10 mantri koje će vas zaustaviti u osuđivanju drugih

Čemu nas osuđivanje može naučiti? Što njime dobivamo? Tako je, baš ništa! Kada odbacimo tu osobinu (ili se bar potrudimo), postajemo sretnije osobe i puno puno bolji prijatelji. Kad se uhvatite da kritizirate ili ogovarate nekoga, da vas nečije ponašanje čini nervoznima i ljutitima, podsjetite se na to da to najviše šteti vama, a istovremeno odmaže drugima, vrlo često nekom vama bliskom. Savjeti koje bi bilo dobro izvrtjeti u glavi svaki put kad osjetite osuđivanje donosi Marc Chernoff, profesionalni savjetnik i suautor bloga o osobnom razvoju marcandangel.com

  1. Zagledaj se unutra. Kada se dvoje ljudi susretne, uvijek je na dobitku onaj s više duhovnih uvida i znanja o sebi. On će biti mirniji, samopouzdaniji i u harmoniji s okolinom.
  2. Ne budi lijen i ne osuđuj druge prije nego što ih upoznaš i saznaš njihovu priču. Budi ljubazan i otvoren. Nauči slušati.
  3. Svaka osoba nosi svoju priču. Postoji razlog zašto je njihov život trenutno baš takav kakav je. Sjeti se toga i poštuj to.
  4. Ono što smo u životu naučili o ljubavi, suosjećanju i dobroti odražava se na naš odnos prema ljudima.
  5. Trudi se da u svom srcu zadržiš ljubav. Što više vidiš dobroga u ljudima, više dobrote otkrit ćeš u samome sebi.
  6. Budi prisutan. Budi pristojan. Daj ljudima komplimente. Obrati više pozornost na njihove kvalitete, a manje na slabosti.
  7. U potrazi za ispunjenjem i srećom svi odabiremo drugačije putove. To što netko nije na istom putu kao ti, ne znači da je izgubljen.
  8. U redu je biti uzrujan, ali nije u redu biti okrutan. U raspravama s drugima bavi se samo trenutnom situacijom. Ne upleći prošlost u sadašnjost, kloni se drame.
  9. Osobe koje u tvom životu ostavljaju dubok trag su one koje su te voljele u trenucima kad te bilo teško voljeti. Zapamti to i vrati uslugu kada budeš u prilici.
  10. Bez obzira na sve, budi pristojan prema ljudima oko sebe. To životu daje mir i prekrasnu ostavštinu.
Pripremila: Karmen Miletić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr