10 najboljih savjeta za detoks

Na našoj web stranici www.sensaklub.hr prošli smo mjesec u suradnji s Farmacijom 21 dan objavljivali savjete za detoksikaciju koji se odnose na prehranu, način života, vježbanje i ljepotu. Donosimo vam najboljih 10 savjeta koje vrijedi prakticirati u svakodnevnom životu...

1. Zelenim čajem rasteretite jetra Samo jedna šalica zelenoga čaja skriva mnoge blagotvorne sastojke, poput polifenola, fitokemikalija s moćnim antioksidansima. Trebalo bi ga piti tijekom ili nakon jela jer tako pomažemo organizmu da se riješi nakupljenih masnoća i kolesterola.

2. Znojenjem izbacite toksine Dok se znojimo, iz organizma nestaju toksini pa je boravak u sauni odličan za jednostavnu detoksikaciju jer nakon tri boravka u parnoj prostoriji možemo izgubiti i do litru i pol znoja.

3. Jedite polako Kada jedemo polako i bez ometanja, dajemo tijelu mogućnost da registrira što radimo. Time će se ono lakše pripremiti za bolju probavu hrane, a s vremenom ćete naučiti slušati urođene znakove gladi i sitosti.

4. Alkalnim protiv kiselog Sa stajališta prirodne medicine, prevelika kiselost tkiva odgovorna je za nastanak brojnih bolesti jer slabi imunitet organizma te prijenos hranjivih tvari i komunikaciju stanica. Prednost zato dajte namirnicama alkalnog sastava, poput voća, povrća i sirutke, a izbjegavajte one koje vežu kiselinu, poput bijelog brašna, mesa, kave i šećera, barem za vrijeme detoksikacije.

5. Detoksicirajte misli Tijekom detoksikacije tijelo je po prirodi pripravno za opuštanje. Zato je detoksikacija idealno vrijeme za usvajanje umijeća opuštanja i koncentracije na vlastito tijelo i dušu. U tome vam mogu pomoći brojne tehnike, a jedna od njih je autogeni trening.

6. Kućni wellness rituali Jedan od najopuštenijih i najjednostavnijih detoksicirajućih rituala su piling i kupka. Korištenjem eteričnih ulja koja sadrže antioksidanse te djeluju antimikrobno i protuupalno, u kombinaciji s uobičajenim kuhinjskim potrepštinama, kao što su limun i soda bikarbona, možemo tijelu pomoći da brže, putem znoja, izluči nakupljene toksine i nečistoće.

7. Hidratizirajte tijelo iznutra Nema detoksikacijskog procesa bez povećane konzumacije vode. Tijelo se sastoji od 70 posto vode i dnevno mu je potrebno 6 - 8 čaša vode kako bi bilo hidratizirano i da bi moglo uspješno izlučiti toksine. Tijekom detoksikacije tu količinu povećajte te obilju čiste vode dodajte zeleni čaj i toplu limunadu, a izbacite alkohol, kofein, gazirane napitke i čajeve s teinom.

8. Žlica kurkume za zdravlje Pomaže u detoksikaciji i zaštiti jetara, stimulira proizvodnju žuči i potiče njeno izlučivanje kroz žučni mjehur. Također, potiče obnavljanje crijevne flore jer stimulira razvoj „dobrih“ bakterija i smanjuje nadutost i plinove, poboljšava apsorpciju u crijevima te ima detoksicirajući učinak na crijeva.

9. Aktivni medicinski ugljen novi je omiljeni saveznik detoksikacije Ugljen je alkalna supstancija prepuna elektrona, elementarnih čestica negativnog električnog naboja, pa privlači one pozitivne (toksine, štetne tvari i nečistoće) koje se na njega vezuju te ih on potom eliminira iz organizma. Može se nabaviti u ljekarnama u obliku kapsula i praha.

10. Detoks asana Marichyasana Torzija u ovom položaju stimulira probavu i uklanja toksine iz tijela. Sjednite na pod, noge ispružite ispred sebe i izravnajte leđa. Desna noga je ispružena, bedro stisnuto, a stopalo aktivno. Savijte lijevu nogu u koljenu povlačeći je prema prsima. Rotirajte torzo prema lijevom koljenu. Uz udah, podignite desnu ruku, savijte je u laktu i stavite je na koljeno, a lijevu ruku stavite iza sjednih kostiju. Odmorite se u ovom položaju nekoliko udaha i izdaha pa sve ponovite na drugu stranu.

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr