Anthony de Mello: Trajna sreća nema uzrok

Anthony de Mello bio je indijski svećenik isusovac, psihoterapeut, duhovni učitelj, pisac i javni govornik. Čitavog se života trudio ljudima otvoriti oči, kako bi postali svjesni sebe i vrijednosti svog postojanja. Nesvjestan život nije vrijedan življenja. Kada odbacite svoje iluzije i postanete svjesni sebe i svijeta koji vas okružuje, otkrit ćete svu ljepotu života na Zemlji. U ovom tekstu, na pomalo oštar način, progovara o iluzijama uspjeha i otkriva tajne sretnog života...

Ne možete obojiti zrak u crno

Ovo što ću vam sada reći zvučat će pomalo pretenciozno, ali je istinito. Ono što slijedi mogle bi biti najvažnije minute vaših života. Ako to uspijete razumjeti, otkrit ćete tajnu buđenja. Bit ćete zauvijek sretni. Nikad više nesretni. Ništa vas više nikad neće moći povrijediti. Ozbiljno vam kažem – ništa!

To je kao kada u zrak bacite crnu boju – zrak ostaje neokaljan. Nikad nećete zrak obojati crnom bojom. Bez obzira na što vam se dogodi, vi ostajete nezagađeni time. Ostajete u miru. Postoje pojedinci kojima je uspjelo ono što ja zovem „biti čovjek“.

Ne ove gluposti da sebi dozvoljavate biti nečija marioneta kojom se upravlja, dopuštajući događajima ili drugim ljudima da vam odrede kako se osjećate. A onda se proglašavate osjetljivima. Ja to zovem „biti marioneta“. Dakle, želite li biti marioneta? Jednim pokretom ruke, vi padate na tlo. No, ako odbijete poistovjetiti se s bilo kojom etiketom, većina će vaših briga nestati.

Kasnije ćemo pričati o strahu od bolesti i smrti, ali čovjeka obično brine što će dogoditi s njegovom karijerom. Primjerice, mali poduzetnik, star oko 55 godina, u nekom noćnom klubu pijucka pivo i govori: „Pogledaj ove moje kolege, zaista su uspješni.“ Idiot! Što misli pod time „uspješni su“? Njihova se imena pojavljuju u novinama. Je li to znak uspjeha? Jedan je direktor korporacije, drugi je postao državni sudac, onaj je postao ovo, onaj ono… Majmuni. Svi oni.

Što je uspjeh?

Tko određuje što znači biti uspješan? Ovo glupo društvo! Glavna preokupacija društva je društvo održavati bolesnim! A što prije to shvatite, to bolje. Bolesnici! Svi do jednog! Oni su budale, luđaci. A vi ste postali predsjednik ludnice i ponosni ste na to iako to ne znači ništa. To što ste predsjednik neke korporacije nema veze s uspjehom u životu. Gomila novca nema veze s uspješnim životom. Uspjeh u životu ostvarujete kada se probudite! Tada se nikome ne morate ispričavati, nikome ne morate ništa objašnjavati, nije vas briga što netko o vama misli ili govori. Nemate briga; vi ste sretni.

To ja zovem uspjehom. Imati dobar posao, biti slavan ili imati sjajnu reputaciju nema nikakve veze sa srećom ili uspjehom. Baš nikakve! To je potpuno nevažno. Ono o čemu takav čovjek brine jest što će njegova djeca misliti o njemu, što će misliti susjedi, što će misliti bračni partner. Razmišlja o tome kako je trebao postati slavna osoba. Naše nam društvo i kultura danonoćno to usađuju u glave. Uspješni ljudi! Što su uspjeli? Uspjeli su od sebe napraviti magarce jer su iz sebe iscijedili svu svoju energiju kako bi postigli nešto bezvrijedno. Uplašeni su i zbunjeni, marionete, poput svih ostalih.

Pogledajte kako se šepure na pozornici. Pogledajte kako su uzrujani kada im se košulja umrlja. Je li to uspjeh? Pogledajte kako boje pomisli da možda neće biti ponovo izabrani. To je uspjeh? Njima se upravlja, manipulira. To su nesretni, jadni ljudi. Oni ne uživaju u životu. Vječno su napeti i tjeskobni. Može li se to nazvati čovjekom? A, znate li zašto se to događa? Postoji samo jedan razlog: oni su se poistovjetili s nekom etiketom. Oni su „ja“ poistovjetili sa svojim novcem, poslom ili zanimanjem. To je njihova pogreška.

Pretanite se poistovjećivati

Jeste li čuli priču o pravniku kojem je vodoinstalater uručio račun? Pravnik mu je rekao: „Hej, naplatio si satnicu 200 dolara. Čak niti ja kao odvjetnik ne zarađujem toliko po satu.“ Vodoinstalater mu je odgovorio: „Ni ja nisam toliko zarađivao dok sam bio odvjetnik!“ Možete biti vodoinstalater, odvjetnik, poduzetnik ili svećenik, ali to ne mijenja vaše „ja“. To ne utječe na vas. Da sutra promijenim posao, to bi bilo kao da sam presvukao odjeću. Ja ostajem netaknut. Jeste li vi svoja odjeća? Jeste li vi svoje ime? Jeste li vi svoje zanimanje? Prestanite se poistovjećivati s time. To dođe i prođe.

Kad ovo doista shvatite, na vas neće utjecati nikakva kritika. Neće vam biti bitne ni pohvale niti laskanja. Kada netko kaže: „Ti si super tip,“ o čemu ta osoba priča? On govori o „meni“, ne govori o mojem „ja“. „Ja“ nije velik ili malen. „Ja“ nije uspješan ili neuspješan. „Ja“ nije niti jedna od tih etiketa. Te stvari dođu i prođu i ovise o kriterijima koje je postavilo društvo. Ovise o vašem uvjetovanju. Ovise o raspoloženju osobe koja vam nešto govori. To nema veze s „ja“. „Ja“ nije niti jedna od tih etiketa.

Kada se govori „meni“, to se odnosi na općenito sebičnog, glupog, djetinjastog velikog magarca. Zato, kada mi kažete: „Ti si magarac,“, ja to znam, ja sam magarac već godinama.

Uvjetovano sebstvo – pa što ste drugo očekivali? Zašto se s time poistovjećujete? Smiješno! To nije „ja“, to je o „meni“.

Sreća nema uzrok

Želite li biti sretni? Trajna sreća nema uzrok. Istinska sreća nije uzrokovana. Vi me ne možete usrećiti. Vi niste moja sreća. Pitajte probuđenu osobu zašto je sretna i ona će vam odgovoriti: „Zašto ne?“

Sreća je naše prirodno stanje. Sreća je prirodno stanje male djece, kojima pripada sve blago ovog svijeta sve dok ih društvo i kultura ne ukaljaju i zagade svojom glupošću. Da biste ostvarili sreću, ne morate činiti ništa jer se sreća ne može steći. Zna li itko zašto? Zato što ju već posjedujemo. Kako možete steći nešto što već imate? Onda, zašto ju ne doživljavate? Zato što morate nešto odbaciti.

Morate odbaciti iluzije. Ne morate ništa dodati kako biste bili sretni, morate nešto odbaciti. Život je jednostavan, život je divan. Težak je samo vašim iluzijama, ambicijama, vašoj pohlepi, vašim žudnjama. Znate li zašto se to događa? Zato što se poistovjećujete s raznim etiketama!

Izvor: demellospirituality.com

Pripremila Tena Ožegić