Kad kažem čaj, pomislim na...

Kad kažemo čaj, vjerojatno će vam na pamet prvo pasti jedna od ove tri biljke. Zašto imaju toliko veliku važnost u našem životu? Svakako postoji razlog, otkrijte ga s nama...

1. Čarobna kamilica

Ljubav prema žutim cvjetićima predivnog mirisa najčešće nosimo još iz djetinjstva, sjećamo se bake koja je u kuhinji imala osušene cvjetiće kamilice, majke koja nam je njome umivala lice ili kuhala čaj koji nam je ublažavao mučninu. Tako meka i nježna, sa svojom moći smirivanja, čovjeku je pratiteljica tijekom cijeloga života.

Kamilica potječe iz biljne porodice glavočika (Asteraceae). Voli sunce pa raste na suhim i toplim područjima. Njezina uporaba u narodnoj medicini seže daleko u povijest – još su Egipćani i Grci dobro poznavali njena ljekovita svojstva i djelovanje, tako je Plinije i Dioskorid spominju kao najvažniju ljekovitu biljku. Danas je taj narodni lijek priznat i uvršten u farmakopeji čak 26 zemalja.

kamilica franckProtuupalna, antibakterijska, sedativna i antialergijska svojstva kamilice pokazuju djelotvornost u liječenju groznice, mučnine, astme, kolika, kožnih bolesti i upala, želučanih bolesti, prehlada. Njena ljekovitost izvire iz cvjetića koji sadrže hlapiva ulja, flavonoide i druge terapijske tvari.

Djelovanje cvijeta kamilice u prvome redu usmjereno je na respiratorni, probavni i živčani sustav. Poznata je po sedativnim svojstvima pa kamilica ima sposobnost smanjivanja anksioznosti, stresa i napetosti, što osjećamo i u slabljenju mišićne napetosti i umirivanju tijela. Upravo iz tih razloga, čaj od kamilice poželjno je piti prije spavanja jer umanjuje nemir, uravnotežuje i utječe na miran san, što koristi osobama koje pate od nesanice.

Ujutro je pijemo protiv jutarnjih mučnina, grčeva u trbuhu, u liječenju kolitisa, gastritisa, općenito kod bolesti probavnog trakta ili kod potrebe za reguliranjem stolice.

Za šalicu čaja dovoljna je žličica suha cvijeta. Kamilicu ne kuhamo, već samo prelijemo vrućom vodom.

franck

2. Snažni šipak

Šipak pripada vrsti roda Rosa, iz porodice ruže Rosaceae. Šipak je zapravo plod divlje ruže, a zbog finog okusa, ovaj voćni plod pripravljamo kao čajni napitak koji se ne zaboravlja od malih nogu do duboke starosti. Prepun vitamina C, čak i do 2000 mg na sto grama, kao i vitamina iz B skupine, kalija, željeza, flavonoida, šipak se koristi za kuhanje čaja, pekmeza, spravljanje likera. Kuhanjem ne gubi korisna svojstva, pa se vitamin C u pekmezu od šipka može zadržati i do godinu dana.

franck šipakSvaki čaj iz Franckove linije Priroda bira sastoji se od cjelovitih plodova, cvjetova i listova, a rinfuzno pakiranje omogućuje vam doziranje po želji kako biste samostalno mogli prilagoditi jačinu okusa napitkaNajpopularnija kombinacija okusa čaja na svijetu je šipak s cvijetom hibiskusa. Hibiskus je bogat flavonoidima i ima veliku ulogu u oporavku organizma.

Ima intenzivnu aromu i potiče budnost. Šipak je poznat po ljekovitosti i atraktivnosti. Jeste li znali da šipak raste samo na sjevernoj zemljinoj polutci?

Zato što je bogat izvor vitamina C, jača imunosni sustav, potiče prirodnu obranu organizma i otpornost organizma na mnoge bolesti, osobito ga je korisno piti u zimskim mjesecima.

Za šipak se u narodu koriste različiti nazivi - divlji šipak, divlja ruža, pasja drača, srbiguzica, srbodupci, šipurina. Neki od njih sigurno će nasmijavati djecu i biti dodatan poticaj da im djetinjstvo obilježite ovim finim kiselkastim mirisom i okusom.

franck čaj

3. Smirujuća metvica

Mentha piperita, krasna biljka nježna plavkastog cvijeta najviše privlači specifičnim, ugodno svježim mirisom koji teško zaboravljamo. Kada njen list samo kratko uronimo u čašu obične vode, za koju minutu ona je pretvorena u napitak koji nam godi i koji nas hladi. Eto ti čarolije. Ni kuhanja. Ni šećera. Ni miješanja. Ništa joj nije potrebno da bi nam ugodila. Tako je to kod metvice.

franck mentaMetvica ima dugu ljekovitu povijest, najviše u oblažavanju grčeva, probavnih poremećaja, vrućine u želucu, iritabilnih crijeva, nadutosti... što je u izravnoj vezi s njenim svojstvom hlađenja.

Zato ju je poželjno piti kod povišenih temperatura, groznica, upalnih procesa. Ono što hladi umiruje ono što vrije, pa tako metvicu dovodimo u vezu sa smirivanjem i opuštanjem.

Njen čaj možete piti cijele godine, a kao osvježavajući napitak preporučuje se ljeti, rashlađen, s kriškama ili kapima limuna. Zbog ugodna okusa, listićima metvice možete aromatizirati i običnu vodu.

Drugo ime za čaj nama je...

... naravno, Franck. Ove godine slavi 50. rođendan i već pola stoljeća čajoljupcima pruža bogatu paletu okusa te stalno ulaže u razvoj novih tehnologija, proizvodnih procesa, stručnjaka i kvalitete. Od samih početaka prati globalne trendove; tako su, primjerice, 1968. godine prvi u Hrvatskoj tržištu predstavili filter vrećice. Najbolji primjer ulaganja je i kompletna rekonstrukcija pogona za proizvodnju čajeva u Zagrebu 2015. godine, koji nosi titulu jednog od najmodernijih pogona u ovome dijelu Europe. Za svoj 50. rođendan Franck vas poziva da slijedite svoj osjećaj i za svaki dan odaberete čaj.

franck pravi

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr