10 koraka prema minimalizmu u ormaru i životu

Kad je posrijedi količina odjeće koju posjedujemo, većina se nas bori ne samo s pretrpanim ormarima nego i sa samima sobom i neprestanom željom za kupnjom nove

Dok još jedno jutro prebiremo po hrpi odjeće i zdvajamo kako "nemamo što obući", istodobno sami sebi moramo priznati da zapravo imamo previše toga i da su nam zbog toga ormari nepregledni, a odjeća izvađena iz njih često izgužvana i stoga nenosiva. Samo priznavanje postojanja problema dovoljno da se počne smanjivati količina odjeće koju posjedujemo, smatra Joshua Becker, autor bestsellera Simplify i Clutterfree with Kids, diljem svijeta poznat po svojim savjetima za minimalistički način života.

Razmislite samo na trenutak, kaže on, koliko bi se vaš život razlikovao da posjedujete manje odjeće: imali biste više novca za druge stvari, lakše biste se odlučili što ćete odjenuti i odjeću biste uzimali iz preglednih ormara pa bi vam jutra bila manje stresna, pranje i održavanje odjeće bili bi vam lakši, kao i pakiranje za putovanja. Svejedno je li vam cilj srezati garderobu na minimum ili se samo riješiti viška odjeće, pomoći će vam njegovi lako primjenjivi savjeti:

1. Priznajte da imate previše odjeće – to je sve što vam je potrebno da krenete u rezanje garderobe.
2. Nosite manje boja – većina nas ima nekoliko omiljenih boja koje najčešće nosimo – i u kojima se najbolje osjećamo. Manje boja u garderobi zahtijeva i manje modnih dodataka.
3. Jedno je dovoljno – kad se uspijete naviknuti na tu ideju, život će vam postati puno jednostavniji: imat ćete jedan kaput, jedan par crnih cipela, jednu crnu haljinu, jedan par tenisica, jednu torbu, jedan kupaći kostim…
4. Darujte, prodajte, reciklirajte, bacite – pregledajte garderobu i predmete sortirajte u nekoliko hrpa (za darivanje, prodaju, recikliranje, bacanje). Počnite s odjećom koju više ne nosite – iznenadit ćete se koliko toga možete izbaciti iz ormara.
5. Još više darujte, prodajte, bacite – prvi korak je bio lakši jer je bila riječ o stvarima koje više ne nosite. Uklanjanje stvari koje vam zapravo više nisu potrebne teži je izbor pa će zahtijevati više vremena. Vješalice s odjećom objesite odozada prema naprijed pa na kraju sezone uklonite svu odjeću koja je ostala tako visjeti jer to pokazuje da je niste nosili.
6. Uvedite zabranu kupovanja odjeće – da biste razbili naviku kupovanja odjeće, uvedite moratorij na kupnju nove. Becker preporučuje da traje 90 dana i kaže kako će to jednostavno vježbanje samodiscipline promijeniti vaš pogled na odjeću i cijelo tržište.
7. Odredite mjesečni limit – neka mjesečna svota koju smijete potrošiti na odjeću bude niska i pridržavajte je se.
8. Prednost dajte kvaliteti – kupujte odjevne predmete koji vam se doista sviđaju čak i ako im je cijena viša. Kad su vam u ormaru stvari koje volite nositi, imate manju potrebu povećavati garderobu.
9. Izbjegavajte rasprodaje – većina njih priređena je tako da vas uvjeri da kupite stvari koje vam zapravo ne trebaju. Na rasprodajama kupujte samo ako vam omogućuju da po povoljnijoj cijeniti kupite nešto što vam je doista potrebno i vrijedno je trošenja novca.
10. Impresionirajte svojom osobnošću a ne odjećom – uostalom, one koji druge ljude procjenjuju prema odjeći uopće i ne treba nastojati impresionirati.

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr