Kako oprostiti: 5 koraka prema modelu Everetta Worthingtona

Suština opraštanja je u otpuštanju ideja odmazde i osvete te osjećaja mržnje i gorčine koje donosi neopraštanje. Način na koji je postupila Eva Mozes Kor predstavlja jasnu shemu modela opraštanja koji savjetuje klinički psiholog Everett Worthington, stručnjak za temu opraštanja. Kako je čin opraštanja sam po sebi težak, Worthington je smislio metodu, nazvanu REACH, koja ljudima, dok prolaze ovu fazu, nudi pojedinačne korake pomoću kojih mogu efikasno dostići svoj cilj, u ovom slučaju, osjećaj oslobođenja koji nastaje opraštanjem, tj. otpuštanjem negativnih emocija i uspomena

Životna priča Eve Mozes Kor: Snaga oprosta

1. Prvi korak podrazumijeva podsjećanje na povredu (uvredu) koju ste doživjeli. Worthington ističe kako je izuzetno važno dopustiti sebi da osjetite i priznate jačinu i veličinu bola i ljutnje zbog onoga što vam je učinjeno.

2. Sljedeći korak sastoji se u pokušaju da shvatite počinitelja i sagledate situaciju iz njegove perspektive, razumijevajući prilike i okolnosti s kojima se počinitelj u danom trenutku suočavao.

3. Sada trebate sami odlučiti da sebi i počinitelju date dar u obliku opraštanja, bez obzira na to je li počinitelj taj oproštaj tražio ili zaslužio. Opraštanje, naime, nije povezano s počiniteljem, nego s odlukom da sebe oslobodimo počinitelja i prekinemo sponu – začarani krug između njega i svog bola i bijesa.

4. Sljedeći korak podrazumijeva obvezivanje u vezi s javnim istupanjem kad je u pitanju oproštaj. Iako zvuči pompozno, ovaj čin zapravo može biti običan razgovor sa psihologom, savjetnikom, prijateljem ili članom obitelji, u kojemu će žrtva glasno izjaviti da nekome oprašta. Cilj ovog koraka je da sebe na taj način podsjećate kako ste donijeli ovakvu odluku i stojite iza nje.

5. Posljednji korak podrazumijeva neodstupanje od oprosta. Jednom kad odlučite nekomu oprostiti i time sebe oslobodite i te osobe i te traume, budite jaki i ustrajni u svojoj odluci, čak i kad naleti bola, bijesa i tuge preplave vaš um i tijelo.

Lena Sudar

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr