Kakeibo – vođenje kućnog proračuna kojim ćete konačno srediti financije

Davne 1905. Motoko Hani, prva novinarka u Japanu, u ženskom je časopisu objavila knjigu o računovodstvu za kućne financije – na japanskom poznatu kao kakeibo – koja se i dan-danas prodaje u toj zemlji. Uvjerena kako je novčana stabilnost važna da bi ljudi bili sretni, željela je da svaka obitelj može kontrolirati svoje financije. Evo njenog sistema osviještenog baratanja novcem

Četiri stupa trošenja

Kao i drugim načinima vođenja kućnog proračuna, kakeibom se bilježe prihodi i troškovi. No on se izdvaja time što potiče da se na novac gleda drukčije. Na početku svakoga mjeseca, nakon bilježenja fiksnog prihoda i troškova, valja odrediti koliko se tog mjeseca želi uštedjeti te dati sebi obećanje za taj mjesec.

Primjerice, cilj vam može biti odvojiti 500 kn za godišnji odmor, a obećati si možete da ćete najmanje četiri puta tjedno nositi obrok na posao kako biste uštedjeli novac koji biste inače potrošili na ručak. Potom tijekom mjeseca zapisujete svoje troškove, i to prema posebnom sustavu koji ima četiri kategorije – četiri "stupa trošenja":

  • opstanak: sve što vam je potrebno za opstanak (plaćanje najamnine ili otplata kredita za stan, režije, namirnice, medicinski troškovi...)
  • opcija: ono što ne morate raditi (npr. odlazak u restorane, izlasci na piće, shopping itd.)
  • kultura: troškovi za ulaznice, knjige, časopise...
  • dodatno: tu spadaju nepredviđeni troškovi ili troškovi koji se ne ponavljaju (primjerice, popravak automobila ili kućanskog uređaja, rođendanski dar).

Na kraju svakog mjeseca trebate zapisati i odgovore na sljedeća pitanja:

Koliko novca imate?

Koliko biste novca željeli uštedjeti?

Koliko doista trošite?

Kako se možete poboljšati?

Štedljiva svinja i rastrošni vuk

Kao zgodan poticaj, izvorne japanske kakeibo knjige ilustrirane su "svinjom koja štedi" i "vukom koji troši" te se oni bore za vaše financije. Na kraju mjeseca zbroje se svinjina i vukova "postignuća" te se vidi tko je taj mjesec pobijedio – štednja ili troškovi. Još jedan od razloga djelotvornosti kakeiba jest to da bolje pamtimo stvari kad ih zapišemo. Samim zapisivanjem svojih troškova smanjuje se vjerojatnost da ćete zaboraviti neki od njih te se poslije čuditi kako to da ste probili svoj proračun.

Povrh svega, s obzirom na to da svaki mjesec morate pomiriti svoje ciljeve i obećanja sa svojim stvarnim troškovima, bit ćete prisiljeni osvijestiti svoje trošenje. I, na posljetku, sama knjiga u kojoj vodite svoje financije i u kojoj je moguće vidjeti vaš napredak djeluje motivirajuće – a njeno ispunjavanje raznobojnim olovkama, lijepim rukopisom, naljepnicama i, možda, crtežima štedljive svinje i rastrošnog vuka može vođenje kućnih financija učiniti posve zabavnim i nečim čemu se veselimo umjesto da ga se užasavamo.

Izvor: wisebread.com

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr