Crna ovca u obitelji - dragocjen dar za cijelo obiteljsko stablo

Crne ovce oni su članovi obitelji koji su jako različiti od većine s kojima su u rodu. Otkrijte koja im je uloga za obiteljski sistem

Kao svjež vjetar...

Poznati psihoterapeut Bert Hellinger rekao je da oni koji se nazivaju crnim ovcama u obitelji zapravo traže put i načine oslobođenja čitave predačke linije. Članovi obitelji koji se ne uklapaju u standard ili tradiciju obiteljskoga stabla uglavnom već od malih nogu pokušavaju napraviti "revoluciju" u vjerovanjima, razmišljanjima i djelovanju obitelji te se protive (nezdravoj) tradiciji. Zato ih se kritizira, osuđuje ili čak odbacuje.

Važna je spoznaja da biti crna ovca nije nešto loše, naprotiv, oni nose veliku mogućnost za čitavo obiteljsko stablo. Crna ovca je kao svjež vjetar za sve one koji još ne znaju slušati sebe, potiču ih da se otvore svojoj istinskoj prirodi i prihvate svoju različitost.

Tko su crne ovce?

Crne ovce pokušavaju zacijeliti svoje rane i one koje se prenose u obitelji generacijama. Žele se osloboditi. Dragocjen su dar za čitavu obitelj. No tko je zapravo crna ovca?

To je jednostavno onaj tko odskače i ne slijedi uhodani put. Možda je umjetnik u obitelji matematičara ili pravnika. Možda netko tko odbija religiju u tradicionalno kršćanskoj obitelji. Može biti zaštitnik životinja u lovačkoj obitelji ili vegetarijanac u obitelji mesara. Možda je netko koga ne zanima materijalno, a rođen je u bogatoj obitelji. Može biti netko tko otvoreno izražava svoje mišljenje u vrlo zatvorenoj obitelji čiji se članovi ne znaju izražavati.

To je netko tko će iscijeliti nezdrave naslijeđene obrasce i zato u obitelj nosi nešto važno. To su oni koje zanimaju područja koja dosad nisu zanimala nikoga u obitelji. Oni su pioniri. Imaju drukčiji vrijednosni sustav od svoje obitelji, bilo da je riječ o vjeri, politici, ekologiji, prehrani, etici ili jednostavno životu. Obično vide stvari posve drukčije od ostalih članova obitelji. I obično ih ostali ne razumiju.

Kako iscjeljuju cijelo stablo?

A upravo oni uspostavljaju ravnotežu u obitelji, donose novo i obnavljaju korijenje obiteljskom stablu. Njihova različitost hrani stablo, njihova strast je vjetar koji budi srca naših predaka. Neispunjeni snovi, nove vrijednosti, zatrti talenti naših predaka manifestiraju se i konačno ostvaruju kroz tzv. crne ovce.

Nove ideje, nove vrijednosti, novi koncepti... to je ono što donosi novu, svježu krv u obitelj i brine se za to da se ostali članovi lakše riješe zastarjelih uzoraka. Tresu loše temelje i ruše blokade. I tako iscjeljuju čitavo obiteljsko stablo.

Jungova spoznaja

Carl G. Jung je rekao: "Kad sam radio na svojem obiteljskom stablu, spoznao sam čudan zajednički usud koji me veže za pretke. Imam snažan osjećaj da sam pod utjecajem stvari ili pitanja koja su ostala nepotpuna ili bez odgovora mojih roditelja, djedova i baka, pradjedova i prabaka... 

Često mi se čini da postoji obiteljska karma koja se prenosi s roditelja na djecu. Neprestano sam mislio da sam ja taj koji mora odgovoriti na pitanja koja je sudbina postavila još mojim precima, na pitanja koja još nisu našla odgovor ili jednostavno da moram popraviti ili naučiti lekcije iz teškoća naše prošlosti. (C.G. Jung, Ma vie, Gallimard, Pariz, 1973).

Upravo vi ostvarujete snove svojih predaka!

Crne ovce, dakle, donose različitost i uravnotežuju elemente - vegetarijanac donosi svjesnost etičnih pitanja o drugim živim bićima. Netko tko se protivi religijskoj dogmi zaustavlja mogući vjerski fanatizam. Umjetnik uravnotežuje i smanjuje prevelik materijalizam, itd. Sve to omogućava obitelji da preskoči ili sruši zidove koje su izgradili kroz generacije. Različitost postaje bogatstvo i dovodi do iscjeljenja. Omogućava procvat i daljnji razvoj.

Ako se osjećate kao crna ovca, poslušajte Hellingerov savjet: "Čuvajte svoju jedinstvenost kao najvredniji cvijet stabla. Vi ostvarujete snove svojih predaka".

Izvor: Sensa.si

Pročitajte i:

Zapisi na duši: Energetski obrasci koje nasljeđujemo od roditelja

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr