Znakovi da ste ušli u perimenopauzu

Faza perimenopauze počinje i do deset godina prije no što nastupi menopauza, a možemo li uopće znati kad ćemo imati tu posljednju mjesečnicu u životu, doznajte u nastavku...

Dob u kojoj žena u prosjeku dobije posljednju mjesečnicu jest otprilike 50, premda je sve više onih koje dožive ranu menopauzu, dakle prije 45. I dok menopauza označava posljednju mjesečnicu nakon koje hormonske promjene uzrokuju prestanak funkcije jajnika, razdoblje perimenopauze, dakle ono u kojem se jajnici počinju trošiti, počinje i do deset godina ranije. Stoga neke žene već u srednjim 30-ima ulaze u perimenopauzu i bez obzira na neka mišljenja kako korištenje kontracepcijske pilule može odgoditi menopauzu, baš ništa neće spriječiti nestajanje jajašaca.

Kako znati da vam je broj jajašaca u opadanju? 

Prvi i najvjerojatniji pokazatelj ulaska u perimenopauzu su neredovite mjesečnice. Osim toga, tu su i česte promjene raspoloženja, jači simptmi PMS-a, a kasnije i valunzi i noćno znojenje. No kako biste sa sigurnošću znali da ste u perimenopauzi, moguće je napraviti i krvne pretrage na početku ciklusa, jer je tada lakše izmjeriti razine hormona.

I dok te hormonske pretrage daju točnu sliku onoga što se događa, ne mogu predvidjeti ono što nas očekuje. Ali zato nam neki pokazatelji mogu najaviti promjene koje dolaze. Pa ako znate kad je vaša majka ušla u menopauzu, to bi vam mogao biti vodič, ali ne i jamstvo da ćete doista i vi u toj dobi izgubiti mjesečnicu.

Menopauza - vrijeme za mene

Naime, genetika doista utječe na to. Ako ste pak prvu mjesečnicu dobili ranije, kasnije biste je i trebali izgubiti. I težina je svojevrsni pokazatelj kada biste mogli ući u menopauzu. Poznato je da masti skladište estrogen što znači da što više sala imate, menopauza će vas zadesiti kasnije. No nemojte sada zaključiti kako trebate biti pretili. Debljina nakon menopauze predstavlja veći rizik za nastanak ozbiljnih bolesti poput srčanih, moždanog udara, raka dojke… Dvostruko veći rizik za ranu menopauzu imaju i žene koje puše.

Očuvajte svježinu lica i u menopauzi

Izvor: sretna.story.hr

J. S.

Ostali članci