Sanja Plavljanić Širola: Što je važno znati o intuiciji?

Sedam jednostavnih ključeva za povezivanje s čarolijom – sažetak je kojim autorica Sanja Plavljanić Širola opisuje svoju knjigu ‘Život u čarobnom toku’. U njoj otkriva jednostavne, ali često zanemarene ‘ključeve’ radosnijeg i smislenijeg djelovanja. Donosimo isječak iz knjige posvećen našem unutarnjem kompasu - intuiciji

Sanja Plavljanić Širola

Sanja Plavljanić Širola

Željela bih vam istaknuti napomene koje će vam pomoći da se lakše služite svojom intuicijom.

1. Stvarajte kroz dan „povoljne trenutke“ za otvaranje prema intuiciji
Kako bi nas intuicija mogla voditi, važno je da budemo prisutni za sebe, svoje ideje, za osluškivanje svoga tijela. To znači: tijekom dana odvajajte (barem nakratko) vrijeme u kojem možete biti sami sa sobom, kada sebe možete „čuti“.
Ako smo stalno okruženi drugim ljudima i izvanjskim podražajima ili pak ako su stalno prisutni razni „odvlačivači“ pozornosti: TV, radio, kompjutor – tada teško čujemo sami sebe.

Također, dobro je izbjegavati punjenje uma mnogobrojnim nepotrebnim slikama i informacijama (pogotovo vijestima koje su negativne) jer one čine da razmišljamo o temama koje su nam nametnute i odvuku nam pozornost s unutarnjeg vodstva. Važno je osloboditi prostor, dati si mjesta za vlastito razmišljanje i vlastite osjećaje o svijetu, mjesta da se povežemo s nadahnućem.

2. Budite fleksibilni i činite nove stvari
Već smo u prethodnom poglavlju govorili o iznimnoj važnosti fleksibilnosti.
U ovoj našoj temi intuicije, ona nam je bitna ponajprije zato što nas čini prisutnima.
Kad god radite nešto novo ili na nov način, izuzetno ste prisutni u trenutku. A to je upravo ono što nam treba da bismo zamijetili intuitivne znakove i posvetili im dužnu pažnju.

3. Najlakše čujemo vodstvo kad smo smireni i opušteni
Promatrajući druge ljude i sebe samu u različitim situacijama, došla sam do zaključka da nam određene emocije otežavaju povezivanje s unutarnjim vodstvom.

Razmislite – kako biste vi opisali energiju u kojoj se nađete kad vas obuzme, recimo strah?

Kad se nađete u situaciji u kojoj ste okupirani nervozom ili pak strahom ili ljutnjom, vaša se energija stisne, zgusne, komprimira – barem ja je tako doživljavam, iako to ponekad nije jednostavno opisati. No, vjerujem da i vi to tako nekako osjećate – kad vas je strah ili se zabrinete, doslovno se stisnete, zar ne? A kad ste ljuti ili bijesni, tada se u vama formira nešto poput guste ključajuće lave – opet zgusnuta energija.
Kad god smo u takvom „komprimiranom“ raspoloženju, tad nismo protočni za vodstvo!

Jer, vodstvo je vrlo često suptilno i kroz stisnutu energiju mu se teško probiti.
Također, intuiciju ne možemo forsirati jer smo, kad forsiramo, također stisnuti. (Evo, kad zamislim osobu koja nešto forsira, dolazi mi slika čovjeka sa stisnutim šakama i stisnutim zubima, a vama?)

I zato, kad vam je potrebno vodstvo, nastojte se što više opustiti, postati lagani i smireni pa ćete biti protočni i svi potrebni signali prirodno će doći.

4. Razjašnjavajte si pisanjem  
Ponekad su nam naši intuitivni osjećaji nejasni i ne možemo si ih točno protumačiti.
Pomoć u takvim situacijama vrlo je jednostavna – samo sve stavite na papir! Pišite sve što vam dolazi, postavljajte sebi dodatna pitanja poput: Što točno osjećam? Što mi taj osjećaj govori? Što mi u tome najviše smeta? Što mi je zapravo čudno? Što imam poriv učiniti? I tome slično.

Vjerujem da će vas začuditi koliko ćete brzo doći do puno jasnijih uvida!

sanja plavljanić širola

5. I na kraju vam želim poručiti:  Naravno da je i um važan!
Iako sam vam nekoliko puta naglasila da je intuicija puno mudrija od našeg uma, to nipošto ne znači da bi nam ona trebala postati zamjena za um! I da bismo trebali živjeti život bez razmišljanja, samo rukovodeći se svojim unutarnjim poticajima.

Naravno da ćete i dalje razmišljati, analizirati, donositi procjene, odluke i zaključke, da ćete razmatrati podatke i pronalaziti rješenja svojim umom, ali pritom bi bilo važno da vaš mali intuitivni radar bude stalno na „on“ (uključeno). Pa kad vam u nekom trenutku nešto prišapne, da ga osluhnete s uvažavanjem. I da tada ne dopustite umu da razvija svoje teorije o tom intuitivnom uvidu.

Također, ponekad će upravo intuicija biti ona koja će vas ponukati da o nekom problemu zatražite mišljenje (uma) neke druge osobe. I u tome je svakako poslušajte!

Intuicija u mom životu

Recimo, ja pratim intuiciju, ali uvijek o nekoj svojoj ideji za novi pothvat volim poslušati viđenje svog vrlo realističnog sina Tea. Zapravo, intuicija me potakne da bih ga trebala pitati.

Moja prijateljica Lejla napisala je doktorat na temu donošenja važnih poslovnih odluka. U tu svrhu kontaktirala je mnoge istaknute javne osobe i (s obzirom na to da je njeno primarno zanimanje bilo liječnica), zamolila ih je da im izvadi krv i odredi još mnoge druge tjelesne parametre prije i poslije donošenja neke važne odluke. Ono što je ustanovila bilo je da se mnogi istaknuti voditelji tvrtki na prvom mjestu pouzdaju – u svoju intuiciju!

Intuicija je čarobno vrelo unutar nas koje će nam, ako ga odlučimo osluškivati, svakodnevno donositi osjećaj prisutnosti, živosti i avanture. Zabavno je činiti te male, neobične, „nerazumne“ stvari i zatim se oduševljavati kad shvatimo zašto su bile potrebne. Intuicija nam pomaže da doslovno živnemo!

sanja plavljanić širola, knjigaKnjigu Sanje Plavljanić Širole ‘Život u čarobnom toku’ uz koju dolazi i radna bilježnica ‘Kreirajte vibraciju koja otvara vrata čaroliji’ možete nabaviti putem web stranice www.sretan-dan.hr

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr