiti u svoj intimni život, birate li namirnice koje ćete pustiti u tijelo, pita Jasna Šafar

Hrana ima odgovor na sva pitanja

Od samog goriva koji nas pokreće, hrana je postala mnogo više. Koristimo je za osjećaj užitka, ugode, za socijalizaciju, kao nagradu, kad smo tužni, tjeskobni, povrijeđeni, usamljeni, kad nam je dosadno. Može biti povezana sa seksom, može postati opsesija ili ovisnost. Često je izjednačena sa zdravljem, no može potaknuti i mržnju prema sebi. Hrana može biti posao, a kao industrija, postala je ključni dio svakodnevice. Odlazimo u restorane, pekarnice, slastičarnice, lance brze hrane, trgovine zdrave hrane, kafiće, specijalizirane trgovine za sportaše, na tržnice, poljoprivredna gospodarstva, sve u namjeri da nađemo adekvatnu hranu.  

U hrani kao da leže odgovori na svaki problem i situaciju. Volimo li nekoga, kupujemo mu čokoladice ili ga vodimo u restoran na večeru, pečemo mu kolače i želimo ga zadiviti kulinarskim umijećem. Želimo li nagraditi sebe, spravljamo si ili kupujemo fino jelo. Želimo li skinuti kilograme, jedemo prema posebnom režimu. Želimo li biti fit, uzimamo dodatke prehrani, proteine. Želimo li biti zdravi, konzumiramo zdrave proizvode. Želimo li uštedjeti novac, kupujemo velika pakiranja i "nekoliko % gratis." Nemamo vremena? Ima hrane koja će nam ga uštedjeti…

Opraštam si lošu hranu

No kakav je naš odnos s hranom? Vrlo često površan, zamagljen velom uvjetovanosti zbog utjecaja medija i vlastitih nesvjesnih izbora. No ne bismo li upravo s hranom trebali biti prisniji, intimniji? Intimnost znači da osobu ili stvari s kojima smo u odnosu ne prosuđujemo, brižni smo, usrdni, spremni vidjeti i prihvatiti. Spremni davati i biti iskreni prema sebi. Sposobni biti ovdje i sada i vidjeti mogućnost izbora, što znači i odabrati nešto drugo ili nekog drugog. Biti sa sobom bez prosuđivanja.

Kao i u drugim odnosima, i u odnosu sa sobom najdragocjenija je bliskost, intimnost. S vlastitim tijelom. S njim spavate svake noći, njegujete ga, odijevate i hranite. Tijelo vam pruža ugodu i fizičku snagu. Tuširate ga, dodirujete, vodi vas na mjesta koja želite posjetiti i omogućava vam da budete primijećeni. Intimnost počinje poštovanjem sebe. Poštujte se opraštajući si lošu hranu i nekontrolirano jedenje i onda si dajte šansu slušati tijelo. To je vještina koja se može naučiti. Poradite na onome što odnos čini bliskim: časti, povjerenju, jednostavnosti, dopuštanju, zahvalnosti.

jasna šafarJasna ŠafarJedemo jer čeznemo za hranom za dušu

Naša tijela imaju prisan odnos s hranom, ono što jedemo postaje dio naših stanica, tkiva i organa. To je mikroskopski intiman proces za čitavo tijelo. Čak su kemikalije mozga strukturirane od onoga što svakodnevno jedemo.

Kad jedemo, ne hranimo se samo jelom i pićem, već i dojmovima svojih osjetila, unutarnjom motivacijom i svojom svjesnosti. Hranimo tijelo, ali i dušu. Dok su nas hranili kao bebe, držali su nas u naručju, voljeli, milovali. Dakle, povezanost između hrane, intimnosti i ljubavi moćna je i neraskidiva. Kao dijete, za stolom uz objed odvijala se interakcija s obitelji, pa bi hrana koju običavamo jesti mogla biti povezana s tim snažnim sjećanjima bliskosti.

Kako smo odrastali, možda smo se počeli osjećati odvojeno i usamljeno. Nije zato čudno da se uhvatimo kako nešto jedemo zato što zapravo gladujemo za dubljim hranjenjem: za ljubavlju i intimnosti koje su nam nekad bile tako blizu, a sada se čine tako daleko.

Želimo li zadovoljiti tu dublju potrebu, tada sve nutritivne vrijednosti određene namirnice za nas imaju ograničeno značenje. Jer bez obzira na to koliko nam je pun želudac, dublja glad ostat će nezadovoljena i neispunjena.

Odnos s hranom je poput partnerskog odnosa: zdrav ili toksičan

Zbog svakodnevnog bliskog odnosa s hranom, potrebno je u tijelo unositi kvalitetne i hranjive namirnice. Čitati deklaracije, svjesno kupovati, naučiti koje namirnice su najbogatije vitaminima, mineralima, proteinima, omega kiselinama… Biti svjesniji što dopuštamo da uđe u naše tijelo svakog dana. Hrana koja nema nutritivnih vrijednosti samo "iskorištava" naše tijelo. Ona ne daje, samo uzima i crpi.

Kao što kvalitetan partnerski odnos pozitivno djeluje na nas i donosi nam dobrobit, zdrav odnos s hranom ima isti učinak. Slično toksičnom partnerskom odnosu koji je loš za mentalno i emotivno, loša hrana ima negativan učinak na fizičko zdravlje.

Budući da hrana opskrbljuje ljudsko tijelo, koje je naše "vozilo" na životnom putu, ako pazimo koga ćemo pustiti u svoj ljubavni život, moramo biti kritični i prema onome što izabiremo da uđe u naše tijelo. Pokušajte pri sljedećem obroku obratiti pozornost na elemente kvalitetnog odnosa: čast, povjerenje, jednostavnost, dopuštanje, zahvalnost. Osvijestite te elemente i otkrijte u kakvom ste odnosu s hranom.

Volite, poštujte sebe i ono što u sebe unosite, tijelo, um i duh bit će vam zahvalni!Jasna Šafar, kvantni vodič, www.quantum.com.hr

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr