Seksualnost - unutarnja snaga koja se mora izraziti

Seksualnost je prirodna potreba svakog od nas. Na biološkoj razini, ona je nagonska sila koja omogućava razmnožavanje, tj. kreaciju. Na emotivnoj razini, ona je potreba koja nas potiče na stvaranje bliske emotivne povezanosti s drugom osobom. Sputavajući osobni obrasci i potisnute emocije blokiraju prirodno izražavanje seksualnosti. Pomoću joge možemo je oživjeti jer je seksualnost važan izvor vitalnosti. Zdravim i nesputanim izražavanjem seksualnosti stvaramo temelj osobne snage, ljubavi i kreativnosti

Traži svoje ispunjenje

Seksualnost je prirodna, dinamična životna energija. Ona se poput svih naših ostalih potencijala razvija cijelog života. Postizanjem tjelesne zrelosti ulazimo u njen tajnoviti svijet, a njene energije mogu doživotno ostati aktivne. Osobna seksualna energija naša je unutrašnja snaga koja se želi izraziti, koja traži svoje ispunjenje. Na nama je da istražujemo i sva iskustva seksualnosti iskoristimo u osobnom razvoju. U tome nema ništa loše.

Probleme stvaraju vanjski pritisci, svjetonazori koji seksualnosti nameću ograničenja i pripisuju joj negativna značenja. Danas se u javnom prostoru seksualnost ili potiskuje i demonizira ili se besramno iskorištava. U svemu tome nije nam se lako snaći.
Svatko od nas ima svoju ideju o seksualnosti, ideju koju su nam prenijeli roditelji, koja se stalno ponavlja u našem društvenom i religijskom okruženju.

Izražavanje seksualnosti najviše povezano s osjećajem vlastite vrijednosti

Svatko od nas ima svoje psihološki i emotivno uvjetovane obrasce ponašanja koji u određenoj mjeri mogu biti sputavajući. Iza zatvorenih vrata naše intime često se kriju blokade, frustracije, zbunjenost, prešućivanje i neispunjene žudnje. Osobna iskustva obojena su nizom očekivanja, predodžbi, maštarija, predrasuda – drugim riječima, ljudsko iskustvo koje bi trebalo biti vrlo jednostavno, može biti vrlo složeno.

Najčešći obrazac koji je snažno povezan s izražavanjem seksualnosti tiče se osjećaja vlastite vrijednosti. Kad imamo stabilan osjećaj vlastite vrijednosti, znamo da imamo mnogo toga što možemo ponuditi potencijalnom partneru. Sigurni u sebe, zračit ćemo posebnom privlačnošću i lakše ćemo odabrati pravog partnera. Svako seksualno iskustvo, posebno s novim partnerom, velik je izazov. To su osjetljivi trenuci u kojima se možemo osjećati ranjivo, izloženo. Potrebno je puno samosvijesti i povjerenja u sebe i u partnera. Vrednujući sebe, nećemo se sramiti pokazati svoje tijelo, otkriti svoju želju i osjećaje, prepustiti se strasti.

Vrijedi i obrnuto – ispunjavajući seksualni život daje nam potvrdu da smo poželjni, lijepi, kako smo vrijedni ljubavi. Istražujemo i jačamo svoju senzualnost, otkrivamo svoje potrebe i osnažujemo se ako su naše žudnje i potrebe tijela zadovoljene. Užitak i senzualnost pomlađuju naš duh, ozdravljuju nas, pomažu u održavanju zdravih i uravnoteženih osobnih i društvenih odnosa.

Vježbe joge koje potiču seksualnu energiju

Stabilni fizički i emocionalno

Vježbanjem joge razvijamo veću svjesnost o sebi, ne samo o tijelu nego i o njegovim dubljim dimenzijama, energetskom tijelu, čakrama, suptilnoj životnoj energiji – prani. Joga svojom usmjerenošću na dah i tehnikama disanja smiruje um, a prednost daje tijelu. Možemo je promatrati i kao neku vrstu meditacije u pokretu koja nam pomaže razviti svjesnost sadašnjeg trenutka i cijeniti ga. Unutrašnji mir i osjećaj sigurnosti dodatno će pomoći da se nesputano prepustimo seksualnosti.

Kako bismo oslobodili i ojačali svoju seksualnu energiju, posebno je važno raditi na području zdjelice i kukova. U samom dnu zdjelice je korijenska, prva čakra – muladhara, povezana s elementom zemlje. Ona je sjedište instinkta za preživljavanjem, sjedište potrebe za sigurnošću. Tu se i mi sami povezujemo sa zemljom, sa svojim tijelom. Ako prva čakra dobro funkcionira, osjećamo se sigurno i dobro u svojoj koži, stabilni smo fizički i emotivno.

Što sve spremamo u zdjelicu...

Druga čakra – svadhishtana, nalazi se u zdjelici, tri prsta ispod pupka. Povezana je s elementom vode, a njen je zadatak dopustiti emotivnim i senzualnim energijama da neometano teku našim životom. Ona je sjedište naših stvaralačkih potencijala, seksualnosti, naše potrebe za intimnošću, sjedište naših želja. Ako dobro funkcionira, ona je izvor radosti, entuzijazma i kreativnosti.

U taj plodni bazen svoga tijela nesvjesno pospremamo stare osjećaje s kojima nismo znali izaći na kraj. Oni mogu blokirati tok energije, stvoriti nesigurnost i strah te seksualne energije osjećajem srama ili krivnje. Stari, potisnuti osjećaji mogu biti ljutnja koju smo progutali, umjesto da smo je izbacili iz sebe. Razočaranja zbog neispunjenih očekivanja vode nas prema sumnji u sebe i potkopavaju osjećaj vlastite vrijednosti. U zdjelicu spremamo i tugu – sve one suze koje nismo isplakali, a trebali smo. Upravo su s drugom čakrom povezane sve tekućine našeg tijela, pa tako i suze. Potiskujući ih, nesvjesno blokiramo energiju druge čakre.

Nesigurnost, sram, krivnja

Sav taj teret blokira spontano izražavanje seksualnosti. U fizičkom smislu, ako su mišići dna zdjelice napeti i prečvrsti, može se javiti bol prilikom seksa. Ako su ti mišići preslabi, nije lako postići orgazam. Kad kukovi postanu kruti, takvo postaje i naše ponašanje, kao i naši osjećaji. Ako smo sputani u izražavanju osjećaja, brzo će se javiti poteškoće u intimnoj vezi.

Na koncu se možemo dovesti do velike neravnoteže, manjka osnovnog osjećaja sigurnosti u životu, srama i krivnje. Užurban tempo života samo će pogoršati situaciju dodatnim fizičkim umorom, a nemogućnost da se opustimo ugušit će želju za seksualnošću.

Želja za dodirom

Dok vježbamo asane koje opuštaju i jačaju mišiće zdjelice, otvaraju kukove, pokreću energetske tokove kroz prve dvije čakre, na energetskoj razini otpuštamo svoj otpor prema životu. Kad otvorimo prvu čakru slobodnom protoku energije, imat ćemo više povjerenja u sebe, u svoje tijelo. Nestat će duboki egzistencijalni strahovi, osjećaj nesigurnosti, osjećat ćemo se prizemljenima i biti zadovoljni svojim mjestom u stvarnom životu. Kad otvorimo drugu čakru, postajemo spontani, kreativni i otvoreni prema vlastitim željama i osjećajima. Osjećamo da zaslužujemo zadovoljstvo i ugodu.

Sve će to ojačati našu seksualnu energiju i učiniti naš život ispunjenijim. Joga je praksa koja nas povezuje s dahom, s našom nutrinom i donosi duboko opuštanje. Samo odmorni, smireni i opušteni možemo osjetiti želju za dodirom, želju za intimnošću i seksom.

Vježbe joge koje potiču seksualnu energiju

Senka Ljubić, učiteljica joge i astrologinja

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr