Tri pitanja koja otkrivaju jeste li usklađeni s partnerom

Najvažnije pitanje koje valja postaviti kad se zaljubite u nekoga i kad odlučujete hoćete li s njim stupiti u brak je sljedeće: „Jesmo li nas dvoje usklađeni?“. Usklađenost znači da ste na istoj valnoj dužini. Što više zajedničkog imate, to ćete se bolje moći slagati. Ali čime da se rukovodimo pri procjeni da li smo s partnerom usklađeni ili ne? Ako se s osobom koju volite slažete, onda ćete potvrdno odgovoriti na sljedeća tri pitanja:

Razumije li moj partner moje najdublje želje i potrebe?

Da biste odgovorili na to pitanje, ispišite glavna razočaranja što ih izaziva ponašanje vašeg partnera, a čiji bi vas nestanak, da se partner promijeni, naveo da ga mnogo više volite. U ovom trenutku zanemarite što je vaš zahtjev možda neostvariv. Ispišite sve što mislite da bi vaš partner trebao učiniti da se osjećate manje frustrirani. Naravno, osnovni smisao toga je nestanak loših osjećaja koji postoje među vama. Ako vaš partner zna što su vaše duboke želje i potrebe i može ih zadovoljiti, jasno je da ćete ga više voljeti.

Je li moj partner u stanju zadovoljiti moje najdublje želje i potrebe?

Ljudi koji nisu usklađeni ne mogu ni na koji način udovoljiti svojim partnerima jer jednostavno nemaju ono što je za to potrebno. Žena koja ima vrlo razvijen interes za umjetnost, koja voli ići u galerije, kazalište i čija je kuća puna uljanih slika, vjerojatno se neće osjećati sretno udanom za muža koji petkom navečer karta u lokalnoj gostionici i uživa gledajući nogomet nedjeljom poslije podne. To dvoje očigledno neće uspjeti ostvariti dobar odnos, ne zato što je on zao čovjek ili zato jer što se mrze, nego zato što su njeni interesi toliko drugačiji od njegovih. On jednostavno nije u stanju zadovoljiti njene duboke želje i interese u onom stupnju u kojem bi to nju usrećilo.

Želi li moj partner zadovoljiti moje najdublje želje i interese?

To što vaš partner zna što treba učiniti da vas usreći i to što je u stanju ispuniti vaše želje i potrebe, ne znači nužno da i želi učiniti taj napor. Jedan mi je muškarac rekao da je potpuno svjestan što njegova žena od njega očekuje, te da je isto tako u stanju biti upravo onakav suprug kakvog ona očekuje. Ali njega više ne veseli da bude takav i stoga je morao niječno odgovoriti na treće pitanje.

Vi i vaš partner ste usklađeni ako ste u stanju potvrdno odgovoriti na sva tri pitanja. Samo jedan niječan odgovor pokazuje da niste u dovoljnoj mjeri usklađeni, što će vam izazvati izvjesne poteškoće. Predlažem vam da ne stupate u brak sve dok se ti niječni odgovori ne pretvore u potvrdne. Ako ste već u braku, svakako vam savjetujem da objasnite međusobno nezadovoljstva i uklonite ih što prije.

Iz knjige „Kako voljeti i biti voljen“, dr. Paul Huck

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr