10 koraka za više zadovoljstva u vezi

Svjesno pridonošenje osjećaju zadovoljstva vezom oba partnera čini sretnijima

Razumijevanje potrebe za osjećajem zadovoljstva u svojoj vezi te pridonošenje tome da se ono ostvari, oba partnera čini sretnijim, kaže psihoterapeut dr. Barton Goldsmith. Onima kojima tog osjećaja manjka daje 10 savjeta koji bi im mogli pomoći.

1. Priznajte jedno drugome posvećenost i brigu – ljudima je najjača motivacija priznanje. Kažete li partneru da zamjećujete trud koji ulaže u vezu, bit će to najbolji dar koji mu možete dati. Kada nekome koga volite jasno date do znanja da unapređuje vaš život samim time što je dio njega, to je jedan od najvećih komplimenata koje možete dati.

2. Zajedno stvarajte pozitivan i emocionalno ugodan životni prostor – ljubav ne može cvjetati u negativnom ozračju. Ako ste razvili naviku "spuštanja", tj. da jedan drugoga i ne pokušavate podići kad se nađete u lošijoj životnoj fazi, to oboje sprječava da nađete emocionalnu, čak i tjelesnu utjehu. Njegovanjem pozitivnog ozračja svim se članovima kućanstva (čak i kućnim ljubimcima) omogućuje da više uživaju u životu.

3. Svoju vezu učinite smislenom – radite zajedno da stvorite nešto vrijedno: to će vašoj vezi dati dubinu i viši smisao. Svatko želi biti dio nečeg većeg od sebe samog. Svejedno je li posrijedi doprinos užoj ili široj zajednici, takvo će vam nastojanje dati osjećaj kako je to što ste zajedno pomoglo drugima.

4. Budite odgovorni za svoja djela – učinite li pogrešku, priznajte je potpuno i što prije, tako neće biti vremena da problem postane veći i ozbiljniji. Problemi koji se ne rješavaju stvaraju nove probleme.  

5. Držite se svoje riječi – kad nešto obećate, to ispunite. Ne držite li se svoje riječi, to narušava povjerenje nužno za uspješnost veze.

6. Ravnomjerno rasporedite kućanske obveze – svako malo zamijenite poslove koje svatko od vas obavlja u kućanstvu, to će vam dati osjećaj ravnoteže u vezi i osigurati da jedan partner nije preopterećen kućanskim obvezama.

7. Pomozite jedno drugome da učite i rastete – potičite partnera da radi na sebi i svojoj educiranosti. Kad znaju da se razvijaju, ljudi se dobro osjećaju u svojoj koži te imaju dojam da i time pridonose vezi.     

8. Partneru dajte priliku da se pokaže u najboljem svjetlu – dajte potporu partneru da se iskaže u stvarima ili dijelovima vlastite ličnosti kojima se ponosi. Neka osjeća da cijenite njegov trud. Osim toga, izvrsnost na jednom području potiče izvrsnost na svim područjima.

9. Znajte što partnera motivira, a što mu uzrokuje stres – zamijetite na koje poticaje dobro reagira te ga oslobodite zadataka koji mu stvaraju teškoće.

10. Održavajte vezu zanimljivom – zadržite spontanost u vezi, partnera radosno pozdravite kad se predvečer, nakon posla, susretnete u kući, učinite nešto lijepo "bez razloga": dajte mu kakav mali dar kad prolazi kroz teške trenutke.

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr