Veliki godišnji horoskop za 2020.

Godina pred nama važna je i uzbudljiva jer Pluton, Saturn i Jupiter u znaku Jarca sugeriraju vrlo izazovnu mješavinu energija. Nije lako uskladiti potrebu za čuvanjem postojećih struktura s potrebom za preobrazbom i razvojem. Doživjet ćemo kulminaciju velikih životnih planova na čijem smo stvaranju marljivo radili nekoliko proteklih godina, a istovremeno se suočiti s novim izazovima i promjenama. Nema potrebe za strahom, mržnjom, zatvaranjem u skučene zakutke starog i proživljenog. Zakoračimo hrabro u novo jer sreća prati hrabre!

Važan događaj

Poseban astrološki događaj koji obilježava 2020. godinu valja malo pomnije proučiti. Pluton je u znaku Jarca od 2008., a Saturn od 2018. godine. Saturn i Pluton susreću se na istom stupnju Jarca 12. siječnja 2020., a veći dio godine ostaju blizu jedan drugom, odmjeravajući snage.

To je pojava koja se ciklički ponavlja svakih 34 - 38 godina. Sraz ovih dvaju planeta označava važne promjene u političkom i kulturnom tijeku povijesti, a dovoljno je pogledati zbivanja na svjetskoj razini da nam postane jasno kako živimo u vrlo uzbudljivim vremenima.

Borba Saturna i Plutona, strukture i promjena

Saturn je vladar znaka Jarca, pa se snažno manifestira sve što simbolizira: čuvanje postojećih društvenih, ekonomskih, kulturnih i tradicionalnih struktura života. Pluton simbolizira evolucijsku silu koja uklanja sve što koči napredak. On je preobrazba i preporod, a dugotrajan boravak u nekom astrološkom znaku sugerira da se one velike i korjenite promjene događaju polako, isprva gotovo neprimjetno.

No kad ih postanemo svjesni, malo toga možemo učiniti da bismo ih zaustavili. Saturnova energija čuva red i strukturu, dok ih Plutonova energija duboko iznutra preobražava. Stoga su energije Saturna i Plutona u svom načinu djelovanja suprotne sile. Iako se Saturn može dugotrajno opirati, promjene koje sugerira Pluton neizbježne su, prije ili poslije.

Pluton pokazuje kad je nečemu isteklo vrijeme, a sve strukture života koje je izgradio Saturn moraju proći taj strogi test vremena. Sve one strukture koje su izgubile svoju izvornu svrhu i više ne podupiru razvoj neće moći opstati.

godišnji horoskop

Preobrazba potrošenih pravila

U ovu tešku mješavinu energija u 2020. zakoračit će Jupiter. Jupiterova energija je ekspanzivna, širi sve čega se dotakne, pa će tako ubrzati manifestaciju svih preobrazbi koje se već neko vrijeme pripremaju ispod površine. Uz ovu intenzivnu kombinaciju energija moguće su različite manifestacije. Širenje pravila, zakona, prepreka kako bi se zadržala kontrola nad dubokim preobražajnim procesima.

Moguće je da privremeno ojačaju represivne strukture društva kako bi se održao postojeći poredak koji želi sačuvati vlastite privilegije. Želja za moći i utjecajem, ambiciozni planovi na najvišoj razini kod nekih bi se već utjecajnih i istaknutih pojedinaca mogla dodatno razmahati. No Pluton je neumoljiva sila evolucije, a svaka primjena sile rađa i onu suprotnu silu. Bilo kakva vrsta opresije ne može dugo trajati!

Pozitivna primjena ovih energija značila bi preobrazbu potrošenih pravila kako bi se omogućio razvoj, ekspanzija, blagostanje svih nas, a ne samo privilegiranih struktura. No, za to su potrebni mudrost i svjesnost, a ne strah i mržnja.

Izazove možemo pretvoriti u nešto posebno za sebe

Od tijeka globalne povijesti nije se moguće sakriti, a već dugo svjedočimo kako se na svim razinama društva komešaju razne sile, osjećamo nestabilnost, slutimo da se stvarnost kakvu poznajemo mijenja. Možda nam se ponekad čini da smo pred tim promjenama nemoćni, no možemo iz sebe izvući sve svoje vještine, hrabrost i snagu kojom ćemo zakoračiti u susret svim izazovima.

Ove godine možemo ih pretvoriti u nešto posebno za sebe. Jupiter simbolizira rast i obilje, a u kombinaciji s energijom Plutona probudit će snažnu potrebu da napravimo nešto stvarno veliko i važno za sebe.

Budući da se ova tri planeta nalaze u zemljanom znaku Jarca, željet ćemo konkretne rezultate, stvarna postignuća u materijalnom svijetu, opipljive vrijednosti te dobiti društveno priznanje. Ove godine možemo uspjeti u svemu što najjače budi naše želje, našu strast za životom.

godišnji horoskop

Sreća prati hrabre!

Na osobnoj razini ključ uspjeha je mješavina intenzivnog rada i sretnih okolnosti, što nam daje unutarnji osjećaj moći da napravimo važne promjene. Događa se vrhunac postignuća na onim područjima na kojima samo dosad uložili puno rada, znanja i vremena. Međutim, velike nagrade rijetko kad dolaze bez velikih izazova.

Što je s onim dijelovima života s kojima nismo zadovoljni, gdje ne osjećamo da smo bili uspješni? Kulminacija može značiti slamanje nekih starih obrazaca života da bismo se oslobodili i krenuli u novu fazu razvoja. Lomovi nikad nisu lagani, čak i ako sami želimo promjene. Uvijek postoji neizvjesnost, a vjerojatno i strah kad trebamo zakoračiti u novo. Stoga će nam trebati puno hrabrosti jer sreća prati samo one hrabre.

Velikodušnost i ispravno ponašanje će nam se vratiti

Da nas strahovi i neumjerene želje, posebno želja za moći, ne bi odveli na pogrešan put, duhovni razvoj i osobna svjesnost postaju još važniji. Tek kad se prožmu stvarnost i materijalna razina postojanja s plemenitim duhovnim idealima, s unutarnjom mudrošću te strastvenim i suosjećajnim srcem, možemo postići trajni uspjeh. Na plimnom valu intenzivne energije možemo svi skupa zaploviti, nema potrebe da na bilo koji način kočimo druge.

Kad poboljšamo svoj život podupirući druge u njihovu razvoju, velikodušnost će nam biti uzvraćena čvrstim prijateljstvima i podrškom utjecajnih ljudi. Ispravno ponašanje je ono u kojemu podržavamo ljubav, pozitivan način razmišljanja, suradnju i podršku, pa će i naš osobni rast biti ubrzan u duhovnom i materijalnom smislu.

godišnji horoskop

OVAN

Uspjeh

Veliki poslovni cilj na kojemu već dulje vrijeme radite ove će godine dosegnuti kulminaciju, donoseći nagrade za svaku ispravnu odluku, svaki dobar potez i sav uložen trud. No nemojte se iznenaditi ako na površinu isplivaju i pogreške. Uz malo sreće, koja vas ove godine prati u poslu, lako ćete ih riješiti.

Sad puno lakše možete promijeniti posao ili dobiti promaknuće i doći na poziciju koja vam daje više slobode odlučivanja, lagodniji radni tempo, veći osjećaj neovis­nosti. Priznanje, poslovni i društveni uspjeh mogli bi vas gurnuti u novi krug velikih ambicija, pa pazite da ne precijenite svoju snagu.

Pažljivo birajte projekte, ne jurite naprijed, dopustite si malo uživanja u zasluženim nagradama. Veliki planovi odnose se i na obitelj i partnersku vezu, a godina je prožeta sretnim događajima.

Mnogo toga što vam je prije bilo jako važno vjerojatno je izgubilo privlačnost i važnost. Pojavljuju se nove vrijednosti, sve ih jasnije prepoznajete i sve se brže preusmjeravate. Nije vam teško pustiti nepotrebne navike jer vas snaži osjećaj novog početka i obnovljene vjere u život.

godišnji horoskop

BIK

Prozor u svijet

Uran sigurnim korakom kroči kroz vaš znak i nadahnjuje vas zanimljivim idejama. Mijenja se vaš vlastiti osjećaj identiteta pa vam se ponekad čini da ne znate što želite, a ponekad da ne prepoznajete sami sebe. Promjene u svoj život uvodite polako, na mnogim područjima.

Volite sami odrediti tempo promjena, a osjećaj slobode koju polako osvajate raspiruje vašu kreativnost. Područje života koje donosi najveće mogućnosti i kamo trebate usmjeriti svoju pozornost je širenje iskustava u susretu s raznolikošću svijeta. To znači putovati, upoznavati razne kulture, običaje, ljude...

No putovanja ne moraju biti doslovna. To mogu biti putovanja u nova područja znanja i duhovnosti, što možete postići čitanjem ili učenjem. Vlastito znanje, iskustva i mudrost možete podijeliti pišući, podučavajući ili savjetujući druge.

Promjene koje se događaju u vama ne bi trebale uzburkati vaš ljubavni život. Štoviše, ostavljate očaravajući dojam na partnera, a planeti sugeriraju da ćete se osjećati voljeno, što će učvrstiti vaš osjećaj sigurnosti i vlastite vrijednosti.

godišnji horoskop

BLIZANCI

Snaga suradnje

Maštoviti ste u poslu, ali možda malo nerealni i naivni. Kreativnosti vam ne manjka, a ove godine vaš je najveći izazov naučiti kako svoje obilne talente i neumornu energiju pretvoriti u novac. Ambiciju da učvrstite financijsku stabilnost lakše ćete ostvariti uz podršku dobro odabranog tima.

Sreća vas prati u pronalaženju svih potrebnih resursa za ostvarenje velikih planova, a savjeti vašeg tima pomoći će vam da ih što učinkovitije iskoristite, a ne rasipate. Uz spremnost na marljiv rad i odgovornost prema obavezama i dogovorima možete postići poslovni i financijski uspjeh. Ipak, budite oprezni kad je riječ o kreditima ili posuđivanju novca.

Na ljubavnom planu niste se još riješili svih duhova prošlosti, no tijekom godine mogli biste napraviti emotivni proboj koji će pročistiti sve unutarnje vode vašega bića. To jača vaš unutarnji osjećaj moći, seksualnost je spontanija i bogatija, a vaša komunikacija s drugima dublja i važnija.

godišnji horoskop

RAK

Savršeno partnerstvo

Širenje i blagostanje smiješi vam se u intimnoj vezi i u svim vrstama ugovornih odnosa, no uz onaj neizbježan „ali“. Možda ćete još neko vrijeme moći gurati pod tepih sve neuredne detalje, neizgovorene zamjerke, progutana razočaranja koja su se nakupila prošlih godina, ali ćete se sve češće spoticati o njih.

Početak godine osjetljivo je razdoblje, kulminacija svega što se događalo posljednjih godina u vašoj intimnoj ili poslovnoj vezi. Neke veze će proći tihu, ali duboku transformaciju koja vodi prema velikoj sreći, a neke će se prekinuti. Ako ste svoju intimnu vezu njegovali brižno, zablistat će potaknuta Jupiterovim dodirom sreće.

Vjenčanja, djeca, obiteljska sigurnost nadohvat su vam ruke ako budete spremni preuzeti odgovornost i inicijativu kako biste ostvarili najintimnije snove. Ako ste Rak samac, otvorit ćete se suradnji kroz unosna poslovna partnerstva ili aktivnije sudjelovati u javnom životu, na društvenim projektima... Uspješni ste u svim pravnim poslovima, odlični u pregovorima, a mogli biste i sresti svog novog životnog partnera.

godišnji horoskop

LAV

Ravnoteža posla i zdravlja

U središtu vaše pozornosti ove je godine posao. Želite poboljšati radne uvjete i stvoriti zdraviju klimu na poslu, uravnotežiti odnose s kolegama. Uspješniji ste u delegiranju zadataka i pronalaženju pravih suradnika. Čini se kako i novi posao, ako želite, možete pronaći s velikom lakoćom.

Trenutno imate originalne poslovne ideje koje nisu svima prihvatljive. U nekim ste stvarima korak ispred drugih. To ćete preokrenuti u svoju korist ako pažljivo pripremite projekte i istaknete se organizacijskim sposobnostima. Puno pozornosti na poslu može povećati količinu stresa, pa je veoma važno dobro se brinuti o mentalnom i fizičkom zdravlju.

Slobodno vrijeme iskoristite da biste kuhali zdrave obroke i vježbali. Postoji bezbroj načina kojima možete poboljšati zdravlje, pročistiti se i opustiti, stoga odaberite one aktivnosti koje su lako dostupne i koje možete bez dodatnog napora uključiti u svoj svakodnevni ritam. Možda ćete poželjeti kućnog ljubimca kako bi vam pomogao u stvaranju zdravih navika i smanjenju stresa.

godišnji horoskop

DJEVICA

Otpuštanje kočnica

Vaša sposobnost da dobro posložite stvari u svakom segmentu života daje vam osjećaj sigurnosti. Ove ćete godine naučiti kako stvaranje reda u kreativnom i emotivnom životu, ako je to uopće i moguće, nije lak zadatak.

Kad se u vašem unutarnjem svijetu sudare potreba za kontrolom, potreba za preobrazbom i potreba za širenjem, nastat će emotivni i kreativni kaos. A vas kaos duboko plaši i svakako ga želite izbjeći.

Oscilacije između pribranosti i spontanosti, emotivne suzdržanosti i dramatičnih reakcija mogle bi vas dobro prodrmati, ali i dovesti do iznenađujućeg otkrića da se čak i usred životnog nereda može dobro funkcionirati i uživati u ljubavi!

Kad dođete do te spoznaje i otpustite kočnice, vaš će se ljubavni život rascvjetati i podsjetiti vas na to koliko je ljubav moćna sila. Probudit će se vaša vitalnost i kreativnost. Početkom godine moguće su neke izazovne situacije u odnosu s djecom, no ako ste ispravno odigrali svoju roditeljsku ulogu, to će biti pročišćujuće iskustvo koje će vaše odnose poboljšati.

godišnji horoskop

VAGA

Pronaći sigurnost

Najveći izazovi ove godine događaju se u vašoj nutrini, u samoj jezgri vaših emotivnih stavova i reakcija. Trebate vlastite osjećaje pročistiti od svih očekivanja i emotivnih ovisnosti o drugima. Vaš unutarnji osjećaj sigurnosti često će oscilirati između osjećaja usamljenosti i nepripadnosti te optimizma i uzbuđenja.

Izazov je definirati što točno u ovom trenutku za vas znači sigurnost. Što vam najviše treba da biste se osjećali opušteno i sretno, sigurno i zadovoljno? Možda ćete se i sami iznenaditi odgovoru koji će doći iz vaše nutrine. Bilo da je riječ o poslovnom uspjehu, skladnom braku ili osobnom razvoju, uz marljiv rad i malo sreće možete brzo ostvariti velike rezultate.

Na vedrijoj strani života, ova vam godina donosi mogućnost da učinite nešto veliko za svoju obitelj. Napravite dugoročan i ambiciozan plan za sve što može povećati obiteljsko blagostanje i sigurnost, a ove biste godine mogli doći do doma svojih snova ili preobraziti postojeći u novo, ljepše i inspirativnije obiteljsko gnijezdo.

godišnji horoskop

ŠKORPION

Moćna komunikacija

Volite znati kako svojim stavovima, idejama i planovima snažno utječete na svoje bližnje i da vas smatraju dubokom i pouzdanom osobom. Ove godine vaš utjecaj i uvjerljivost kojom zastupate svoje ciljeve mogu postati još snažniji, no nemojte doći u iskušenje da ih na bilo koji način zloupotrijebite.

Posvetite se učenju, pisanju, istraživanju, a posebno bi vas mogle privući teme koje se bave nečim skrivenim, tajnovitim - bilo da je riječ o duhovnosti ili politici. Izazove možete očekivati u odnosu s bliskim članovima obitelji, uglavnom zbog vaše potrebe za kontrolom.

Ako prihvatite mogućnost kako od drugih možete puno naučiti i da svatko ima pravo na vlastito mišljenje, vaši će odnosi s ljudima s kojima ste u svakodnevnom doticaju, poslovno i privatno, postići novu razinu sklada i međusobne podrške.

U ljubavnim vezama možete nadrasti navike i uvjerenja zbog kojih ste često bili neshvaćeni te niste mogli u potpunosti izraziti sebe i svoje osjećaje. Ljubav je i dalje snažna, ona je izvor radosti, kreativnosti, zaigranosti, a djeca su vam nadahnuće.

godišnji horoskop

STRIJELAC

Ravnoteža materijalnog i duhovnog

Turbulentne ovogodišnje energije neće vas pogoditi punom snagom, kao da ste pronašli neki mirni zakutak iz kojeg možete promatrati što se oko vas događa. Postoji velik potencijal da ove godine uspješno razvijate svoje ideje i dobro zaradite, no uvjet je da budete spremni na naporan rad i odgovorno ponašanje.

Neće vam manjkati ideja kojima na neobičan način uklanjate  prepreke i rješavate probleme, a kako se godina bude bližila kraju, imat ćete sve više vremena za odmor i uživanje. Najveći izazov je pravilno upravljati novcem, održati ravnotežu između prihoda i izdataka.

Ako vas ohrabri velika zarada, nemojte postati nemarni i previše samouvjereni. Velikodušnost je pozitivna osobina ako ima zdrave granice. Pronađite način kako bolje uskladiti svoj unutarnji život s dnevnim obavezama. Ako se usmjerite na razvoj emotivnih odnosa i duhovnih aspiracija, moći ćete još više uživati u svim svjetovnim uspjesima. 

godišnji horoskop

JARAC

Iznjedriti novu verziju sebe

Ove se godine nalazite u jedinstvenoj situaciji koja vam nudi velike prilike za osobni razvoj, ali i velike izazove. Ne manjka vam ambicije, a tijekom godine ona će se razmahati do razine koja i vas može iznenaditi. Način na koji izražavate sebe može se dramatično promijeniti uz nove navike, osobni stil, nove interese i način kako se dokazujete u svojoj životnoj sredini.

Ojačat će vaša potreba za slobodom, potreba da imate više kontrole nad svojim životom. Ako ste posljednjih godina strpljivo radili na nekom velikom cilju, on će kulminirati u željenom uspjehu koji donosi nove razine osobne moći, utjecaja i društvenog ugleda.

S promjenama koje u vašem izražavanju sebe postaju očite, reakcija okoline je neizbježna. Neki bliski ljudi možda vas neće moći slijediti, pa može doći do nekih slomova osobnih i društvenih veza.

No, istovremeno postajete nadahnuće svima koji vas vole i duboko razumiju. Jupiter će vas podržati optimizmom, pozitivnim vizijama budućnosti i vitalnošću koja vam je potrebna da biste iznjedrili novu verziju sebe.

godišnji horoskop

VODENJAK

Zakoračiti u nevidljivi tok života

Racionalan pristup životu, jedinstvene ideje i objektivnost koje vas u većini situacija kroz život vode jasnim smjerom ove godine neće biti učinkovite. U vašoj nutrini uzburkale su se vode sveg onog što je iracionalno, emotivno, nesvjesno.

Ako ste dosad zanemarivali osobni razvoj, teme duhovnosti, povezivanje s vlastitom emotivnom prirodom, sad ćete prepoznati da ste se time odvojili od velikog i vitalnog dijela sebe. Stoga se pripremite za unutarnje pročišćavanje u kojem ćete se morati osloniti na drugačije tehnike. Zaboravite analizu i objašnjenja, prepustite se osjećajima, snovima i mašti.

Možda će vam trebati više samoće i tišine, no tako ćete učvrstiti svoju unutarnju snagu. Važno je da ove godine dovršite što više nezavršenih poslova i pustite prošlost. Ako pustite kontrolu, ponijet će vas zaštitničke sile svemira.

Iznenadit ćete se koliko to može biti ugodno i radosno. Svoje planove najuspješnije ćete ostvariti ako pustite, smirite se i prepoznate nevidljivi tok života u koji možete zakoračiti i dopustiti mu da vas ponese do cilja.

godišnji horoskop

RIBE

Napredne ideje

Ove godine glasovi vaših čežnji i očekivanja sve su glasniji. Posebno se ističu želje da na konkretniji način izrazite svoju kreativnost, talente i znanje. Važno je da se povežete s ljudima koji imaju iste ideje i vrijednosti. Uz podršku drugih ostvarit ćete puno više nego ako nastavite sami.

Uz to će vas ojačati i ohrabriti osjećaj pripadnosti. Možda će tijekom godine neko dugogodišnje prijateljstvo doživjeti slom, no istovremeno ste na pragu novog važnog prijateljstva. Ono vam može pomoći u dubokoj osobnoj preobrazbi. Daruje vam jasnoću vizije u ostvarenju svih promjena koje želite i čežnji koje napokon možete podijeliti s nekim tko vas razumije.

Vi sami bit ćete mnogima nadahnuće jer se vaš vizionarski duh sve čvršće oblikuje u napredne ideje i sve se više primjećuje u svemu što radite. Promjene koje činite ne moraju biti dramatične i neće vaš život preokrenuti naglavačke, ali će ugrijati vašu strast za životom i donijeti više zadovoljstva sobom i onim što radite.

Senka Ljubić, astrologinja

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr