Kako zvijezde oblikuju život

Zemljani tipovi su stoici, vodeni su ranjivi i osjetljivi na vlagu i psihološke bolesti, zračni tipovi su užurbani i radoznali, a vatreni su hiroviti

Četiri elementa koja se nalaze u svakom horoskopskom znaku – vatru, zemlju, zrak i vodu – astrologija naziva i elementalna stvarnost. Astrologinja Anđelka Subašić napominje kako nijedan element nije manje ili više vrijedan od drugoga, jednostavno su njihov izraz i djelovanje drukčiji. „Svatko od nas u natalnom horoskopu ima sva četiri elementa koja su nužna za uravnotežen razvoj ličnosti“, kaže Anđelka.

Zemljani tipovi su stoici, snažni su i skloni bolestima kojima treba dulje da se razviju, dok su vodeni ranjivi, osjetljivi na vlagu i psihološki iscrpljujuće bolesti. Zračni tipovi su užurbani, radoznali i skloni bolestima uzrokovanim stresom, a vatreni su hiroviti, uzbuđeni i skloni nesrećama, vrućicama i brzim, akutnim i upalnim bolestima.

U svakom elementu znakovi se dijele na tri skupine, na kardinalne, fiksne i promjenjive. Kardinalne znakove, u koje spadaju Ovan, Rak, Vaga i Jarac, karakterizira poticaj na djelovanje. Fiksne – Bika, Lava, Škorpiona i Vodenjaka – karakterizira postojanost i stabilnost, a promjenjive – Blizance, Djevicu, Strijelca i Ribu – primjena i prilagodba. Znakovi se još dijele na emocionalne i racionalne.

Emocionalni su vatreni i vodeni znakovi, a racionalni su znakovi zemlje i zraka. Nadalje, dijele se na introvertne i ekstrovertne, odnosno na pasivnije ili izravnije. U prve spadaju znakovi zemlje i vode, a u druge vatreni i zračni.
Spoznaja o posjedovanju ili nedostatku elemenata koji određuju našu percepciju i pogled na svijet pomoći će nam da se pobrinemo iz njih izvući ono najbolje.

joga horoskopVATRENI ZNAKOVI

Dokazivanje, jaka volja, ponos i ideali značajke su vatrenog znaka. Njemu je darovan težak posao nošenja „božanskog plamena“, učenja lekcija iz strasti i zadržavanja vatre unutarnjeg duha. Među vatrene znakove spadaju Lav, Strijelac i Ovan, a riječ je o ekstrovertnom, toplom, suhom i muškom elementu.

„Oni su željni slave i brzih rezultata“, kaže Anđelka. „Lav drži do iskrene strasti s golemom odlučnosti jer je fiksan znak, dok Strijelac rasprostire svoju energiju u širokom spektru ideja, planova i savjeta jer je promjenjiv. Svi vatreni znakovi imaju snažnu želju za akcijom i slobodnim izražavanjem pa im manjka taktičnosti i strpljenja jer, jednostavno rečeno, vatra gori. Poznati su po entuzijazmu, energiji, inspiraciji, visokim idealima i po načinu na koji brzaju, gotovo dječjim entuzijazmom. Vatra puni energijom, nadahnjuje i stvara.“

Vatra u kriznim situacijama
Alkemijski proces transformacije vezan uz vatru nazivao se calcinatio (izgorjeti u vatri). Kad izgarate od konzumiranja strasti i frustrirajućih želja, neugodan osjećaj zdravstvene krize povezan je s ovim elementom. Osjećaj neranjivosti ove znakove često tjera na to da idu glavom kroz zid, što može rezultirati slomom. Termin „izgorjeti“ savršeno opisuje takvu situaciju.

Vatrena rješenja
Tvrdoglavi napadi vatre mogu zamagliti prave potrebe tijela, dok strastveni osjećaji kao što je bijes destruktivno djeluju iznutra i izvana. No vatra je dovoljno snažna da očuva svoj plamen, pronađe mudrost i zadrži težnju. Vatreni tipovi druge liječe toplinom.

Manjak vatre
„Kad netko osjeća hladnoću i kad je napet, nedostaje mu vatre“, objašnjava Anđelka, „a manjak vatrenog elementa može se manifestirati i kao manjak samouvjerenosti i živosti, te u lošoj probavi i manjku energije. Izazovi koji se nađu pred takvim ljudima mogu izazvati strah i neodlučnost. Moguć je i gubitak vjere u život.“

Kada vatra liječi
Ovi strastveni, romantični idealisti alarmantnom će brzinom izgorjeti u ponosu i ljutnji. Spoj dvaju vatrenih tipova izrodit će zapaljivu vezu. Oni koji žele smiriti vatrenog tipa neka se posluže kompromisom i humorom. Ovo je najoptimističniji i najradosniji element koji će vas očarati u trenu. Vatra izaziva romantične snove i rađa želju za avanturom.

horoskop domZEMLJANI ZNAKOVI

Čvrstina, staloženost, samokontrola, ambicija i snažna volja najavljuju zemljani znak, koji teško prihvaća stvarnost sa svim njezinim manama, teži materijalnom zadovoljstvu i njeguje ambiciju.

Zemljani znakovi su Djevica, Jarac i Bik s introvertnim, ženskim, hladnim i suhim elementom. Jarac je kardinalni znak, najzatvoreniji i najodlučniji, sa zadivljujućom ambicijom. Bik poistovjećuje fizičke osjećaje s poštovanjem i užitkom, drži se za stvari i ljude jer je fiksan. Djevica, promjenjiv znak, analizira i očekuje savršenstvo te stalno preoblikuje okolinu i načine na koje to postiže. Zemljani znakovi su iznimno otporni, posjeduju gotovo nepokolebljivu snagu i poštovanje prema statusu quo. Teško prihvaćaju promjene jer zemlja u njihovu znaku konstantno traži smisao.

Zemlja u kriznim situacijama
Alkemijski proces transformacije vezan uz zemlju nazivao se coagulatio (propadanje u zemlju). U svakodnevnoj uporabi taj pojam opisujemo kao „dotaknuti dno života“. Tijelo ima granice, a zemljana kriza događa se kad se nađemo nemoćni pred tjelesnim ograničenjima i osjećamo se zarobljeni u svojem tijelu.

Zemljina rješenja
Ograničavajuća razmišljanja zemlje mogu ugušiti razvoj. No zemlja je fizički element, dodir je ključna riječ u njezinu rječniku i ona je oličenje života. Njezina mudrost ulijeva strpljenje i disciplinu koja vodi do ozdravljenja. Zemljani tipovi pomažu drugima na praktičan način i inspirativni su. U problematičnim situacijama u kojima se drugi ne snalaze oni drže konce u rukama. Stvarnost, stabilnost i jednostavnost su zemljana snaga koja liječi u skladu s ritmom prirode. Oni teže stapanju s prirodom i vjeruju kako za ispunjenje ciljeva treba vremena.

Manjak zemlje
Manjak zemlje može se manifestirati u skretanju s putanje, ignoriranju osnovnih fizičkih potreba kao što su dobra hrana i odmor. Moguć je i osjećaj nepripadanja i tjeskobe, čak i u obliku materijalnih mogućnosti. Osobu s manjkom zemlje Anđelka opisuje kao neodgovornu i tjelesno zapuštenu.

Kako zemlja liječi
Zemljanim znakovima potrebna je senzualnost, sigurnost i prihvaćanje. U suprotnom se povlače i stvaraju barijeru. Dva zemljana tipa lako bi mogla upasti u rutinu ili osjetiti emocionalno opterećenje. Oni koji žele pustiti korijenje uz zemljani znak neka se nauče strpljenju. Zemljin polagani i nježni dodir liječi tijelo i dušu. Kako je zemlja prirodno stabilna, ovi se znakovi na prvu odupiru promjenama, no postupno se ipak prilagode. Zemlja prima i apsorbira utjecaje i proizvodi novi život. Njezina žetva je stalna ljubav, realna i nježna, a zemljani znakovi najbolje od svih poznaju senzualnost.

horoskop1ZRAČNI ZNAKOVI

Nevidljiv, eteričan, esencijalan – zrak je sve to. Čisto, uzvišeno stanje uma pečat je zračnog znaka, baš kao i pomalo nezainteresiran, ali ipak logičan i zanimljiv način komunikacije. Oni su izazvani da proniknu u ljudsko stanje, što nije lak zadatak.

Zračni trio čine Vaga, Blizanci i Vodenjak. To su topli i vlažni elementi ekstrovertnog muškog roda. Kardinalni zračni znak Vaga u vezi vodi glavnu riječ, definira suradnju i voli kreirati u ime lične zamjenice „mi“. Fiksni Vodenjak ravna se prema mišljenju drugih i žudi za izgradnjom zajednice s velikim entuzijazmom, a promjenjivi Blizanci su vječita djeca koja uživaju u nadmudrivanju te neprestano sakupljaju iskustva i informacije.

Ne tako šarmantna strana zraka poznatija je i kao „glava u oblacima“, što znači da ti znakovi ne mogu lako racionalizirati svoje emocije, dok tuđe definiraju s lakoćom. Ipak, zrak stvara veze i pomaže u ostvarenju poslovnih i socijalnih odnosa.

Zrak u kriznim situacijama
Alkemijski proces transformacije vezan uz zrak naziva se sublimatio (podizanje u zrak). U trenucima krize zračni znakovi pokušavaju se uzdići iznad situacije. Sposobni su otupjeti nakon proživljene traume, izaći iz tijela i osloniti se na um. Filozofsko prihvaćanje takve situacije može dovesti do izlječenja, dok ekstremno mentalno poricanje može napraviti pomak u suprotnu stranu i dovesti do strasne ljutnje i emocionalnog raspada.

Kako zrak liječi
Previše zraka iscrpljuje živčani sustav, koji postaje prezasićen aktivnostima i zainteresiranošću za razne stvari. No razgovori, igranje idejama, stalno učenje, socijalizacija i suradnja s drugima veoma su važni za ove znakove u dinamičnom društvu. Zrak pruža ravnotežu prirodnom nagonu i želji za znanjem.

Manjak zraka
Manjak zraka zamjećuje se u ljudi koji su ekstremno subjektivni, nekooperativni i boje se novih ideja. Može se javiti i nerazumijevanje prema tuđim idejama i razlozima, čak i izravna sumnja koja se nameće kao način razmišljanja. Kao što Anđelka objašnjava, manjak zraka dovodi do želje da se čovjek distancira, što ga čini nepristupačnim.

Kada zrak liječi
Ovi šarmantni znakovi žive u mentalnoj stratosferi svojih ideja. I tuđe ideje u njihovu svijetu su dobrodošle. Zračni znakovi grade društvo i pritom su u potrazi za vezama, komunikacijom, te istražuju ljudsku genijalnost. Dvoje zračnih tipova čine užurbanu kombinaciju. Blizanci, Vaga i Vodenjak rođeni su za brzu promjenu položaja i žude za društvenim strujanjima. Njihova ponekad ukočena racionalizacija može se omekšati humorom i osjećajem koji proizlazi iz potpunog opuštanja. Zrak izaziva samoanalizu i pristup koji odbacuje nerazumijevanje.

horoskop3VODENI ZNAKOVI

Tečna, hranjiva i sveobuhvatna voda potpomaže život. Nježno, pomalo misteriozno i sramežljivo ponašanje najavljuje vodeni znak, koji najbolje osjeća patnju ljudskog života i razvija iskrenu sućut. Anđelka opisuje: "Najobičniju stvar u stanju su proglasiti prelijepom."

Voda je introvertan, ženski, hladan i vlažan element koji pripada znaku Škorpiona, Ribe i Raka. Rak je kardinalni predstavnik, vođen je željom da čuva i podiže obitelj i dom, dok se fiksni Škorpion, kako bi izveo svoje želje o moći, koristi snagom volje. Promjenjiva Riba je puno otvorenija u mogućnosti da prigrli promjenjivi poredak osjećaja, projekata i uzroka.

Voda u kriznim situacijama
Alkemijski proces transformacije vezan uz vodu nazivao se solutio (ili razvodnjavanje). Valovi emocija, plača, zbunjenosti, uznemirenosti i rastrojenosti opisuju vodeno krizno stanje. Vodene funkcije dugo skladište impresije i uznemirenost i zbog toga ih krizne situacije doslovce mogu isprati.

Odgovori vode
Voda je introvertna i svjesna da otvoreno srce može donijeti veliku bol. Zbog toga ovi znakovi imaju prirodan poriv za samozaštitom. Dok velika želja za sigurnošću može izazvati plahost, manipulaciju, pa čak i prijevaru, u njima se nalazi veliko skladište brige, davanja i ljubavi. Tolerancija, intuicija i nježnost čine vodu vrtlarom života.

Manjak vode
Nedostatak vode može se manifestirati kao manjak razumijevanja za osjećaje drugih, previše formalan stil socijalizacije, strah od psihičkih impresija te kao tendencija za plutanjem između opsesivne senzualnosti i potpune ravnodušnosti. Kako voda ispire nečistoće, u njezinu pomanjkanju može doći do loše brige o samome sebi što rezultira intoksikacijom.

Kako voda liječi
Nadahnjujući se emocionalnom snagom, dubinom osjećaja i maštom, voda vjeruje da je zaslužna za ozdravljenja. Dva vodena tipa ponekad će se utopiti u jačini osjećaja. Voda se odlično slaže s ostalima, posebice s vibracijama koje prepoznaje u emotivnim sferama. Svi imamo potencijal za iscjeljivanje dodirom i prisutnošću, no najčešće ga u sebi prepoznaju i iskorištavaju vodeni znakovi.

Kristina Ivčić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr