Seks u zreloj životnoj dobi

Ne postoji ništa u našoj biologiji što bi u starijoj dobi automatski ugasilo seksualnu funkciju. Potreba za ljubavlju i intimnošću živi koliko i mi sami, a želja i strast prate i one koji se zaljubljuju u umirovljeničkim domovima

Tajni užici zrelosti

William Masters i Virginia Johnson, američki seksualni terapeuti i pioniri seksualne terapije u svijetu, u svojoj knjizi Ljudska seksualnost kažu da se u SAD-u obično smatra kako je seks samo za mlade, zdrave i zgodne. Ideja o seksualnim partnerima u domovima za starije osobe ili pomisao na seksualni odnos nekoga starijeg para mnogima može biti šokantna. Unatoč tim kulturnim mitovima, psihička potreba za intimnošću, uzbuđenjem i ugodom ne nestaje u starijoj dobi i ne postoji ništa u biologiji starenja što bi automatski ugasilo seksualnu funkciju.

Ginekologinja i spisateljica Christiane Northrup u knjizi Tajni užici zrelosti, posvećenoj ženama u menopauzi, navodi da se s ulaskom u srednje godine odlučila posvetiti poučavanju žena o njihovim tijelima i užitku koji im ona mogu donijeti bez obzira na dob.

Seksualnost žena u „ekstravagantnim“ godinama

To je i moja motivacija za ovu kolumnu – želim razmišljati s vama o ljepotama zrelih godina, koje često nazivaju jesen života. Zanimljiv mi je taj izraz jer, iako se upotrebljava za prikazivanje nečeg tužnoga i na odlasku, jesen je zapravo najplodniji dio godine. Nakon puno rada u proljeće i ljeto napokon dođe vrijeme kada plodovi dozrijevaju i kada je sve bogato, šareno i puno obilja. Tako bih nekako predstavila i seksualnost žena u „ekstravagantnim“ godinama: cijeli je život bilo puno rada – trudnoća, porođaja, odgoja djece, njegovanja bračnog života, dokazivanja na poslu – a sa zrelim godinama dolazi vrijeme prikupljanja plodova.

Prema tome, u zrelim godinama treba očekivati najviše uživanja u seksu. Istraživanja nam to i potvrđuju jer postotak seksualnih smetnji u žena opada nakon 40. i 50. godine života. To se tumači time što u tim godinama žena dobro poznaje svoje tijelo i zna što joj treba da bi mogla uživati te se više ne srami to i tražiti. Djeca su starija i traže manje vremena i angažmana ili su već odrasla i otišla, pa i to ženi omogućuje da se više prepusti uživanju u svome tijelu.

Menopauza

Istina je da se u ženinu tijelu s pojavom menopauze i klimakterija događaju promjene, ali te promjene ne koče seksualnu želju i ne onemogućuju seksualni užitak. Dr. Northrup kaže da je menopauza poziv na buđenje koji potiče ženu na promjene, one koje će je dovesti u kontakt s njenom vitalnom životnom energijom. Kad žena ima hrabrosti promijeniti svoja vjerovanja i ponašanje tako da izražava svoju istinu i njeguje zadovoljstvo, tada ima snage stvoriti život pun sreće i (jesenskog) obilja, a to nesumnjivo uključuje i dobar seksualni život.

Međunarodna organizacija Society for Neuroscience (Društvo za neuroznanost) 2006. godine predstavila je istraživanje koje je pokazalo da uz pravilan odabir vježbi mozak 85-godišnje osobe može funkcionirati jednako dobro kao i mozak tridesetogodišnjakinje. A svi znamo da seks počinje u mozgu. Fizičko i mentalno propadanje nije prirodna posljedica starenja, nego našega kulturnog vjerovanja o starenju i izboru životnih stilova. Ako se žena osjeća seksualnim bićem, tijelo će se prilagoditi tom stavu i ponašat će se u skladu s njim.

Zrele žene vole svoj odraz u zrcalu

Profesorica i marketinška stručnjakinja Marti Barletta u knjizi Žene u prvom planu kaže da šest od deset žena u dobi od 50 do 70 godina života voli svoj odraz u ogledalu; 82 posto žena te dobi osjeća se mnogo mlađima nego što jesu; 59 posto žena vjeruje da su prava postignuća tek pred njima. 

U svakoj životnoj dobi važno je voditi računa o zdravlju, a užitak i zdravlje jako su povezani. Osjećaj zadovoljstva poboljšava prokrvljenost cijelog tijela, a zdrava cirkulacija u svim tkivima, pa tako i onima u genitalnom području, donosi hranjive tvari nužne za zdravlje organa. Kad doživljavamo užitak, u našem se tijelu pojačano luči neurotransmiter beta-endorfin. On stvara osjećaj euforije i olakšava bol. To ne samo da poboljšava raspoloženje već i pomaže da se bolje nosimo sa životnim stresovima.

Užitak

Prolaktin, drugi neurotransmiter koji nam je važan u ovoj temi, otpušta se kod dojenja, kod druženja s bliskim ljudima, ali i kod orgazma. On stvara nježne, ugodne osjećaje povezanosti s osobom (ili osobama) s kojima smo u kontaktu. To su samo neke dobrobiti koje dobivamo prepuštajući se seksualnom užitku, bez obzira na godine života.

Vlažnost sluznice rodnice u zrelim se godinama kod nekih žena smanji, no seksualno aktivne žene to ne doživljavaju intenzivno kao seksualno neaktivne žene ili im se to uopće ne dogodi. Važno je ovdje spomenuti da se seksualno aktivnom ženom ne smatra samo žena koja ima partnera nego i ona koja sama uživa u svom tijelu i svojoj seksualnosti koristeći se seksualnim igračkama, fantazijama i vlastitim dodirima.

Prepreke su samo u glavi

No ako žena osjeti da joj je zaista smanjena vlažnost vagine i da joj to izaziva neugodu, može se koristiti lubrikantima koji nježno podmazuju genitalno područje. Neke žene kažu da im treba više vremena da bi postigle orgazam i da ga osjećaju manje intenzivno u zrelijoj dobi, no seksualno aktivne žene rjeđe imaju takva iskustva.

Prema dr. Northrup, najveća je prepreka strastvenom seksualnom životu u zrelim godinama ideja da više nismo seksualno biće, no ona može biti uklonjena prihvaćanjem vlastita tijela i eksperimentiranjem. Stoga, bez obzira na godine, ne zaboravite na svoje tijelo i užitke koje vam nudi.

Nataša Barolin Belić, geštalt psihoterapeutkinja, seksualna terapeutkinja i savjetnica za partnerske odnose

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr