Zdravim životom protiv karcinoma

Obolijevanje od karcinoma moguće je za čak 50 posto smanjiti zdravim životnim navikama – pokazalo je istraživanje znanstvenika s Harvarda i Chan School od Public Health iz Bostona, koji su proučili životne navike i zdravlje čak 150 tisuća pojedinaca

One koji ne puše, ili su prestali pušiti, koji piju tek jedno piće na dan (žene) odnosno dva (muškarci), imaju indeks tjelesne mase između 18,5 i 27,5 te redovito vježbaju, svrstali su u skupinu koja živi zdravo, odnosno ima nizak rizik obolijevanja od raka.

Vodeći se određenim parametrima, znanstvenici su zatim izračunali koliko bi se smanjila pojavnost određenih tumora kad bi ispitanici živjeli bez poroka, uz redovito vježbanje i umjerenu kilažu. Rezultati su pokazali da bi se pojavnost karcinoma pluća smanjila za čak 82 posto kod žena odnosno 78 posto kod muškaraca, dok bi kod tumora na probavnom sustavu ta pojavnost bila smanjena za 29 posto kod žena odnosno za 20 posto kod muškaraca.

Zanimljivo, no rak dojke bi se zdravim načinom života prevenirao u samo četiri posto slučajeva, kaže ovo američko istraživanje, objavljeno u časopisu Jama Oncology. Karcinom prostate bio bi smanjen za 21 posto, navode znanstvenici.

Gabrijela Pajić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci