Izrada domaćeg peciva ne mora biti dugotrajna. Ovaj recept donosi topla peciva na stol u samo 20 minuta!

Kad kod kuće uvijek imate zalihu raznih vrsta kvalitetnih brašna i sjemenki, njima možete nutritivno obogatiti kruhove i peciva, poput ovih čiji recept slijedi, te tako obogatiti i svoju prehranu

Sastojci:

  • ¾ šalice mješavine raznih brašna od žitarica i pseudožitarica (pirovo, kukuruzno, proseno, heljdino…)
  • ¾ šalice pšeničnog brašna T-850 ili T-1100
  • 1 žličica praška za pecivo bez aluminija
  • ¾ žličice soli
  • 2 žlice brašna od sjemenki
  • 2 žlice brašna od mahunarki
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 1 šalica jogurta ili kefira
  • ¼ šalice mineralne vode (ili još jogurta / kefira)

Postupak pripreme:

U zdjelu ulijte jogurt, mineralnu vodu i ulje, mutilicom promiješajte pa na to prosijte mješavinu brašna, prašak za pecivo i sol.

Dodajte brašna od sjemenki i mahunarki, povežite i kratko mijesite dodajući malo pšeničnog brašna ili malo mineralne vode ako je potrebno, da tijesto ne bude ni ljepljivo ni suho.

Podijelite na osam jednakih dijelova, oblikujte kuglice, lagano ih utisnite na papir za pečenje i pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva 20 – 25 minuta ili dok ne porumene s obje strane.

Topla peciva zamotajte u vlažnu kuhinjsku krpu.

Čuvajte u zatvorenoj posudi 2 – 3 dana.

Dunja Gulin

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr