Koja je uloga Saturna u našem horoskopu?

"Naljuti me kad lutajući internetom pronađem naslov: Vodič za preživljavanje Saturna! Kao da je riječ o elementarnoj nepogodi, potresu ili nečem opasnom po život", kaže astrologinja Senka Ljubić. Saturn je proglašen prijetećom, opasnom, zlom silom, poput babaroge ili Krampusa pred kojim smo posve nemoćni pa, jadni, moramo pobjeći, sakriti se, pronaći način da preživimo... Senka objašnjava njegovu stvarnu ulogu...

Čuvar granica

Saturn je najudaljeniji planet Sunčeva sustava koji sa Zemlje možemo vidjeti golim okom. Tradicionalno se, stoga, smatrao čuvarom granice poznatog svemira, gospodarom vremena koji određuje i naš životni vijek. Od čuvara granice postao je onaj koji nas ograničava. On je kriv za sve prepreke koje nam kompliciraju život, oduzima životnu radost, tjera nas na težak rad – upiremo osuđujući prst u njega i pronalazimo dežurnog krivca. Zabluda!

Naš život bi bez strukture bio vrlo kaotičan. Kao što je rijeci potrebno korito kojim će teći, civilizaciji pravila koja će omogućiti siguran život, tako i Saturn predstavlja nužne granice, pravila i strukturu, te nam pomaže da se organiziramo u svakodnevici. On simbolizira ambiciju, upornost i snagu kojom ispunjavamo obaveze i napredujemo unutar društvene zajednice. On je naš osjećaj odgovornosti. Treba ga promatrati kao učitelja.

Poštovanje

Ponekad moramo pisati kontrolni ili izaći na ispit, a ako se nismo pripremili, možemo pasti. Ponavljači se mogu ljutiti jer Saturnova energija je stroga, ali često sami ne vidimo da je to sve u cilju našeg razvoja. Stoga, kad Saturn kao mudri starac, cijenjeni učitelj, aktivira neki dio vašeg natalnog horoskopa, imate dragocjenu priliku učvrstiti strukturu tog životnog područja, postati mudriji u određenim životnim pitanjima, odgovorniji i, u konačnici, uspješniji. Nemojte se bojati Saturna, iskažite mu poštovanje kakvo zaslužuju svi veliki učitelji!

Senka Ljubić, astrologinja

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr