Vaše je dijete stara duša? 12 znakova da odgajate nadareno dijete

Lako je poštovati mudrost svoje djece kao stare duše, kada uvažavate ove osobine. Upoznajte svoju djecu...

Ovo biste trebali znati odgajate li "staru dušu"

Pitate se što je stara duša? Spoznaja da dijete ima atribute stare duše, može vam pomoći da razumijete njegove potrebe i životnu svrhu. Kao roditelj koji odgaja staru dušu, trebali biste znati da ona nisu neobična. Ona su samo silno nadarena djeca kojima bi koristilo da se uskladite s njima. To ne znači da morate zatomiti sebe ili svoj autoritet, nego da ih cijenite onakvima kakvi jesu i što su došli učiniti.

Imati dijete stare duše ili djecu trebala bi biti jedna od vaših najvećih obaveza. Neće uvijek biti lako, ali vrijedi truda. Duhovna mudrost koju vaša djeca donose vama, vašoj obitelji i svijetu nagrada je za sve nas. Da biste zaista razumjeli prirodu te stare duše, obratite pažnju na ovih dvanaest znakova.

1. Znatiželja

Ako odgajate staru dušu, vjerujte, od trenutka kada počnu pričati - pa do kraja života, vaša će djeca pokazivati snažnu znatiželju. Djeca koja su stare duše imaju neobičan fokus i neće biti zadovoljna brzim ili općenitim odgovorima na svoja pitanja. Potreba vašeg djeteta je da razumije dubinu i način kako stvari funkcioniraju.

Djeca koja su stare duše koriste svoju znatiželju kako bi naučila, ali također su vrlo odlučna spoznati ono što nedostaje na sveobuhvatni način na koji vide stvari. Iz njihove perspektive, ne radi se o njima kao pojedincima - i to je razlog zašto su djeca stare duše vrlo suradničke naravi. Ovaj je atribut posebno primjetan kod muške djece, koja bi inače pokazivala snažnu želju za interakcijom sa svojim egom. Oni vide Univerzalnu istinu jedinstva i znaju da ego nije stvaran.

Šveđanka Greta Thunberg, prekrasan je primjer tinejdžerice stare duše. Sa 16 godina, kada je većina njezinih vršnjaka u Sjedinjenim Državama, koncentrirana na dobivanju vozačke dozvole, Gretu interesira zašto svijet ne poduzima nešto u vezi s klimatskim promjenama. Za nju je to jednostavan problem. Dobro je informirana, iznad svojih godina u intelektualnom i znanstvenom razumijevanju.

Gretu Thunberg  zanima zašto svjetski vođe ništa ne poduzimaju? Nestrpljiva je prema riječima bez djela ili političke retorike. Njezina je znatiželja usmjerena na globalni problem i vrlo je odlučna. Kao stara duša, Greta se zasigurno pita kako je čovječanstvo stiglo tako daleko.

2. Pitanja

Djeca koja su stare duše znaju snagu postavljanja pitanja. Bez obzira na stvarnu dob, odlično barataju vještinom uma kroz dobro osmišljena pitanja. Naravno, ako ne možete na zadovoljavajući način odgovoriti na pitanja, djeca sa starim dušama bez problema će se obratiti nekome tko im može pomoći. Čak ni stručnjak na polju njihovog interesa, djetetu stare duše, možda neće moći ponuditi dovoljno informacija na ono što ga zanima.

Ta su pitanja snažna jer su oštra, a opet jednostavna, dječja. Ispravno ispitivanje ne treba miješati s provokacijom ili planiranjem svađe ili sukoba. Oni samo žele da ih istinski razumijete. Djeca koja su stare duše zainteresirana su da vas upoznaju onakvima kakvi zapravo jeste. Ako niste u skladu s tim, tada će vas ispitivati.

Djecu stare duše ne zanima točnost ili ispravnost koliko ih zanima istina. Pitanja su vrlo specifičan alat koji koriste jer ih zanima energija u načinu na koji rješavate pitanje. Ako dođete energetski "čisti", neće biti izraženog suprotstavljanja. Ako na pitanje odgovorite energijom obrane, tada će dijete iskoristiti priliku da ukaže na vašu energetsku neravnotežu.

3. Intenzivna osobna refleksija

Kao roditelj to ćete doživljavati kao blagoslov ili prokletstvo. Ako zanemarite vidjeti svoj odraz u svom duhovno nadarenom djetetu, onda vas čeka prilično teškoća. Djeca stare duše žilava su u svom naumu da se povežu s vašim Višim Ja. Što znači da više ne tražite izgovore u vezi s navikama, obrascima ili načinima na koje radite stvari, ukoliko djeca žele da to promijenite - sada.

Imajte na umu da vjerojatno nećete dobiti opsežno dodvoravanje ili bilo kakve medalje zbog   promjena koje ste napravili. Posebno je teško kada vaše dijete odmah krene na sljedeći problem koji ga okupira. Ovo je poput podučavanja od strane Učitelja. Može se protumačiti kao brutalno, ali izraz je ljubavi. Ova intenzivna osobna refleksija vrlo je teška kada ste umorni, pod stresom ili gladni, a vaše vam dijete nudi nova gledišta i postavlja nove izazove.

4. Čitanje

Dijete koje je uistinu stara duša utjehu pronalazi u čitanju. Darovite stare duše vole čitati. Neka djeca mogu čitati vrlo brzo, dok druga mogu biti spora i disleksična. Čitanje samo po sebi nije ono što djeca stare duše vole, koliko im je potreban doticaj s energijom i informacijama.

Da budemo jasni, čitanje ne znači samo čitanje. Dijete sa autističnom dušom može uživati u drugim oblicima unošenja informacija. Ova djeca imaju svoje načine kako doći do informacija koje žele. Stoga je posebno važno da odvojite vrijeme za razumijevanje svoga djeteta, iz njegove vrlo osobne perspektive, umjesto da pokušavate pogurati bilo kakve standardizirane metode učenja.

5. Znanje iznad godina

Što više slušate, to ćete više razumjeti da vaše dijete stare duše ima duhovnu dubinu razumijevanja koja nije ograničena njihovim umom ili svijetom. Ta je mudrost autentična i duboka. Otkrit ćete da je prava čast biti u prisustvu takvog znanja. I bilo bi dobro postaviti vlastita pitanja o duhovnim i fizičkim shvaćanjima koja posjeduje vaše dijete.

Samouke osobe i stare duše prirodno idu zajedno. Jednom kad stara duša pronađe svoja sredstva za prikupljanje znanja, vrijeme je za njihovo individualno izražavanje. Želja za primanjem jednaka je njihovoj želji za davanjem. Biti u prisutnosti ovog znanja prilika je za dobivanje mudrosti. To se ne smije zamijeniti sa skromnim poštovanjem, već istinskom čašću.

Jedno je cijeniti svoju staru dječju dušu zbog onoga što čine ili postižu, a sasvim je drugo prihvatiti ih onakvima kakvi jesu - i njihov izbor da surađuju s vama. Nikada nije teško biti u milosti Božje mudrosti, posebno očima vašeg djeteta.

6. Talenti

Duhovni i prirodni darovi djece stare duše nisu ograničeni. Imati dijete koje se ističe u glazbi, matematici, književnosti i umjetnosti sasvim je normalno. S iznimnim talentom dolaze do rješenja potencijalnih problema njihovih vršnjaka, odnosno roditelja, ne pokazujući ljubomoru ili konkurenciju. Predani roditelji njeguju osobine stare duše svoje djece i pomažu im da shvate da njihova prava priroda nije greška ili problem. Naprotiv, talent vašeg djeteta poseban je dar.

Iza talenta i znanja danog toj djeci, krije se izrazita duhovna kvaliteta u načinu na koji se izražavaju. To je energiju koju je teško opisati. Duhovna energija starih duša je zarazna. Može učiniti da se osjećate predivno dok ste u njihovoj prisutnosti, iako se ništa posebno ne govori ili ne čini.

Ovu duhovnu energiju treba poštovati bez suvišne pompe, jer stare duše poput vaše djece, samo žele biti voljene takve kakve jesu. Djeca stare duše najviše napreduju kada imaju podršku koja im omogućuje da riskiraju u onome što žele raditi.

dijete7. Osjetljivost

Djeca stare duše su osjetljiva i imaju snažnu povezanost posebno s roditeljima. Ovo je pozitivno osobina, ali takva senzibilnost, zbog utjecaja roditelja, može onemogućiti djetetovoj staroj energiji duše da u potpunosti procvjeta. Svjesni roditelji pomoći će svojoj djeci da shvate i cijene svoju osjećajnost.

Na primjer, u nekim kućanstvima određeni zvukovi, mirisi i obrasci mogu negativno potaknuti empatično dijete stare duše. Umjesto da tjerate svoje dijete da zanemari svoju osjetljivost, pomozite mu da svoj dar iskoristi na način koji ne mora biti prekinut kao grub ili bolan. Ne upućujte svoje dijete da desenzibilizira, jer bi to mogla bi biti vrata prema neželjenim porocima kasnije u životu, poput droga ili alkohola, kao sredstva za suočavanje sa njihovom osjetljivošću.

Biti energetski osjetljiv prekrasan je dar pa bi i drugi članovi obitelji mogli naučiti mnogo toga. Ohrabrite vašeg sina ili kćer da vas poduče, a možda i njihovu braću i sestre, o tome kako djeluju njihove osjetljivosti, kako bi svaki član obitelji mogao dalje razvijati vlastitu svijest.

8. Dijete stare duše ne razumiju mnoga od “pravila“ škole, obitelji i zajednice

Nije da se pravila ne odnose na djecu starih duša, već pravila moraju imati smisla. Podučavanje pravila radi pravila neće puno postići sa djecom stare duše. Prihvaća se ideja da se pješacima daje prednost kretanja pred motornim vozilima, iako "biti dobar prema svima" možda neće biti. Nije da djeca stare duše ne žele biti pristojna, već duboko razumiju da biti dobar prema svima - kao što je lopov - nije zdravo.

Logično objašnjavanje načina i sredstava na koje se nešto radi nije dovoljno za staru dušu. Nije logika koja ih zanima - to je energija. Ako je pravilo u skladu s prirodom, društvom i Svemirom, tada će djeca stare duše biti vođe takvog zdravog razuma. Inače mogu biti prilično buntovna.

Želja za promjenom nadjačava svaku normalnu ljudsku želju za usklađivanjem. Stoga su  djeca stare duše prirodni vodiči u stvaranju promjena bez opravdanja ili popularnosti. Djeca koja su stare duše hrabro odlučuju biti mudri; što nije uvijek dobro prihvaćeno. Svatko tko pokušava dominirati takvim djetetom ili kontrolirati ga, možda će lakše plivati s mačkom.

9. Znaju koristiti svoje duhovne darove

Ova izjava nije dovoljno snažna jer su djeca stare duše duhovni učitelji. Dakle, reći da znaju kako koristiti svoje duhovne darove je podcjenjivanje. Djeca koja se igraju svojim duhovnim darovima lako se manifestiraju. Odrasli i roditelji koji svjedoče ovom procesu mogu smatrati takva djela nevjerojatnima.

Evo primjera. Kada je došlo vrijeme da moj sin ide na fakultet, želio je ići u samo jednu školu za koju se nije prijavio. Koledž iz njegovih snova bio je vrlo selektivan u svojoj politici upisa. Bez plana, i samo nekoliko mjeseci prije početka školske godine, moj je sin pohađao Sveučilište koje je izabrao, uz podršku moćnog člana odbora obrazovne ustanove - onoga kojeg nije ni znao.

Djeca stare duše mogu biti majstori u stvaranju ili mijenjanju zadanog vremena. Oni također mogu stvoriti okolnosti i druge mogućnosti koje bi se na fizičkoj razini, po svemu sudeći, smatrale nemogućim.

Darovi iscjeljenja dio su njihovog duhovnog alata. Nevjerojatno je gledati kako dijete iscjeljuje drugoga s namjerom. Kao fizički čuvar djeteta stare duše, trebali biste se naviknuti svjedočiti događajima u koje možda ne vjerujete. Ovo je značajan dio želje maloga djeteta da u ovaj život i svoju obitelj unese vjeru, vjerovanje i konačno znanje.

10. Neizmjerno su jaki i moćni

Hrabri primjer stare duše u krajnosti mogao bi biti Harlan Ellison. Harlan je bio najpoznatiji po svom kreativnom pisanju i doprinosima te po želji za borbom. Njegov način razmišljanja u odnosima s drugima lako je klasificirati kao grub. Možda je izgradio ovakvu obrambenu sposobnost da ga učitelji ne bi udaljili zbog uistinu neobične znanstvene fantastike koju je napisao.

Harlan je marširao s Martinom Lutherom Kingom na mostu u Selmi u Alabami 1965. Intelektualno se gospodin Ellison borio s Frankom Sinatrom - što je privuklo pozornost javnosti. Udario se glavom s Geneom Roddenberryjem, tvorcem originalne serije Zvjezdane staze, dok je napisao gotovo 80 njezinih epizoda. U osnovi će djeca stare duše pokazati svoju snagu i moć, ali ne na isti način.

Većina starih duša je moćna, ali ne i brutalna. Ne trebaju biti. Znaju kako stvarni sustav funkcionira i nema potrebe boriti se protiv njega. Rade stvari onako kako smatraju da ih treba učiniti. Ako to znači protestirati sami u petak navečer, a da niti jedna osoba ne sudjeluje s njima, neka tako bude. Ta je unutarnja snaga specifična za djecu stare duše.

11. Ljubazni su, puni ljubavi, potpuni i iskreni

Velika većina djece stare duše jako voli. U osnovi, stare duše u malim tijelima iskreno proživljavaju razumijevanje riječi suosjećanje. To je zato što vide cjelinu i nedostatke onih oko sebe. Ljubaznost i empatija istinski se pokazuju kada se djeca stare duše povežu s vama na duhovnoj razini.

Uzašli Majstori su produžetci istine koju predstavljaju, a isto vrijedi i za staru dječju dušu. Sve što nije učinjeno iskreno, oni ne razumiju. Zbunjuje ih bilo što učinjeno izvan integriteta. Djeca koja su apsolutno stare duše vide istinu - ne kao crtu koja je izvan granica - već kao razumijevanje. Svaka stara duša će vam reći, jedini način da stvorite vezu, remek-djelo, pjesmu ili čak zgradu - to treba učiniti iskreno.

12. Oprost

Ništa neće objasniti staru dušu djeteta i njegovu sposobnost opraštanja više od ove istinske životne priče. Moja dva gosta i ja upoznali smo se u prostoru za sjedenje moje hotelske sobe u San Franciscu. Samohrana majka, kojoj sam nudila privatnu seansu, sjedila je preko puta mene dok je njezino autistično dijete - sin tiho igrao na podu. Na pola puta kroz našu seansu pitala sam "mamu" mogu li kanalizirati u ime njenog sina. (Nije progovorio ni riječi.) Iznenađena mojim zahtjevom, mlada žena počinje pričati priču o tome kako njezin sin nije volio muškarce zbog toga što ga je otac napustio i...

Moja se odrasla gošća prekinula dok je gledala svog dobro odgojenog sina kako prilazi podignutih ruku pokazujući da želi da ga podigne. To je vrlo rijetko jer mnoga autistična djeca ne vole da ih se dira ili drži. Podigla sam dječaka i stavila ga na koljena dok sam ga milovala po leđima i razgovarala u njegovo ime. Što je rekao?

Govorio je mami da je u redu što ih je tata ostavio i da je već oprostio ocu, a sada je pitao mamu može li i ona to učiniti. Samohrana majka plakala je od trenutka kad mi je njezin sin sjeo u krilo. Kad sam usmjerila molbu njezina sina da njegovom ocu ponudi oprost, samohrana majka je zajecala.

Opraštanje koje nudi dijete stare duše odvija se u takvoj čistoći da se gotovo čini neljudskim u svojoj iskrenosti i jednostavnosti.

Pročitajte i:

Koliko je stara vaša duša?

10 najčešćih problema s kojima se susreću stare duše

9 znakova da ste stara duša

Izvor: westonjolly.com

Tena Ožegić