Fokus - unaprijedite najvažniju vještinu današnjeg doba

Izgubljeni u istovremenom rješavanju nekoliko zadatka, dekoncentrirani i zbunjeni informacijama koje primamo sa svih strana, u potrazi smo za čarobnim štapićem koji bi nas vratio u ravnotežu. Osjećaj da sami kreiramo svoje vrijeme možemo dobiti ako se fokusiramo samo na ono što trenutačno radimo – ako imamo fokus. U njemu se krije tajna svakog dobro učinjenog posla, a kako se u tome možemo uvježbati i vratiti na pravi put stvaranja i razvoja pomažu nam savjeti leadership coacha Mirte Fraisman Čobanov

Mogućnost zadržavanja pažnje manja od zlatne ribice

U današnje vrijeme, kad smo neprekidno bombardirani mnoštvom informacija koje dolaze iz vanjskoga svijeta, zadržavanje jasnoće fokusa i koncentracije postaje izazov koji nam je sve teže dostignuti. Era pametnih telefona utjecala je i još u velikoj mjeri utječe na smanjenje mogućnosti zadržavanja pažnje kod većine ljudi, a poglavito mladih.

Znanstvenici su u Kanadi ispitali više od 2000 osoba, kojima su mjerili moždanu aktivnost kako bi otkrili prosječnu mogućnost zadržavanja neprekinute pažnje. Rezultati su bili šokantni: od 2000. do 2013. godine prosječna mogućnost zadržavanja pažnje pala je sa 12 na 8 sekundi, što je manje od mogućnosti zlatne ribice koja, vjeruje se, pažnju može zadržati 9 sekundi.

Daljnja istraživanja pokazuju da se ta mogućnost iz godine u godinu sve više smanjuje. Danas se vjeruje da su pripadnici tzv. milenijske generacije u mogućnosti bez prekida zadržati pažnju samo 5 - 6 sekundi.

Sposobnost zadržavanja mirnoće i koncentracije jedna od najvažnijih vještina

S druge strane, istraživanje koje je obuhvatilo više od 35.000 lidera iz više od 1000 kompanija u stotinjak zemalja otkrilo je da 73 posto ispitanika povremeno ili većinu vremena osjeća probleme s distrakcijom, pažnjom i koncentracijom. Njih 67 posto navelo je da im je većinu vremena um pretrpan mislima zbog kojih im je teško odrediti prioritete i donijeti odluke.

Koliko su god ovi podaci alarmantni, oni ujedno predstavljaju i velik potencijal za poboljšanje osobne produktivnosti i efikasnosti, ali i kvalitete života svakoga od nas. Slobodno možemo reći da je sposobnost zadržavanja mirnoće, fokusiranja i koncentracije jedna od najvažnijih vještina kojom se trebamo baviti i kojoj se isplati posvetiti vrijeme i pažnju.

Ako ste se pronašli u ovoj priči i smatrate da i sami imate prostora za poboljšanje fokusa i koncentracije, dobra vijest je kako uz malo truda i rada možete ostvariti znatan napredak u ovom području.

Kad govorimo o unapređenju fokusa, trebamo krenuti od osnova. Vaša sposobnost fokusiranja ovisi kako o mentalnim, tako i o fizičkim faktorima.

Što sve utječe na fokus?

Nedostatak sna bitno utječe na pogoršanje fokusa i mogućnosti kvalitetnog odlučivanja. Imate li takve probleme, za početak zastanite i pogledajte svoje životne navike. Kvalitetno spavanje, blaga tjelovježba i zdrava prehrana važan su preduvjet rada na unapređenju fokusa.

Ako ste pobornik pijenja većih količina crne kave za trenutno podizanje  koncentracije, vrijeme je da razmislite o ovoj navici. Suprotno vjerovanjima, kava kratkoročno podiže koncentraciju, ali dugoročno ima negativan efekt na njeno održavanje.

Vaše mentalno stanje također ima veliku ulogu. „Negativne“ emocije općenito loše utječu na koncentraciju i pažnju. Naime, kad ste pod pritiskom tzv. negativnih emocija, teško ćete zadržati fokus na bilo čemu osim na onome što vas ljuti ili čini tužnima, nervoznima i nesretnima. Slično je i sa žudnjom. Kad ste usmjereni na objekt vlastite žudnje, nećete primjećivati svijet koji vas okružuje.

Pozitivne emocije

Nasuprot navedenom, tzv. pozitivne emocije poput osjećaja radosti, zahvalnosti i ljubavi utječu na sagledavanje šire slike i poboljšanje fokusa. Vjerujem da ćete u mnoštvu prijedloga i ideja za poboljšanje fokusa i koncentracije pronaći one koje su vam bliske i s kojima se možete identificirati.

Odaberite barem jednu i počnite je sustavno primjenjivati. Primijetit ćete ubrzo napredak i rezultate. Ako sami nemate problema u fokusiranju, možda ste dobili ideju kako pomoći drugima. U svakom slučaju, rad na fokusu i koncentraciji zahtijeva vrijeme i predanost, ali svaki uloženi trenutak višestruko će vam se isplatiti.

Savjeti za poboljšanje fokusa

Tehnike poboljšanja koncentracije i fokusa

Vježbe za unapređenje fokusa

Vrijeme vam curi kroz prste? Evo kako ga zaustaviti

Mirta Fraisman Čobanov

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr