Kako vidjeti sebe u boljem svjetlu i vrednovati svoja postignuća?

Kako vidjeti sebe u boljem svjetlu, vrednovati svoja postignuća i shvatiti da imate pravo biti sretni i uspješni? Ovako o tome zbore stručnjaci:

1. Upregnite afirmacije

Kada primijetite da se ponašate na način kojime sami sebe sprječavate da dođete do onoga što želite, odaberite suprotnu opciju. "To može biti u obliku afirmacije kao što je," Ja zavrjeđujem bolji posao "ili" Ja ću biti u sretnoj ljubavnoj vezi", kaže Catherine Tingey, trenerica života i odnosa.

Ove afirmacije stvaraju nove živčane puteve u mozgu i, s vremenom i upornošću, imaju veliku moć u uklanjanju misli kojima sami sebe sabotiramo.

100 najboljih afirmacija Louise Hay

Moć afirmacija

2. Promijenite svoj unutarnji dijalog

Kada primijetite da vas misli vode negativnim putem, preuzmite kontrolu i promijenite svoj unutarnji razgovor. 

"Počnite primjećivati kada vaš mentalni monolog postane ljutit, posramljujući ili beznadan, i razgovarajte s tim glasom onako kako biste to činili sa zaposlenikom ili čak djetetom, predlaže Mike Ensley, profesionalni savjetnik. Ti odgovori mogu biti "Stani" ili "Takav stav nije od koristi" ili "Ne dopuštam ti da tako razgovaraš sa mnom."

U početku vam se to može činiti malo smiješnim, kaže Ensley, ali ako se držite toga, uvidjet ćete moć svog unutarnjeg dijaloga.

Gnjavi li vas unutarnji kritičar

3. Radite na promjeni navika koje vam štete

Organizirajte se, provedite plan, napravite rasporede i proračune.

“Bez obzira na to pokušavate li poboljšati financije ili odnose, ili promijeniti neke navike, ono što često odmaže ljudima je nedostatak dosljednosti namjere”, dodaje Ensley. “Dosljednost namjere unaprijed odlučuje o tome kako će se trošiti resursi (vrijeme, novac, talenti). To se odnosi na mnoge stvari, od uštede novca pa do brige o partneru."

Možete ostaviti prostora za spontanost i izbor, ali neuspjeh u ostvarenju namjere vodi do neispunjenih nada, kaže on.

4. Odlučite biti vlastiti autoritet

Da biste razvili samopouzdanje i veći osjećaj samopouzdanja, morate vladati svojim razmišljanjima, izborima i životom.

"Morate biti svoj vlastiti autoritet", ističe David Neagle, autor i osnivač savjetodavne tvrtke Život je sada. “Vi znate bolje nego itko drugi tko ste i što vam je potrebno. Ali dok ne prepoznate tu istinu i zakoračite u vlastitu moć, nikada nećete imati sto postotno samopouzdanje."

5. Shvatite da imate pravo biti sretni

Možda ometate vaš vlastiti uspjeh time što ne osjećate da imate pravo na njega.

"U samom srcu sabotaže je uvjerenje da je osoba nevrijedna", objašnjava Catherine Tingey. "Taj osjećaj nevrijednosti obično je duboko povezan s obitelji iz koje osoba potječe ili ranim životnim iskustvima."

Počnite vjerovati da zaslužujete biti sretni i vaš put ka svjesnosti će postati pristupačniji. Ne postoji ništa što bi vas zaustavilo, osim vas samih!

7 najvećih prepreka na putu do sreće

www.goalcast.com

Pripremila Snježana Krčmar

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr