Što je drvo novca? Ne rastu na njemu novčanice već listovi, no kažu da je dobro imati ga u domu

Jedna od najpopularnijih biljaka koju trebate imati - bilo zbog lijepog zelenila ili dobre sreće - je drvo novca ili Pachira Aquatica

Zašto se zove drvo novca?

Ovo tropsko drvo (koje se ne smije zamijeniti s kineskom biljkom novca ili Pilea Peperomioides) po obliku je slično biljci marihuane, ali ima pleteno deblo stabljike (koje u svom prirodnom okolišu može narasti i do 60 metara). Tri stručnjaka za drvo novca dijele svoja znanja o tome kako se brinuti za ovu jedinstvenu, simboličnu ljepoticu.

Kako priča ide, prema Christanu Summersu, suosnivaču Tula Housea, "pachira aquatica, drvo novca, dobio je nadimak iz drevne kineske priče kada se siromašni farmer molio za bogatstvo i sreću. Ubrzo nakon što je izgovorio ovu molitvu, naišao na čudnu biljku koja raste na njegovom polju. Farmera su brzo osvojili prekrasni listovi i elegantna stabljika biljke, pa ju je odnio kući i počeo je uzgajati kako bi drugi mogli uživati u njoj. Odatle je počeo prodavati sjeme biljke i brzo postao bogat i uspješan čovjek".

Summers kaže za mbg da otkako je priča ispričana, "drvo novca često se poklanja ljudima kada otvore novi posao ili se presele u novi dom... Smatra se simbolom nade, prosperiteta i sreće."

Gdje smjestiti drvo novca u kući?

Prema kineskoj praksi feng shuija, predviđa se da će jedno područje vašeg doma biti područje novca i bogatstva. U zapadnjačkim praksama, "kutak bogatstva" nalazi se u gornjem lijevom dijelu vašeg prostora.

"Često ćete vidjeti drvo novca postavljeno na pragu nečije kuće ili ispred izloga", rekao je Summers za mbg. "Ovo su izvrsna mjesta za biljku ako su uvjeti za uzgoj dobri." Taj posljednji dio je ključan: Ne stavljajte svoje drvo u kut bogatstva koji je mračan i na propuhu i očekujte da će uspjeti. Treba živjeti u području koje dobiva odgovarajuće osvjetljenje.

drvo novca

Potrebe drva novca za sunčevom svjetlosti

Summers primjećuje da je opće pravilo držati svoje drvo novca na mjestu koje ima nekoliko sati izravne sunčeve svjetlosti pomiješane s neizravnom i difuznom svjetlošću. Jednom kad temperature vani počnu padati, možete prilagoditi blizinu drva novca prozoru.

Bessma Khalaf, vlasnica trgovine biljaka Of Soil & Moss sa sjedištem u Kokedami, dodaje da je prozor okrenut prema jugu izvrstan za pružanje odgovarajuće mješavine sjene i sunca drvu novca. Međutim, ona kaže da svoje drvce ne stavljate izravno na prozor. Također biste trebali paziti da nije preblizu bilo kojem otvoru za ventilaciju, jer jaka vrućina može isušiti biljku.

Uz odgovarajuću svjetlost, drva novca mogu narasti i do 8 metara visine u zatvorenom okruženju.

Potrebe za zalijevanjem drva novca

Drvo novca najbolje napreduje kad se ostavi da se osuši između zalijevanja. "Znat ćete to stavljajući prste u zemlju. Ako je mokra, ostavite je na miru“, kaže za mbg Puneet Sabharwal, izvršni direktor tvrtke za pretplatu na biljke horti. “Ako je suho, vjerojatno je dobro vrijeme za zalijevanje.“

Ovo je tropska biljka koja uživa u vlazi i stavlja se na kišu u svom rodnom okruženju. To znači da se može nositi s doista temeljitim zalijevanjem - pa razmislite da ga odvučete do umivaonika ili čak pod tuš za dobro zalijevanje, ako možete. Obavezno zalijte i lišće! Sabharwal preporučuje da svoje drvo novca stavite u lonac s drenažnim rupama, što će omogućiti odlijevanje bilo kakvog viška vode.

Znakovi da vaše stablo novca ne dobiva dovoljno vode uključuju smeđe i suho lišće.

Potrebe tla za drvo novca

Drva novca dobro se snalaze u standardnom tlu koje zadržava vlagu. Prema Sabharwalu, jedino kad morate potpuno drugačije razmišljati o svojim potrebama tla je kada imate posla sa sukulentima.

Summers kaže za mbg da je "kombinacija tradicionalne zemlje za lončanice i kokosovih vlakana ili tresetne mahovine izvrsna." Summers također preporučuje gnojenje drva novca jednom mjesečno između proljeća i jeseni. "Samo preporučujem da gnojiva budu organska i da se klonite sintetičkih sastojaka", dodaje ona.

Uobičajeni problemi s drvom novca

Zajedno, Sabharwal, Summers i Khalaf vidjeli su kako ljudi čine slične pogreške što se tiče drva novca. Evo nekoliko koji se često pojavljuju:

  • Ne dajete mu jarko, neizravno svjetlo: "Prvo što želite učiniti je provjeriti svjetlo", kaže Sabharwal. Držite drvo novca na jarkom, neizravnom svjetlu. Idealno bi bilo da se stavi u prozor koji dobiva jako svjetlo, ali samo na nekoliko sati dnevno. Ako vaš prozor prima jaku svjetlost tijekom cijelog dana, navlačenje prozirne zavjese popodne može spriječiti da lišće vaše biljke izgori ili postane presuho.
  • Nečišćenje lišća: Ljeto ističe važnost "tuširanja biljaka za čišćenje lišća i osiguravanje dobrog ispiranja tla".
  • Davanje previše vode: Previše vode može nanijeti veliku štetu biljci. "Nijedna biljka ne voli imati pokislo korijenje", kaže Khalaf. "U osnovi gušite biljku, jer korijenje ne može davati kisik. U njih ne ulazi zrak, pa je u biti utapate." Izbjegavajte prekomjerno zalijevanje stavljanjem biljke u posudu s drenažnim rupama (ili dodavanjem rupa u postojeću posudu).
  • Korištenje previše zemlje ili prevelike posude: Budući da stabla novca imaju sitno korijenje, Khalaf kaže da im ne treba mnogo prostora. Ako je vaše drvo okruženo s previše zemlje, neće moći dovoljno brzo popiti svu vodu koju dobije i moglo bi početi pokazivati znakove prekomjernog zalijevanja. "Bolje je ne davati mu previše prostora. Uživa kad je malo ograničeno prostorom", napominje ona.

Izvor: mindbodygreen.com

Tena Ožegić