Akne na tijelu - poremećaj hormona ili probave

Nastanak akni na dekolteu, vratu ili leđima kod odraslih često je posljedica hormonskih promjena koje stimuliraju žlijezde lojnice na pojačano izlučivanje sebuma, što uzrokuje začepljenje pora, nastanak mitesera, a s vremenom i akni. Drugi uzrok može biti poremećaj u radu probavnog trakta...

Dermatologinja dr. Sanja Gregurić: Prema vrsti akni određuje se lokalna i/ili peroralna terapija, a njihovo pojavljivanje na određenim dijelovima tijela upućuje na izvor problema pa prema tome i na liječenje drugih organa. Primjerice, prema rasporedu i brojnosti žlijezda lojnica i znojnica, iz svog sam iskustva ustanovila da ako se akne pojavljuju na leđima, između lopatica, to upućuje na promjene u probavnom traktu, a one na dekolteu ili gornjem dijelu leđa mogu upućivati na problem s urogenitalnim traktom. Dakle, prvo treba pronaći i ukloniti osnovni uzrok, a potom slijedi terapija prema preporuci dermatovenerologa. Kućna njega uključuje redovitu higijenu, promjenu prehrane i dovoljno sna. Pomoći mogu i prirodni preparati s čajevcem, hidrolatom lavande ili maceratom kantariona (gospine trave).

Naturopatkinja dr. Nela Roje: Akne kod starijih od 25 godina gotovo uvijek upućuju na intoleranciju na određenu hranu. Dok ne otkrijete na koje ste namirnice osjetljivi, preporučujem da iz prehrane izbacite prerađenu hranu, a da povećate konzumiranje ribe i povrća s manje vlakana. U liječenju mogu pomoći dodaci prehrani poput onih s cinkom i vitaminom A, probiotici koji će uspostaviti ravnotežu crijevne flore te aminokiseline L-glutamin za obnovu crijevnih stanica. U kućnoj je njezi potrebno pripaziti da preparati za čišćenje kože ne sadrže štetne kemijske sastojke (npr. sintetičke mirise, natrijev lauril sulfat, mineralna ulja, parafin), a akne je dobro mazati cinkovom masti koja će ih isušiti.

Nutricionistkinja Karmen Matković Melki: Bijeli kruh i peciva, bijela riža, kukuruzne pahuljice, šećer, gazirani napici i niz drugih namirnica visokoga glikemijskog indeksa u kombinaciji s prevelikim konzumiranjem mlijeka i masne prerađene hrane izazivaju lučenje veće količine inzulina, što uzrokuje kaskadu endokrinih reakcija koje mogu utjecati na nastanak akni. U prehranu je zato potrebno unijeti obilje svježeg voća i povrća, složene ugljikohidrate te namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama jer djeluju protuupalno, vitaminom A koji djeluje fotoprotektivno i cinkom zbog njegova antimikrobnog djelovanja. Aktivne tvari koje također mogu ublažiti nastanak akni su polifenoli resveratrol (iz grožđa i crnog vina) i epigalokatehin-3-galat (iz zelenog čaja) jer imaju protuupalni i antioksidacijski učinak, silimarin iz sikavice jer regenerira stanice jetara, ključne za eliminaciju toksina, te kurkumin (iz kurkume) zbog njegova protuupalnog djelovanja.

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr