10. korak dobrote: Platite unaprijed

Istraživanja pokazuju da su dobra djela prijelazna i da jedan lijepi čin može rezultirati desecima drugih – pa pokrenite lavinu dobrih djela!

12 koraka dobrote: Putovanje koje vas vodi u novi život

Uljepšajte si dan nasumičnim dobrim djelima prema neznancima, savjetuje ovaj par Njujorčana. Kako bi i sami pokrenuli niz dobrih djela, diljem grada su ostavili novčanike s ceduljom na kojoj mole pronalazača da novac upotrijebi kako bi pomogao nekome drugome.

Na ovaj altruistični čin potaknuo ih je par neznanca koji je u restoranu platio večeru Jessici i njezinom suprugu Timothyju. Nakon što su čuli da se Jessica i Timothy neprestano žale kako su potrošili mnogo novca na renoviranje stana, zamolili su ih, bez traženja ičega zauzvrat, da ih počaste večerom kako bi proslavili useljenje u njihov pre­uređeni stan.

Oduševljeni ovom galantnom gestom, Jessica i Timothy su je prisvojili i nastavili njihova altruistična plaćanja večera nepoznatim ljudima. Ovo ne znači, napominju Jessica i Timothy, da biste trebali hodati gradom i plaćati tuđe račune. Dobra djela vrlo često ne uključuju novac. Dobrota se može pokazati na tisuće načina: osmijehom, pomaganjem u nošenju teških vrećica, udomljivanjem kućnog ljubimca, pisanjem pozitivnog komentara o restoranu koji volite, bojenjem susjedove ograde, ljubaznošću prema nepristojnima...

Istraživanja pokazuju da su dobra djela prijelazna i da jedan lijepi čin može rezultirati desecima drugih – pa pokrenite lavinu dobrih djela!

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr