Ako ste istinski prisutni na poslu, nema stresa

Učite biti ovdje i sada i na radnom mjestu. Imat ćete bolji uvid u stvari, bit ćete kreativniji i manje opterećeni, kaže naša suradnica quantum coach Jasna Šafar, i preporučuje vježbe

Stop! Stop! Stop! Zaustavite se na trenutak.
Uzmite par trenutaka i razmislite o svom radnom danu. Kako se trenutno osjećate? Prestrašeno, uzbuđeno, tužno, depresivno, sretno, stresno? Što je u ovom trenutku vaš istinski osjećaj? Ne prosuđujte, samo osvijestite. Jeste li prisutni (ne govorimo fizički nego prisutni duhom)? Jeste li sada ovdje? Ili obavljate nešto, a paralelno vam se vrte razne misli? Koliko ste koncentrirani dok čitate, primjerice, ovaj članak? Biti prisutan znači čitati i upijati riječi iz članka. Pritom vaš um miruje i samo prihvaća informacije, ne "vrti" paralelno brojne druge misli.

Stanje svjesnosti smanjuje stres i potiče kreativnost

Biti u sadašnjem trenutku znači biti svjestan svoje prisutnosti, praznine i pomnosti. Kroz djelovanje u sadašnjem trenutku vaš iskonski potencijal "nagrađuje" vas dodatnim informacijama, kreativnošću, uvidima, osjetom mirnog zadovoljstva koji vam prožima cijelo tijelo. U tim trenucima možete osjetiti život u svom tijelu, doslovce krv koja teče vašim žilama. U tim trenucima osjećate protok svoje iskonske energije koja se ne ograničava samo na tijelo.

Stanje potpune svjesnosti i prisutnosti ovdje i sada, kako pokazuju brojna istraživanja, smanjuje stres, depresiju i anksioznost. Tzv. mindfulness praksa u tvrtkama (npr. eBay, Facebook) povećava kreativnost, inovativnost i da… produktivnost. Mnoge tvrtke imaju čitave programe usmjerene na svjesnost na radnom mjestu. Dobrobiti su:
•    Jasnije razmišljanje
•    Kvalitetnija komunikacija
•    Veća kreativnost
•    Bolje vještine rukovođenja
•    Bolji timski rad
•    Poboljšana sposobnost rješavanja konflikata
•    Povećanje stabilnosti u razdobljima promjena
•    Veća produktivnost
•    Mogućnost proaktivnog, a ne reaktivnog djelovanja na uobičajene obrasce ponašanja

Nove životne naočale

Uvođenje takve prakse u cijelu tvrtku nije jednostavno i zahtijeva mnogo energije. Neke tvrtke još nisu svjesne što to može značiti za njih i imaju velik otpor prema uvođenju te metode i edukacije djelatnika. Međutim, to nije važno. Vi ste važni. Vaše ovdje i sada potiče razvoj vaše svjesnosti kojom ne samo da se vi razvijate već utječete na razvoj kolega. Proces može trajati onoliko koliko vi dopustite, a može se realizirati trenutno, rapidno.

Bitno je da ste svjesni da vi pokrećete promjenu. Ta informacija ili uvid osvještava vaše samopouzdanje, snagu, moć, ljubav, i sve ostale dimenzije vašeg iskonskog potencijala koje su trenutno zakopane ograničavajućim programima. Na neki način dobivate nove životne "naočale" kojima jasnije vidite sebe i svijet oko sebe. No da bi to bilo moguće, potrebno je vježbati.

posaoKako je to napravila moja prijateljica Ana

Vježbe su iznimno jednostavne kad ih čitate, ali ćete primijetiti da primjena u svakodnevici nije tako jednostavna. Moja prijateljica, poduzetnica Ana ispričala mi je svoje iskustvo. Ana inače ima veoma intenzivan poslovni život. Paralelno radi više stvari u jednom trenutku i, iako prema riječima bliskih partnera i kolega posao odradi kvalitetno, ona nema takav osjećaj. Što nije čudno jer kvalitetu realiziranog posla ili aktivnosti možete osjetiti samo ako ste u tom trenutku istinski prisutni i usredotočeni samo na tu aktivnost.

Užurbani životni ritam i brojne obaveze bile su joj opravdanje da ne bude ovdje i sada, što ujedno znači da je bježala od sebe. Kad je počela vježbati biti u trenutku, počele su prave traume. Ana jednostavno nije znala funkcionirati bez kaosa i multitaskinga. Osjećala se, prema vlastitim riječima "gola" bez gomile misli koje bi prerađivale prošle ili neke buduće događaje. Ana je u tom ne bivanju u sadašnjem trenutku gubila golemu energiju, a da ne govorimo da se nije mogla kvalitetno posvetiti nekim drugim aktivnostima, obitelji, druženjima i sl.

Vježbe

Iz predloženih vježbi odaberite onu koja vam odgovara i bar jednu integrirajte u svoju radnu svakodnevicu. Napravite si i podsjetnik za vježbanje.
1. Samo dišite: pronađite mirno mjesto na poslu ili zatvorite vrata ureda. Sjednite uspravno, zatvorite oči i polako udišite i izdišite na nos. Neka dah bude dubok. Osjetite kako se prsa šire i skupljaju sa svakim dahom. Dopustite mislima da dođu i odu. Ako su vezane uz dnevne događaje (prošle, sadašnje ili buduće), vratite pozornost na dah. Ne prosuđujte misli. Ne etiketirajte ih. Dopustite im da teku. Primijetite zvukove. Primijetite mirise. Primijetite što se događa oko vas. Primijetite što se događa u vašem tijelu. Neka disanje bude u prvom planu. Pokušajte to činiti pet minuta. Tada otvorite oči i pogledajte svijet oko sebe s proširenom svjesnošću.

2. Mijenjajte aktivnosti svjesno:
U radnom danu konstantno i vrlo brzo mijenjamo zadatke. Prebacujemo se s mailova na Facebook, pa na sastanke, pisanje dopisa, potpisivanje dokumenata – sve to veoma brzo. Često to činimo nesvjesno te energiju jedne aktivnosti prenosimo na drugu. Npr. dok ulazimo na sastanak, još uvijek mislimo o mailu koji smo pročitali prije nekoliko trenutaka. Naš um nije u potpunosti prisutan na sastanku na kojem smo prisutni fizički. Pokušajte sljedeće: Dajte si vremena za prebacivanje iz aktivnosti u aktivnost. Dođite do prirodnog kraja jedne aktivnosti i osvijestite da krećete u drugu. Prepoznajte predah između aktivnosti. Primijetite kako se osjećate tijekom predaha. Jeste li nervozni, uzbuđeni, anksiozni? Ne osuđujte se. Samo prepoznajte kako se osjećate. Tada uđite u novu aktivnost potpuno svjesni i budni u sadašnjem trenutku.

3. Promatrajte i reagirajte spokojno: Kada se javi problem, potrudite se promatrati što se događa, a da vas ne uvuče. A ako vas i uvuče (što se dogodi automatski) ostanite prisutni u trenutku. Nemojte se oslanjati na stara razmišljanja ili ljutnju i ne dopustite da se pojave vizije o budućem ishodu koji bi mogao odrediti vaše akcije. Reagirajte u sadašnjem trenutku maksimalno pribrani.

4. Rekapitulacija dana: Nakon radnog vremena u mislima prođite kroz cijeli dan i napravite svojevrsnu rekapitulaciju, ali  bez prosuđivanja. Pokušajte u rekapitulaciji osjetiti što je pojedina dnevna aktivnost generirala, što ste osjećali. Je li to bio strah, tjeskoba ili nešto treće. Koristite emocije kao putokaz koji će vam osvijetliti neki ograničavajući program. Prihvatite to što vidite i propustite navedenu tenziju kroz tijelo. Kroz prihvaćanje i propuštanje iscjeljujete svoje fizičko, mentalno, emotivno i duhovno tijelo.
Veliki pozdrav upravo ovdje i sada!

www.quantum.com.hr
jasna@quantum.com.hr

jasna šafarJasna ŠafarO Jasni

Jasna Šafar kao quantum coach korisnicima pruža usluge razvoja osobnih potencijala čiji je cilj podići svjesnost te radom na sebi omogućiti ostvarivanje života kakav želite i kakav zaslužujete. Namijenjen je osobama koje žele unaprijediti određene segmente života ili tvrtkama koje vode brigu o najvećem kapitalu koji imaju – o ljudima.

Jasna je diplomirala u Zagrebu na Tekstilno-tehnološkom fakultetu. Kao pobornik life-time obrazovanja svoju je energiju i slobodno vrijeme ulagala u certificirane edukativne programe iz područja razvoja osobnih potencijala, primijenjene komunikacije, imidž konzaltinga, coachinga, kvantne psihologije, raznih duhovnih tehnika, sustava iscjeljivanja i meditacije. Kroz te je programe ovladala nizom moćnih metoda i tehnika te se na vlastitom primjeru uvjerila da njihova dosljedna primjena u praksi dovodi do transformacije životne pozicije.

Dugogodišnje profesionalno iskustvo u području marketinga i rad u visoko kompetitivnom i komunikacijski zahtjevnom okruženju, stečena znanja i vještine, rad na sebi te segmenti privatnog života doveli su je do quantum coacha.

Njezin je fokus trenutno usmjeren na područja razvoja uma i svjesnosti, kvantne znanosti te funkcionalne duhovnosti. Odlučila je svoja iskustva i znanja prenijeti onima koji žele osobni rast i život svoje bazične vibracije.


Certificirani Life Coach, Inoptimum Profesionalne Akademije u Zagrebu

Certificirani praktičar i trener Akhashic Coda, Inoptimum Akademije u Zagrebu

Certificirani Image Consultant, International Image Instituta u Torontu, Kanada

Ovlašteni praktičar Rekonekcije® i Rekonektivng iscjeljivanja®, dr. Eric Pearl, Salzburg, AustriaJasna Šafar, quantum coach

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr