Ne zaboravite dar za sebe!

Neki su darovi neprocjenjive vrijednosti – a upravo jedan takav trebali biste darovati sami sebi

Kako možemo dobiti takav dar? Tako da ga darujemo sami sebi!

U blagdansko doba zaokupljeni smo traženjem savršenih darova. "No nakon što se darovi odmotaju i vratimo se svom svakodnevnom životu, koliko često ti darovi doista utječu na naše živote?" pitanje je što ga postavljaju autori bloga Integrative Nutrition ističući da kad razmislimo o onome što je uistinu važno, postajemo svjesni da to nije ni posljednji gadget, ni meke sokne, ni kuhinjski uređaj, nego "kako se krećemo kroz život. Kada to možemo činiti zdravo, veselo i sa svrhom, osjećamo kudikamo manje potrebe za stvarima jer smo zadovoljni na mnogo dubljoj razini." Kako možemo dobiti takav dar? Tako da ga darujemo sami sebi!

Više sna, manje obaveza?

Dar osobnoga cjelovitoga tjelesno-duševnog blagostanja onaj je koji neprestano daje te pozitivno utječe i na sve oko nas. On počinje – brigom o sebi. Kako će se ona ostvarivati, jedinstveno je baš kao što je svaka osoba jedinstvena i ne postoji samo jedan način koji funkcionira za sve. "Duboko u sebi vjerojatno znate koji je oblik wellnessa najpotrebniji u vašem životu", upućuje Integrative Nutrition.

žena božićMožda trebate početi paziti na prehranu koju ste zbog prezaposlenosti u posljednje vrijeme zanemarili. Ili vam je potrebno više sna, ili pak manje obaveza (ili oboje). Možda osjećate potrebu da počnete meditirati kako biste umanjili stres te bili smireniji umjesto da reagirate preemocionalno. To se može primijeniti na bilo koje životno područje u kojem osjećate neravnotežu ili iscrpljenost: veze, karijeru, svoj okoliš, aktivnosti…

Tri jednostavna koraka

No, najteže je učiniti nešto. "Kad na uvođenje promjena gledamo kao na zadatak, nešto što moramo učiniti zbog ovog ili onog razloga, rezultati su obično blijedi", ističu autori Integrative Nutritiona. Motivacija mora biti unutarnja. Treba se iskreno sagledati i uvidjeti što doista želimo činiti bolje. Kao pomoć, navode se tri jednostavna koraka kojima ćemo doći do željenoga wellness-dara:

  1. Odlučite to učiniti.
  2. Imenujte svoju najveću prepreku tome pa razmislite kako se nositi s njom.
  3. Povežite se s drugim ljudima koji će vam dati potporu ili i sami provode nešto slično.

I pritom zapamtite da posrijedi nije samo određeni cilj, nego nešto što će vam omogućiti radostan i slobodan život te da se, ostvarujući ga, osjećate najbolje moguće.

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr