Kako utišati um u samo jednoj minuti

Odvojite minutu svog dana punog obveza i pokušajte učiniti ovih 7 stvari, savjetuje Leo Babauta

Trenutak mira i tišine

"Od mnogih sam ljudi čuo: 'Previše razmišljam' ili 'Ne mogu izaći iz vlastite glave.' To je uobičajeno. Nije problem u razmišljanju, nego teškoće počinju kad u svojim glavama neprestano vrtimo priče i zapletemo se u njih", piše Leo Babauta, poznati "minimalist". Naš um tada skače s jedne stvari na drugu, ne možemo se usredotočiti, nismo prisutni u sadašnjem trenutku i osjećamo potrebu neprestano biti nečim zaposleni, objašnjava. Babauta smatra kako je to normalno ljudsko stanje i da većinu vremena ljudski mozak tako funkcionira.

Stoga to ne valja doživljavati problematičnim, kao nešto čime smo pogođeni, jer to će nam neprestano izazivati tjeskobu. Umjesto toga Leo Babauta preporučuje da budemo svjesni tih mentalnih stanja, ostanemo prisutni u mentalnom obrascu te usredotočenom svjesnošću radimo na određenom stanju. A jedini način da se sve to učini jest početi – tišinom i mirovanjem.

Odvojite minutu svog dana punog obveza i pokušajte učiniti ovih 7 stvari, savjetuje Leo Babauta:

 1. Sjedite mirno i svrnite pogled sa svih uređaja i ostalih aktivnosti. Jednostavno sjedite, možete zaklopiti oči ili gledati u prirodu ili pak zid.
 2. Odvojite trenutak za procjenu svog stanja: kako se osjećate (jeste li umorni, tjeskobni, frustrirani, mirni, sretni), kakvo vam je stanje svijesti?
 3. Procijenite kako ste se ponašali u posljednje vrijeme (danas ili samo tijekom posljednjeg sata): je li vam pozornost neprestano bila raspršena, jeste li nečim bili zaokupljeni, usredotočeni na nešto, jeste li gubili vrijeme, jeste li bili tjeskobni ili zbog nečeg strahovali, je li vas nešto iritiralo, jeste li se osjećali loše…?
 4. Za trenutak ostanite s tim osjećajima – bez ikakvog prosuđivanja, samo iz znatiželje.
 5. Suočite se sa svakim osjećajem koji zamijetite te primijetite mentalni obrazac koji ga uzrokuje. Ako ste, primjerice, frustrirani, je li posrijedi ogorčenost zbog neke osobe ili trenutačne situacije? Osjećate li tjeskobu, postoji li kakav željeni ishod za koji se grčevito držite? Ako se osjećate loše, uspoređujete li vlastitu situaciju s nekom idealnom te vam se čini manjkava?
 6. Usredotočite se na svoje tijelo. Kakav je osjećaj? Koje osjete zamjećujete u glavi, vratu, rukama, šakama, torzu, kukovima, nogama, stopalima?
 7. Možete li u ovom trenutku naći nešto na čemu ste zahvalni? Možete li naći ljubav i suosjećanje za sebe i druge?

Babauta napominje kako ne morate proći svih sedam koraka svaki put kad sjednete u miru i tišini, nego ih navodi kao stvari koje valja iskušati. Odaberite ih nekoliko i usredotočite se na njih minutu; sljedeći put odaberite nekoliko više. Duboko udahnite nekoliko puta, a potom si dajte dopuštenje za vraćanje svom poslu ili bilo kojoj drugoj aktivnosti kojom ste se bavili. "Tom minutom tišine u svoje živote možemo unijeti manje zaposlenosti i tjeskobe, a više mirnoće, usredotočene svjesnosti i zahvalnosti", kaže Babauta i ističe kako je za to potrebno "samo malo njegovanja". A neki su od načina ovi:

 • Postavite podsjetnike da se samo na minutu odvojite od tehnoloških uređaja i negdje mirno sjedite.
 • U danu osigurajte vrijeme da samo sjedite; možete pritom meditirati, ali i jednostavno sjediti na ugodnome mjestu i ništa ne činiti.
 • Nađite vrijeme za čitanje kojim ćete se na trenutak isključiti.
 • Ujutro ili poslijepodne popijte čaj: samo sjedite i pijte čaj zamjećujući miris, okus, toplinu…
 • Izvedite nekoliko joga položaja, npr. minutu-dvije budite u pozi djeteta, psa prema dolje ili goluba. To može biti meditacija uz usredotočivanje na dah i tijelo te istodobno ugodno istezanje tijela.
 • Prošećite – to je osobito prikladno za one koji baš nikako ne mogu mirovati: uz kretanje koje je dobro za zdravlje, nemojte dopustiti da vam nešto odvlači pozornost.

"Kad zamijetite da vam mozak užurbano radi, kad opazite da vam nešto odvlači pozornost, kad primijetite tjeskobu ili ogorčenost – napravite stanku. A u toj tišini zamijetite sva čuda života koja uzimamo zdravo za gotovo", zaključuje Leo Babauta.

 

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr