Naturizam - test prihvaćanja sebe

Ljeto je najbolje razdoblje za naturizam. No to što se čini tako jednostavnim, osloboditi se odjeće, mnogima je potpuno nezamislivo. Kupate li se na nudističkim plažama? Kupate li se uopće nagi, spavate li nagi? Većina nas ne osjeća se dobro bez odjeće, a nelagoda ima različite razloge koji puno govore o vama. Naša suradnica Senka Ljubić govori o naturizmu iz osobnog iskustva...

Što je naturizam?

Naturizam je kulturološki pokret koji promovira i brani pravo na osobnu i društvenu nagost. Prema definiciji Međunarodnog naturističkog saveza, to je način življenja u skladu s prirodom koji se prakticira nagošću u posebnim okruženjima, s ciljem da se osnaži samopoštovanje, poštovanje prema drugima i prema okolišu. Pod posebnim okruženjima smatraju se posebno označene plaže, ograđeni kampovi i klubovi.

Naturizam nije ekshibicionizam i nije povezan s nagošću koja se ponekad koristi u političke svrhe da bi se demonstracijom u javnim prostorima skrenula pozornost na neku političku temu ili društveni problem.

Povratak prirodnosti

Pojam naturizam ima korijen u latinskoj riječi natura, što znači: priroda, i odlično označava samu srž ovog pokreta – povezanost s prirodom. U svakodnevnom rječniku uvriježena je riječ nudizam – koja svoj korijen ima u engleskoj riječi nude, što znači: gol. Ta riječ opisuje samo površnu, vanjsku manifestaciju ovog pokreta.

Naturizam ima dugu tradiciju u Europi, još od kraja devetnaestog stoljeća, a u Njemačkoj ga zovu Freikörperkultur, skraćeno FKK, što znači: kultura slobode tijela. I taj naziv odlično opisuje temeljnu ideju naturističkog pokreta. Riječ kultura u sebi odlično sažima ideju o pokretu koji njeguje poštovanje prema ljudima i prirodi te slobodnom tijelu koje je nešto najjednostavnije i najprirodnije što posjedujemo.

Riječ sloboda može sugerirati i radost doživljaja prirode kroz tijelo oslobođeno odjeće, mogućnost da sebe i prirodu doživimo spontano, nedužno, oslobođeno od bilo kakvih seksualnih i moralističkih značenja. Hrvatska ima dugu kulturu naturizma, s brojnim plažama i kampovima duž obale.

Nezadovoljstvo tijelom i izgledom

Ljeto je najbolje razdoblje za prakticiranje naturizma. No to što se čini tako jednostavnim, osloboditi se odjeće, mnogima je potpuno nezamislivo. Većina nas ne osjeća se dobro bez odjeće. Svoje se nagosti možemo bojati iz različitih razloga. Najčešći razlog nelagode ili straha jest odnos prema vlastitom tijelu. Velik broj ljudi, posebno žena, nije zadovoljan svojim izgledom.

Kad naša tijela ne odgovaraju aktualnom standardu ljepote, koji je najčešće posve nerealan, negativna slika o vlastitom tijelu izaziva nezadovoljstvo i nesigurnost. Odjeća može sakriti ono što smatramo nedostacima, naglasiti ono što smatramo lijepim. Osloboditi se odjeće na plaži ponajprije predstavlja veliki test samoprihvaćanja.

Moje iskustvo

Već desetak godina, kad god imam priliku, odlazim na nudističku plažu. Sjećam se dobro svog prvog iskustva. Stvarno mi je trebalo puno hrabrosti skinuti kupaći kostim, opustiti se i uživati u suncu i moru. Nekoliko puta na početku osjećala sam nelagodu pa sam uglavnom posve ukočeno ležala na trbuhu, skrivajući tako najosjetljivije dijelove tijela. Smjestila bih se što bliže moru, tako da mi je trebao samo korak ili dva do mora u kojem sam se mogla sakriti.

Prvo pravo oduševljenje osjetila sam u moru, plivajući. Možda vam se ne čini bitnom razlikom plivati bez odjeće ili imati na sebi kupaći kostim, ali razlika u doživljaju slobode stvarno je velika.

Svidjelo mi se i to što po izlasku iz mora nemam mokar kupaći kostim koji se, sačinjen i od najmodernijih materijala, uvijek nekako presporo suši na tijelu i što nema onog dosadnog presvlačenja u suhi kostim, ako morate čuvati bubrege ili jajnike. Na kraju ljetovanja, nema onih smiješnih bjelina na dijelovima tijela koje je prekrivao kostim. Tijelo je svuda jednako preplanulo, prekrasno!

žena ljetoNe jača komplekse, nego ih oslobađa

Ako mislite da vaše tijelo treba savršeno izgledati da biste ga mogli hrabro pokazati na nudističkoj plaži, u velikoj ste zabludi. Na nudističkoj plaži doživjet ćete spoznaju da ljudska bića postoje u svim mogućim oblicima, veličinama, godinama, te da savršena ljepota, prema standardima koje promoviraju moda, industrija ljepote i zabave, zapravo postoji uglavnom samo na stranicama magazina i na filmskom platnu, uz vrlo rijetke izuzetke u stvarnosti.

U definiciju naturizma ugrađena je ideja jačanja samopoštovanja. Tijelo ne bismo trebali doživljavati samo kroz njegov vanjski izgled. Njegova prava ljepota skriva se u zdravlju, u snazi tijela, u njegovoj sposobnosti da ispunjava sve svoje funkcije - od pokretljivosti, radne sposobnosti, sposobnosti rađanja i hranjenja djece do utjehe dodira, užitka seksualnosti.

Mladi nisu svjesni svoje ljepote

Tijelo nam pruža radost i užitke koji dolaze putem svih njegovih osjetila: okusa, sluha, vida, njuha i opipa. Ponekad nam je potrebno nešto više životnog iskustva i zrelosti da bismo to spoznali. Stoga je naturizmu možda čak i sklonija zrelija populacija. Mladi ljudi lijepog tijela koje još nije načelo vrijeme, bolesti, porođaji, nezgode i sve ono što donosi život, često nisu ni svjesni svoje ljepote pa imaju mnogo imaginarnih zamjerki na svoj izgled.

Na nudističkoj plaži ne možete ne primijetiti nage ljude oko sebe, a znate da će i oni vidjeti vas. No oko sebe ne gledate ispitivački i prosuđujući, a kad ste okruženi nagim ljudima, sve to ubrzo postane posve nezamjetno, nevažno, potpuno normalno. Najvažnija je opuštenost koja dolazi s osjećajem da ste usklađeni s prirodom. To je opuštenost kojom se prepuštate suncu i vjetru, moru i slobodi tijela.

Osjećamo li nelagodu kad smo nagi? Zašto?

Uz iskustvo s nudističke plaže više vam neće biti nelagodno ni u drugim okolnostima, primjerice, da se, bezbrižno presvučete u zajedničkoj svlačionici teretane ili nakon vježbanja joge. Kad odete u obližnje toplice, bez puno razmišljanja i posve opušteno ušetat ćete u parnu saunu u koju ne smijete ući u kupaćem kostimu ni s ručnikom. Past će vam na pamet da se i kod kuće, kad ste sami ili s partnerom, oslobodite odjeće i drugačije doživite svoje tijelo.

Ako ste izrazito sramežljivi i nesigurni, pokušajte za početak spavati bez odjeće, barem za toplijih godišnjih doba. Iskustvo boravka na nudističkoj plaži prilika je i za svakog od nas da promisli o odnosu prema vlastitom tijelu. Što osjećamo kad smo bez odjeće? Ako osjećamo nelagodu, zašto je to tako? Što stvarno smatramo lijepim na svom tijelu? Što je potrebno da se opustimo i stopimo s prirodom?

žena ljetoNaturizam mi je učvrstio samopouzdanje

Naučila sam potpuno opušteno uživati u slobodi tijela, osjetila sam još jednu novu i dublju dimenziju povezanosti s prirodom. Pravo uživanje počinje kad se više ne brinete o tome kako izgledate, kad se uvjerite da vas nitko ne promatra. Sloboda tijela u prirodi, prepuštanje svim njenim darovima zaista je opuštajuće iskustvo.

Prepoznajem da moja osobna snaga dolazi iznutra, iz hrabrosti da budem bez odjeće, iz ponosa koji osjećam zbog svog tijela, jer sve njegove nesavršenosti i „mane“ najviše od svega odražavaju bogata životna iskustva. Osjećam se dobro u svojoj koži, osjećam se nesputano i slobodno. Iskustvo naturizma zaista je učvrstilo moje samopouzdanje i sposobnost da prihvatim svoje tijelo ovakvo kakvo jest, s poštovanjem i ponosom.

Kad ste s nagim ljudima, ne primjećujete da su nagi

Oni koji nikad nisu bili na nudističkoj plaži mogu imati različite ideje o seksualnoj komponenti tog doživljaja. Stvarnost je potpuno drugačija. Naturistički pokret naglašava da je prakticiranje nagosti u skladu s idejom naturizma potpuno aseksualno, bez ikakvog ekshibicionizma.

Kad ste okruženi nagim ljudima, i sami bez odjeće, to postaje neprimjetno, nezanimljivo, obično. Uz to dolazi i spoznaja o tome kako odjeća ima puno veću ulogu u seksualnosti, da je izazovnija od posve nagog tijela. Možda je to zato što odjeća stvara određeni privid, skriva nesavršenosti, ističe ono što smatramo lijepim i zavodljivim.

Zašto su nudističke plaže izolirane?

Naturističke plaže uglavnom su izolirane, odvojene od običnih plaža, dobro označene oznakama FKK i znakovima koji jasno pokazuju o kakvim je plažama riječ. Svaki ekshibicionizam u naturističkom pokretu je isključen, posve nezamisliv. Plaže su uglavnom odvojene i izolirane da bi se, među ostalim, spriječio mogući voajerizam onih koji pokretu ne pripadaju ili ga ne razumiju.

No, isto tako, ovako odvojenim plažama uspješno se sprečava vrijeđanje stavova i uvjerenja onih kojima je sloboda tijela iz različitih kulturoloških ili religijskih razloga neprihvatljiva.

Nikad na nudističkoj plaži nisam primijetila da netko zuri u mene, niti sam ja zurila u druge. Nikad od nekog naturista nisam doživjela nikakvo neugodno iskustvo. No neugodnih iskustava povremeno ima, i to kad oni koji nisu naturisti slučajno ili namjerno zalutaju na nudističku plažu.

Uvijek bi me zapanjila njihova nepristojnost kad bi se, ignorirajući jasne oznake i nage ljude oko sebe, demonstrativno utaborili na nudističkoj plaži. Tada možete doživjeti skrivene poglede, podsmješljiv komentar ili pogled, nepristojno cerekanje. To uvijek naruši fini sklad i opuštenost miroljubive naturističke zajednice.

Kulturološke i religijske razlike

Naturizam je miroljubiv pokret. Naturisti ne nameću svoje stavove, štoviše, odvajaju se na posebne prostore i jedino što žele jest mirno uživati u prirodi. Ipak, kulturološke i religijske razlike u svjetonazoru postoje. U nekima od njih naturizam je posve nezamisliv jer se tijelo smatra nečim sramotnim ili zlim.

Nametnute su zabrane pokazivanja tijela – i to samo ženama! Ondje žene ne smiju čak ni izaći na ulicu, a da nisu pokrivene, skrivenih lica, kose, ruku i nogu. Poneki svjetonazori „moralistički“ omalovažavaju naturizam, nerijetko smatrajući naturiste nemoralnim osobama ili čudacima.

To uglavnom proizlazi iz neznanja, a često i iz straha. Tu treba iznad svega zadržati toleranciju i prihvaćanje različitosti. Srećom, u našoj kulturi još imamo mogućnost odabira i dobro je dok jedni drugima ne namećemo vlastita uvjerenja kao jedina ispravna.

Tijelo je najvažnije što posjedujemo

Na kraju se možemo vratiti na činjenicu da je tijelo nešto najprirodnije što postoji. Tijelo je ono najvažnije što posjedujemo.

Naturizam može biti dragocjeno iskustvo jer nam pomaže da u sebi postignemo sklad – tijelo, um i emocije mogu se na tako jednostavan način, poput naturizma, povezati i uskladiti darujući nam radosno iskustvo slobode i samopoštovanja. Povezanost sa sobom i prirodom na naturistički način snaži nas i obnavlja.          

Senka Ljubić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr