Što o nama govori podznak?

Astrološki podznak ne simbolizira ono što jesmo, nego ono što smo iskustveno naučili da bismo trebali biti. Podznak opisuje kako se osjećamo u svojoj koži, što osjećamo sami o sebi. To su osobine koje želimo istaknuti, osobnost kakvu želimo pokazati prema van, ono što mislimo da trebamo biti. Otkrijte kakve osobine ima podznak u zračnim, vodenim, zemljanim i vatrenim znakovima

Podznak - ono što se čini da jesmo

Poput Michelangelova mramornog bloka, naš natalni horoskop pokazuje raznolike mogućnosti koje možemo razviti. Temeljne energije horoskopa pokazuju što se krije u nama, kakav bi se kip mogao pojaviti iz amorfnoga mramornog bloka. On simbolizira onaj savršeni oblik naše osobnosti koji možemo ostvariti. Ostvarujemo ga kad dlijeto životnih okolnosti otkleše viškove. Za nas je taj proces sazrijevanja katkad težak, često nas zbunjuje, može biti bolan, a ponekad je vrlo poticajan. Naš astrološki podznak simbolizira ono što se vidi izvana, ono što se čini da jesmo.

Čim rođenjem stupimo na pozornicu života, naši nas roditelji i njihove životne okolnosti počnu polako oblikovati. Počinje već time što smo djevojčica ili dječak, što nas odijevaju u ružičasto ili plavo. Te najranije uloge koje nam namjenjuju prvi su udarci dlijeta. U natalnom horoskopu nikad se ne može odrediti je li riječ o horoskopu žene ili muškarca. U očima zvijezda mi smo raznoliki potencijali, čudesne i jedinstvene mješavine energija spremne zaroniti u život. Uloge koje nam dodjeljuju društvo i vanjske okolnosti poticat će razvoj određenih energija, a neke će ignorirati ili obeshrabrivati.

Roditelji - naši prvi kipari

Naši roditelji posve nesvjesno u nama pokušavaju otkriti tragove samih sebe. „Tatine oči, mamin nos; pametan na tatu, lijepa na mamu“, novi su stereotipi. Izgled i osobine kojima zrcalimo roditelje dobivaju podršku, nagrađene su tepanjem, poljupcima, pljeskom, odobravanjem. Podrška i ohrabrenje roditelja djetetu su presudni. Prema njima počinjemo oblikovati vlastite prosudbe, vlastito ponašanje.

U složenom, polaganom i dugotrajnom procesu odrastanja učimo izražavati sebe na način koji se pokazao uspješnim u dobivanju podrške. Svoje unutarnje potrebe ponekad moramo sakriti, gurnuti u pozadinu, zaboraviti ih kako bismo svojim ponašanjem osigurali prihvaćanje. 

Može se dogoditi da je mramorni blok našeg bića povjeren u ruke nevješta kipara. Čak i vješti kipar može pogriješiti. Kipar možda neće prepoznati kakav se potencijal može osloboditi, ima tu pogrešnih udaraca. Da, ima i situacija kad nastane prava šteta, kad se mramor čak i lomi. Naši roditelji puni ljubavi možda nisu prepoznali da nas svojom brižnošću sputavaju, obeshrabruju našu potrebu da slobodno iskušamo svoju snagu. Što ako u nama vide nešto čega nema, kruto slijedeći svoju ideju, ne želeći vidjeti stvarnost? Sretni smo ako prepoznaju naše prave potrebe i pomognu nam da ih ostvarimo.

Trebamo druge da bismo upoznali sebe

Stvari postaju još zamršenije kad iz sigurnosti roditeljskog doma krećemo u svijet. Tu smo prepušteni sami sebi, od vrtića i škole do užurbanog svijeta odraslih. To je pravi test za naše vrijednosti, naše ponašanje i naš doživljaj sebe. Carl Gustav Jung rekao je: „Naša nam je osobnost uvijek u mraku. Trebamo druge da bismo upoznali sebe.“ Vanjski čimbenici života mogu podržati naše nastojanje da budemo svoji, da budemo to što u sebi osjećamo da jesmo.

U interakciji s drugima vježbamo svoju osobnost, učimo nešto novo, prilagođavamo se. To je vrlo osjetljiv proces, pa prirodno prepoznajemo one koji su nam slični i koji će nas podržati, stvaramo saveznike i prijatelje.

Sve su to mala dlijeta koja udaraju, nekad nježno, nekad snažno, nekad pogrešno, oblikujući naše ponašanje. I više od toga, sva nas životna iskustva pomalo oslobađaju iz kamenog bloka, pozivajući nas da se pokažemo u svom najboljem obliku, da se potpuno ostvarimo. No tih je čimbenika tako mnogo. Roditelji, učitelj, šef, vlada ili Bog. Zvuči strašno, ponekad se možda zapitamo kako smo uopće sve to izdržali.

Pokušaji da nas pretvore u nešto što nismo

Pokušavamo se prilagoditi onome što se od nas očekuje. Barem do određenog trenutka. U pubertetskim godinama obično nastupa razdoblje pojačane individualizacije. Bunimo se i svim silama želimo pokazati svoj pravi oblik, želimo osloboditi ono što jesmo, oblikovati se prema svojim unutrašnjim potrebama, željama i snovima. Odupiremo se pokušajima da nas pretvore u nešto što nismo. Mnogo problema, nepredviđenih i neočekivanih situacija dovodi nas do toga da učvršćujemo osjećaj identiteta ili ga možda oslabljujemo.

Osjetljiviji među nama često će biti ranjeni u tom procesu ili će im samopouzdanje biti potkopano. Razvijamo štitove oko sebe, a razni strahovi počinju utjecati na način na koji izražavamo svoju osobnost. Prilagođavamo se najbolje što znamo. Gradimo masku na kojoj se preko društvenih pravila, roditeljskih očekivanja, zahtjeva okoline prelama sloj naših pravih želja, potreba, strahova i obrana. U astrološkoj analizi natalnog horoskopa odlično se može sagledati koliko su snažni i možda pogrešno usmjereni bili potezi dlijeta koje nas je oblikovalo.

žena
Analizirajte svoj podznak

Astrološki podznak ne simbolizira ono što jesmo, nego ono što smo iskustveno naučili da bismo trebali biti. On je mješavina naših potreba i zahtjeva vanjskog svijeta koji nam je na razne načine slao signale o tome kako se trebamo ponašati, što trebamo biti da bismo postali uspješni. Podznak opisuje kako se osjećamo u svojoj koži, što osjećamo sami o sebi. To su osobine koje želimo istaknuti, osobnost kakvu želimo pokazati prema van, ono što mislimo da trebamo biti.

Podznak je vanjski oblik, mramorni blok na kojem piše „Radovi u tijeku“, a te radove izvodi Život d.d. Ispod podznaka uvijek se sluti postojanje nečeg dubljeg. Unatoč svemu što želimo pokazati, nikad nećemo moći posve sakriti ono što mislimo da treba skrivati. Osjećaj identiteta oblikuje energije kojima zračimo. Presudan je u razvoju veza, koje ga potvrđuju na dubokoj razini. Stabilan i zdrav osjećaj identiteta olakšat će nam ulazak u vezu i odabir partnera. Slabosti i nedostatke koje osjećamo u sebi pokušat ćemo nadomjestiti partnerovim osobinama.

Podznak u zračnim znakovima

Osobe s podznakom u zračnim znakovima, Blizancima, Vagi ili Vodenjaku, osjećaju snažniju potrebu od drugih da budu prihvaćene. Potrebna im je potvrda drugih ljudi. Oni su za njih poput zrcala u kojem će provjeriti svoj izgled, dojam koji ostavljaju, svoju važnost. Kako bi si osigurali to prijeko potrebno zrcalo, razvijaju društvene vještine, druželjubivost, znatiželju. Osjećaju da će im otvorenost prema drugima pomoći u snalaženju u životnim okolnostima.

Vole zabljesnuti svojim šarmom, rječitošću, inteligencijom. Sami sebe doživljavaju pametnima, obrazovanima, izrazito inteligentnim bićima. Dlijeto koje je ostavilo najdublji trag u oblikovanju njihova ponašanja bio je svijet ideja, racionalni pristup životu, znanje i važnost društvenih uloga. Ako su unutrašnje nesigurnosti prejake, štit kojim se brane bit će intelektualna nadmenost i snobizam, osjećajna hladnoća.

Podznak u vatrenim znakovima

Osobe s podznakom u vatrenim znakovima, Lavu, Ovnu ili Strijelcu, oblikovale su svoje ponašanje u okolnostima koje su poticale nadmetanje, dokazivanje i važnost ega. Osjećaju da su posebni i silno se žele izdvojiti iz sivila prosječnosti. Zrače samopouzdanjem i prirođenim autoritetom. Naučili su i vjeruju da će biti bolje prihvaćeni ako pokažu optimizam i snagu. I njima je potrebna otvorena pohvala okoline. Zato žele na sebe privući pozornost, pokazati se u najboljem svjetlu, biti u središtu svakog zbivanja.

Osjećaju da tu pripadaju svojim temperamentom, svojim toplim sjajem, crtom dramatičnosti. To su osobe koje rijetko kad prolaze nazamijećene. Iza sebe ostavljaju trag glasnim govorom, živim bojama, posebnim svjetlom kojim zrače – dojmljivom osobnom karizmom. Snaga osobnosti samosvjesno se pokazuje prema van, a slabosti se prikrivaju prenapuhanom važnošću i nadmenim ponašanjem.

Podznak u vodenim znakovima

Osobe s podznakom u vodenim znakovima, Raku, Škorpionu ili Ribama, imaju fluidne obrise osobnosti. Oko njih se osjeća mirnoća i profinjenost, no istovremeno magnetska privlačnost, dašak tajnovitosti i osjećajna toplina. Samozatajni su i neće imati potrebu gurati se u središte zbivanja, no prije ili kasnije pozornost se usmjerava na njihovu elegantnu mirnoću. Nikad niste posve sigurni što se krije ispod površine.

Osobe s vodenim podznakom ohrabrivane su tijekom oblikovih godina na kreativno izražavanje i vjerojatno su doživjele toplinu i nježnost koju su i same u stanju zračiti prema van. Ipak, zbog senzibiliteta i pojačane ranjivosti oko sebe će izgraditi visoke zidove opreza i zatvorenosti, dok se netko ne potrudi pronaći pravi ključ. Svoje nesigurnosti mogu ponekad pokazati ćudljivim promjenama raspoloženja, emotivnim provalama najrazličitijih intenzivnih osjećaja.

Podznak u zemljanim znakovima

Osobe sa podznakom u zemljanim znakovima, Biku, Djevici i Jarcu, zrače izrazitom stabilnošću i smirenošću. Samozatajni su i uvijek se dobro kontroliraju. Dlijeto koje je oblikovalo njihovo ponašanje bila su pravila, važnost svakodnevne rutine, razvijanje svijesti o vrijednostima. Osjećaj prihvaćenosti osobe sa zemljanim podznakom dobivaju kad znaju da su dobro obavile posao, da razumiju životna pravila i znaju ih iskoristiti u svoju korist.

Stvoriti sigurnost, projicirati dojam uspješnih osoba koje se dokazuju svojim radom, znanjem i brigom o sebi ono je što oblikuje stabilni osjećaj identiteta. Učvršćuju ga stvaranjem ljepote, boravkom u prirodi, brigom o zdravlju i dobrom organizacijom života. Svoje će nesigurnosti štititi škrtošću, prekomjernim skupljanjem stvari, ponekad bezosjećajnom ambicijom.

Na podznak našega natalnog horoskopa utječu planetarna kretanja koja simboliziraju razne životne okolnosti i razvojne faze. One će opet nekako preoblikovati naš osjećaj identiteta. Dlijeto života nikad ne prestaje klesati, otklanjajući viškove, oslobađajući naše potencijale. Osloboditi savršenstvo iz kamena! Vrlo moćna asocijacija, zar ne?

Senka Ljubić, astrologinja

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr