Jesensko zagrijavanje tijela - čajevi s posebnim dodacima

Kraći dani, sivo nebo ili promrzli prsti. Ništa se od toga ne uklapa u ono što većina ljudi doživljava kao ugodu u životu. No, i u tome se skriva prednost: upravo te male nelagode čine da domaći kolači ili hrana zamirišu primamljivije, da se osjetimo bolje kada popijemo čaj s malo cimeta, đumbira ili limuna. Prilagodite se hladnijem dobu godine, imamo odlične saveznike za to...

Cimet, začin koji grije

Začini koji nas zagrijavaju odlični su saveznici svima koji žele održati ravnotežu i tijekom hladnijeg dijela godine. U hladnije doba godine za organizam su iznimno važne dvije stvari - zagrijavanje i hidratacija, a one u kombinaciji potiču i probavu, koja je u ovo doba godine usporenija.

Jedan od najstarijih začina, cimet, stimulira cirkulaciju pa se tradicionalno koristi za zagrijavanje, često u kombinaciji s đumbirom. Opušta napete i bolne mišiće i odlično je sredstvo protiv prehlade. Istraživanja su potvrdila da djeluje kao sedativ i analgetik, da snižava krvni tlak i drži ga u ravnoteži te da kod dijabetičara smanjuje razinu šećera u krvi. Štapići cimeta često obogaćuju kuhano vino, čaj ili voćne slastice.

Osim toga, cimet potiče krvotok te tako zagrijava tijelo, ali pomaže i kod glavobolja i migrena, artritisa, prevencije karcinoma, a izvrstan je i za poticanje probave te je jedan od rijetkih opetovano potvrđenih afrodizijaka. I, tko ga sad ne bi volio?

Snažni đumbir

Đumbir je također snažan grijač organizma jer potiče cirkulaciju. U azijskoj medicini upotrebljava se za liječenje prehlade i olakšavanje disanja. Ako se uzima redovito, suzbija umor i poboljšava pamćenje, ali ga zbog stimulativnog učinka nemojte konzumirati prije spavanja jer može uzrokovati nesanicu.

Oba začina, i cimet i đumbir, pridonose i poboljšanju rada metabolizma, u sinergičnoj sprezi i do 20 posto, što znači da će i tjelovježba, kao i mršavljenje, biti toliko učinkovitiji.

franck

Limunom do boljeg raspoloženja

Limun je jedna od najkorisnijih namirnica i odličan čistač organizma. Za okrepu i poticanje metabolizma odmah nakon ustajanja često se preporučuje popiti čašu mlake vode ili toplog čaja sa svježe iscijeđenim limunovim sokom.

Pri posluživanju vode i drugih napitaka uobičajeno je dodati krišku limuna. Smatra se kako to proizlazi iz prastarog običaja da se zalihe pitke vode pročiš­ćuju limunom. Još su stari Egipćani i Grci limun smatrali protuotrovom te njime dezinficirali vodu. Njegova ljekovita svojstva i bogatstvo vitaminom C ne moramo posebno naglašavati. Ali jedna osobina posebno će vam se svidjeti u ovo doba godine.

Naime, citrusi su prava su blagodat u tmurnom i hladnom (pred)zimskom razdoblju godine, kad nam i raspoloženje pada. Svi citrusi imaju antidepresivno djelovanje, bistre um, povećavaju koncentraciju i motivaciju. Za poticanje aktivnosti mozga osobito se preporučuje limun. Više japanskih i američkih znanstvenih istraživanja pokazalo je da su zaposlenici bili znatno usredotočeniji i produktivniji kada je zrak u radnom prostoru bio lagano namirisan eteričnim uljem limuna.

Promrznete li ili pokisnete, čaj s limunom i medom zasigurno će vas ugrijati i djelovati kao prevencija od prehlade. A znate li tko misli na vas i neprestano razvija nove okuse i čajne kombinacije da bi vam pružio ugodu i užitak?

franck

Zagrijte se uz nove i stare članove obitelji Franck

Kako bi svojim čajoljupcima omogućio još veći spektar okusa, Franck je lansirao čaj Menta&limunova korica, novi okus u sklopu svoje biljne linije, koji će zadovoljiti i afinitete istinskih znalaca. Unikatan okus i punoća metvice savršeno se upotpunjuje sa svježinom limunove korice.
 
Proširenjem svoje linije originalnih čajeva Franck ima želju pridonijeti zdravom životnom stilu te potrošačima istovremeno pružiti idealan topli napitak koji mogu ispijati svaki dan. Uz novi okus Menta&Limunova korica, čajoljupci također mogu uživati u okusima Kamilica đumbir med i Šipak kupina.

franck praviFranck ove godine slavi 50. rođendan i kao iskusni znalac, poziva vas da slijedite svoj osjećaj. Kliknite na sliku i doznajte o čemu se radi

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr