Kako zaustaviti negativne misli i ušutkati unutarnjeg kritičara?

Stres u nekim ljudima izaziva tjelesne, a u drugima mentalne i emocionalne reakcije. Kako bismo izbjegli takve manifestacije, važno je izgraditi otpornost, a u tome nam mogu pomoći efikasne tehnike upravljanja stresom i emocijama koje savjetuje leadership coach Mirta Fraisman Čobanov

Uništavajući samogovor

Ovo je najgora vrsta negativnog samogovora zato što je uništavajuć i bolan. Karakteriziraju ga rečenice poput: „Nisam dovoljno dobar/dobra“, „Loš(a) sam“, „Nesposoban/nesposobna sam“, „Glup(a) sam“ i „Ne mogu vjerovati da opet nisam uspio/uspjela“.

Ovo su rečenice koje najvjerojatnije ne bismo tako lako uputili drugima, no ponekad ih s lakoćom govorimo sebi. Kad bi nam netko u stvarnosti takvo što rekao, naljutili bismo se, ali sebi to, ipak, često ponavljamo.

Negativna predviđanja

Negativna predviđanja često postanu i samo­ostvarujuća proročanstva. Najčešće forme negativnih predviđanja su proricanje budućnosti poput: „Neću znati na ispitu“, „Pogriješit ću“ ili „Neću uspjeti“ i prizivanje katastrofe poput: „Bit će toliko grozno da to neću moći izdržati.“

Nakon što prizovete negativno predviđanje, sami sebi potvrđujete da ste bili u pravu i time još više učvršćujete negativne misli. Ako vam se i dogodi nešto negativno, važno je znati da u danoj situaciji uvijek možete pronaći nešto pozitivno. Na primjer, umjesto da kažete: „Uvijek pogrešno riješim ovakav zadatak“, možete reći: „Često pogrešno rješavam ovakve zadatke, no vjerujem da ću danas uspjeti.“

Kako zaustaviti negativne misli?

Da biste zaustavili negativni samogovor, trebate naučiti zamijeniti ga pozitivnim. To možete učiniti kroz proces zaustavljanja misli:

1. korak: Osvijestite negativne misli!
2. korak: Recite sami sebi: „Stop!“
3. korak: Zamijenite negativne misli pozitivnima!
Na početku pokušajte voditi dnevnik svojih negativnih misli koje možete na papiru zamijeniti pozitivnima. Uz dovoljno vježbanja i ustrajnosti, nakon nekog vremena moći ćete to činiti i bez dnevnika.

Preuzimanje zasluga za uspjeh i realno objašnjavanje neuspjeha također je ključno u razvoju samopouzdanja i mentalne čvrstoće. Nekoliko savjeta kako to činiti:

  • Ne preuzimajte odgovornost za ishode koji su izvan vaše kontrole.
  • Čestitajte si, pohvalite se za postignute uspjehe. Ne kritizirajte svoje sposobnosti kad niste uspješni. U svim slučajevima fokusirajte se na proces i aspekte koji su pod vašom kontrolom.
  • Pripazite da i u pozitivnom samogovoru budete što bliži realnosti jer ako ste nerealni, onda već prelazite u samozavaravanje.
Mirta Fraisman Čobanov

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr