Sredstvo za sunčanje - uradi sam

Kremu za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom možete napraviti i sami - od nerafiniranih hladno prešanih biljnih ulja koja sadržavaju prirodne zaštitne faktore

„Jedini, a zato i obvezni sastojak za izradu prirodnih krema za sunčanje je afrički shea maslac ili karite jer štiti kožu i od UVA i UVB zraka. No zbog niskog zaštitnog faktora (oko 4) miješa se s uljima koja imaju veće prirodne UVA zaštitne faktore. U tu svrhu biste trebali nabaviti ulje čileanskog lješnjaka koje ima UVA zaštitu, odnosno SPF faktor između 12 i 20, te štiti kožu od isušivanja i opeklina, ili ulje maline koje ima istu visinu zaštite, a dobro je za kožu sklonu crvenilu pa se može upotrebljavati i nakon sunčanja“, objašnjava aromaterapeutkinja Anamarija Pažin iz zagrebačkog studija za aromaterapiju Laurus, no dodaje da je zaštita ovog pripravka od UVB zraka niža.

Dodaje kako najjednostavnije sredstvo za zaštitu kože, kada ste već preplanuli, možete napraviti od mješavine shea maslaca s uljem čileanskog lješnjaka, maline ili svijetlog sezamovog ulja. Za razliku od uvriježenog mišljenja, kantarion ili ulje gospine trave i maslinovo ulje nije preporučljivo upotrebljavati za vrijeme sunčanja jer nemaju zaštitne faktore, a osim toga kantarion je fotosenzibilan. Isprobajte njezin recept za maslac za sunčanje koje ima zaštitu približno UVB 4 i UVA do 20, ovisno o kvaliteti ulja.

MASLAC ZA SUNČANJE
U kemijsku čašu (staklenku koja se može kuhati) smiješajte sljedeće sastojke (nabaviti ih možete u trgovinama s eteričnim uljima, primjerice, zagrebačkom Kemigu u Bauerovoj 5):
20 g shea maslaca
10 g ulja čileanskog lješnjaka
10 g ulja čileanske maline
5 g svijetlog sezamova ulja
6 g pčelinjeg voska

Čašu uronite u vodenu kupelj (kao kod kuhanja na pari) koja ne prelazi 60°C. Miješajte sastojke dok se vosak ne otopi, zatim izlijte tekućinu u posudicu za kremu, pričekajte da se stisne u maslac, potom zatvorite. Maslac možete nositi sa sobom na plažu, a kod kuće ga čuvajte u hladnjaku. Osim na tijelo, ovaj maslac možete nanositi i na kosu jer je hrani i čuva od isušivanja.

Ulje za sunčanje po receptu naših baka (od mrkve, oraha i maslinova ulja) pronađite ovdje

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr