Zdrava stopala - ključ zdravog tijela

Stopala nose svu težinu našeg tijela. Kao da to nije dovoljno, dodatno ih opterećujemo lošom obućom, nedostatnom njegom i manjkom aktivnosti. Posvetite im pažnju jer problemi u stopalima mogu uzrokovati zdravstvene tegobe i u drugim dijelovima tijela. Otkrijte kako...

Stopala mogu biti uzrok čak i ginekoloških problema

Ljudska su stopala savršeno konstruirana i omogućavaju nam uspravan hod, no ako ih ne stimuliramo i ne njegujemo, nedovoljno se krećemo i nosimo neadekvatnu obuću, ubrzo bismo mogli iskusiti probleme, ne samo u tom najopterećenijem dijelu tijela nego i u koljenima, kukovima, kralježnici, ali i zdjeličnim organima. Možda vam to nikada ne bi palo na pamet, no problemi sa stopalima mogu biti povezani s upalom prostate, bolnim menstruacijama, simptomima menopauze, tegobama u urinarnom traktu.

Naime, završeci živaca koji se protežu kroz cijelo tijelo nalaze se na stopalima. Upravo ti osjetljivi živčani završeci komuniciraju s cijelim tijelom pa ako stopalo na bilo koji način ne funkcionira kako treba, narušava se protok električnih signala prema mozgu, a time i dotok informacija u organe koji se nalaze na tom putu.

26 kostiju, 33 zgloba i više od 100 tetiva, mišića i ligamenata

Ljudsko se stopalo sastoji od 26 kostiju, 33 zgloba i više od 100 tetiva, mišića i ligamenata koji nam zajedničkim pokretima i funkcijom omogućuju održavanje ravnoteže, hodanje i trčanje. Ono je pravi mali trampolin koji odlično podnosi sile koje po njemu skaču – silu težine našeg tijela i silu gravitacije.

Amortizacija ovih sila ne bi bila moguća da se na tabanu ne nalazi nevjerojatno snažan ligament (plantarni ligament) koji, poput odskočne daske, može podupirati težinu tijela odupirući se gravitaciji. Znanstvenici tvrde da je to najsnažnija vezivna struktura u tijelu.

Prema mehanici, hodanje i trčanje na dvije noge je nemoguće. Ali...

Promatrano sa stajališta mehanike, hodanje i trčanje na dvije noge zapravo se čini nemogućim. Razlog zašto je to ipak moguće leži u tome što je čovjek, za razliku od svog srodnika majmuna, razvio sitne, fine živce u vršcima nožnih prstiju koji su povezani sa svim mišićima tabana i potkoljenice pa oni pomažu u održavanju ravnoteže i uspravnog položaja.

Taj razvoj počinje u dojenačkoj dobi trenjem stopala o različite podloge prilikom puzanja. Tako dijete osvještava svijet oko sebe te pokretima potiče razvoj tih finih živaca, a posljedično se razvija i zdrava kralježnica.

Vježbe za stopala koje djeluju na čitav organizam

Problemi u radu srca i pluća

Suvremeni način života, pri čemu se premalo krećemo, nosimo elegantnu, ali neudobnu obuću, često i cipele visokih potpetica, ostavlja višestruke negativne posljedice na stopala. Mnogi stoga imaju spuštena stopala, Hallux valgus, slabe gležnjeve od uganuća, a ovi problemi, ne liječe li se, mogu u nekoliko mjeseci uzrokovati loše držanje tijela, deformaciju kralježnice, probleme u radu srca i pluća, glavobolje, visoki tlak i niz drugih oboljenja.

Evo zašto: kad stopala izgube fleksibilnost i pokretljivost, posebno u malim zglobovima (a to se posebno često događa u starijih osoba), prestaje prirodna masaža krvnih žila (kontrakcijom mišića stopala) koja potiče pumpanje venske krvi prema srcu. Pritom vene u stopalima dodatno slabe, javljaju se problemi s cirkulacijom, a posljedično se smanjuje i oksigenacija i ishrana mnogih organa jer oni potrebne tvari dobivaju putem krvi.

I srce je tada ugroženo jer u njega pristiže nedovoljno venske krvi pa se može poremetiti srčani ritam, a to posljedično utječe na tlak... Sve ove promjene neće se dogoditi preko noći, no svakako jedan od uzroka takvih tegoba možemo tražiti u stopalima.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci