Skupite snage prihvatiti ono što ne možete promijeniti

Ne možemo promijeniti vlastite okolnosti dok ih prvo ne savladamo. Nikada nećemo stići tamo gdje želimo biti, ako odbijamo naučiti lekcije iz bivanja ovdje, niti ćemo moći vidjeti sutrašnju priliku ako neprestano tretiramo danas kao nešto nevažno...

Čemu trebamo težiti?

Svijet je pun oprečnih poruka: Da bismo bili sretni, moramo naučiti prihvatiti situaciju u kojoj se nalazimo. Ali kako bismo bili uspješni, moramo se fokusirati na ono gdje želimo biti.

Važno je težiti životu o kojem sanjamo. Ali bismo svi bili puno sretniji kad bismo naučili prigrliti život koji imamo.

To ne znači da trebamo pristati na manje od onoga što zaslužujemo. Ali opet, ne bismo trebali žuriti.

Čemu bismo dakle trebali težiti? Mijenjanju okolnosti ili učenju kako ih prihvatiti? Trebamo li zauzdati život ili ga prihvatiti takvog kakav jest? Trebamo li se opirati patnji ili joj dopustiti da nas promijeni?

Odgovor je - oboje.

Prvo moramo naučiti lekcije iz sadašnjosti

Istina je da ne možemo promijeniti situaciju dok je prvo ne prihvatimo. Nikada nećemo stići tamo gdje želimo biti, odbijamo li naučiti lekcije bivanja ovdje, niti ćemo moći vidjeti sutrašnju priliku ako neprestano tretiramo danas kao nešto nevažno.

Tu se, naravno, javlja pravo pitanje: Kako je moguće prihvatiti okolnosti kada su one potpuno neprihvatljive? Za početak, trebamo jasno razlučiti što nije prihvaćanje:

Prihvaćanje nije potpora našoj boli.

Ono nije oslobađanje naših neprijatelja.

Ono nije kazna, pristanak ili odobravanje izazova s kojima se borimo.

Prihvaćanje je naša volja da obratimo pažnju i budemo potpuno prisutni u svom životu, upravo ovdje gdje se nalazimo, kako ne bismo propustili lekcije, veze i prilike koje će nam jednog dana pomoći da napredujemo.

Kako prihvatiti neprihvatljivo?

Za sve postoji razlog

Prihvaćanje je svjestan izbor, duboko usađen u naše priznanje da za sve postoji razlog. To je vjerovanje da čak i ono što nam uzrokuje veliku bol ima svoju svrhu. To je naša spremnost da odbacimo odnose, titule, ideje i prilike kojima smo dopuštali da nas određuju, u korist nečeg boljeg što nas čeka s druge strane.

To možemo učiniti. To moramo učiniti. Okolnosti u kojima se nalazimo nikada nisu bile namjenjene trajati vječno. Poput kukuljica koje su nekoć imale ključnu važnost za naš rast, one s vremenom moraju otpasti kako bismo iz njih izašli promijenjeni.

Prihvaćanje - kako živjeti ono što jest?

Izvor: goalcast.com

Pripremila Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr