Osho: Filozofija pozitivnog razmišljanja je licemjerna

Ako vam nikad nije „legla“ filozofija pozitivnog razmišljanja i izgovaranja afirmacija dok ste duboko nesretni, ljutiti ili povrijeđeni, onda ćete se složiti s Oshom, indijskim guruom i duhovnim učiteljem, koji kaže da je filozofija pozitivnog razmišljanja licemjerna. On je, pojašnjava, i protiv pozitivne i negativne filozofije...

Ako se sve vrijeme prisiljavamo na pozitivno razmišljanje, to je zapravo negiranje rea­lnosti i može nam, na kraju i eventualno naštetiti. Poluistina je opasnija od cjelovite laži jer ćemo laž, prije ili kasnije, sami otkriti, međutim poluistinu koja se „pretvara“ da je istina možda nećemo nikad razotkriti, nego možemo nastaviti misliti da je ona u potpunosti istinita.

Kada vam se plače, pozitivno razmišljanje vas uči da pjevate. Ako pokušate, u tome ćete možda i uspjeti, ali zadržane suze u nekom trenutku, u nekoj situaciji će poteći. Jer postoji granica u obuzdavanju emocija, a pjesma koju ste pjevali ne znači ništa ako je niste pjevali iz srca.

„Moramo otpustiti negativne misli iz svoje glave, a ne potiskivati ih pozitivnim“, navodi Osho.

Zato je, prema Oshovu savjetu, potrebno stvoriti svijest koja nije ni pozitivna ni negativna. „To će onda biti čista svijest s kojom ćete živjeti prirodno i blaženo“, zaključuje indijski mistik.

PEAT - prihvaćanje dualnosti kao put do unutarnje slobode

oshoOsho

Lena Sudar

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr