Zašto se zadržava voda u tijelu (i kako je pokrenuti)?

Prekomjerno zadržavanje tekućine u tijelu jedna je od čestih tegoba, posebice ljeti, no tada su nam na raspolaganju prirodni načini koji potpomažu protočnost. Osluškujući promjene i faze svoga tijela, možemo dodatno osnažiti njegove funkcije i prevenirati eventualne buduće blokade

Obično zahvaća noge, ruke, trbuh, grudi ili lice

Ljudski organizam ima zadivljujuće složen i profinjen sustav „navodnjavanja“. Tijelo se sastoji od otprilike 40 trilijuna stanica (trilijun je milijun bilijuna, što se brojčano zapisuje kao 10₁⁸). Da bi stanice mogle normalno funkcionirati, u svakoj od njih mora se održavati skladan međuodnos tekućine koja se nalazi unutar stanice i tekućine koja je okružuje. Tako se, naime, regulira ravnoteža vode u cijelom organizmu. No, ta je ravnoteža vrlo nestabilna pa često ponegdje u tijelu nastane „zastoj“.

Mnogima se događa da im odjeća i obuća tijekom dana postanu tijesni jer su „nabujali“ uslijed prekomjernog nakupljanja tekućine. Otečenost (edem) se može pojaviti u bilo kojem dijelu tijela, a obično zahvaća noge, ruke, trbuh, grudi ili lice, a prate je umor, tromost i osjećaj težine.

Takozvano zadržavanje tjelesne tekućine češće je ljeti jer toplina potiče širenje krvnih žila, zbog čega se može poremetiti izmjena međustanične tekućine pa nastane oteklina. Uobičajeni načini samopomoći su: ležanje podignutih nogu, mlake kupke s dodatkom soli koja umanjuje otekline, limfna drenaža, biljni čajevi s diuretičkim učinkom...

Koliko ima veze s hormonima?

Pritom valja uzeti u obzir da nije dovoljno samo poticati tijelo da se riješi viška tekućine, nego treba ustanoviti zašto se ona nakuplja. Uvriježeno je mišljenje da je ovo stanje povezano s hormonima, budući da je češće u žena, osobito tijekom hormonskih promjena za vrijeme menstruacije, trudnoće, menopauze.

„Hormoni su samo jedan od brojnih uzroka zbog kojih može doći do zadržavanja tekućine u organizmu. Primjerice, oticanje nogu najčešće je posljedica proširenih vena ili spuštenih stopala, pa u tim slučajevima ponajprije treba liječiti spomenute tegobe“, objasnila je dr. Sanja Toljan, ravnateljica zagrebačke poliklinike Orlando, specijalistica anesteziologije, reanimacije i intenzivnog liječenja te antiaging i preventivne medicine, s dugogodišnjim iskustvom u rješavanju hormonskih poremećaja.

„Ako edem nestane čim se organizam odmori – ako nakon prospavane noći ujutro više nema otečenosti – tada uzrok nisu hormoni, nego je otečenost vjerojatno povezana sa slabijom cirkulacijom zbog sjedilačkog načina života. No, ako se oteklina ne povuče preko noći, posrijedi bi mogao biti neki dublji problem, uključujući i hormonsku neravnotežu. Učestalo oticanje može biti znak i bolesti bubrega, jetre ili srca, pa svakako treba potražiti liječnički savjet“, preporučuje dr. Toljan.

A koliko s mineralima?

S druge strane, poremećaj ravnoteže tekućine u tijelu jednostavno može biti posljedica nedovoljnog unosa vode i elektrolita poput magnezija i kalija. „Magnezij je izuzetno važan u regulaciji tjelesnih tekućina, među ostalim, zato što je to ključan mineral za rad srca i kontrakcije mišića. Ujedno je aktivator tristotinjak tjelesnih funkcija. Najviše magnezija sadrži zeleno lisnato povrće koje trebamo jesti u izobilju.

No, budući da je tlo sve siromašnije mineralima, a povrće se sve češće uzgaja na umjetni način i bez uobičajenog rasta u zemlji, količina magnezija u njemu je upitna. Stoga je dobro uzimati i suplemente, ponajprije magnezij u tekućem obliku, koji je dostupan u raznim kombinacijama – primjerice, obogaćen vitaminom C ili B6“, objašnjava Mirjana Tonković, magistrica i analitičarka prehrane, voditeljica zagrebačke udruge Moja Kuća Zdravlja i suradnica u Grama-med centru fizikalne medicine i vitalnosti.

Magnezij - svojstva i simptomi njegova nedostatka u organizmu

žena ljeto nogeVažnost prehrane

Na dovoljan unos magnezija osobito trebamo paziti ljeti, kad znojenjem pojačano gubimo elektrolite. Poželjno je piti vodu koja je bogata magnezijem, a najbolje bi bilo da nije gazirana jer voda s dodanim ugljikovim dioksidom može opteretiti probavni sustav i metabolizam“, upozorava Mirjana Tonković.

Napominje kako je za ravnotežu vode u organizmu bitan i kalcij, koji se, poput magnezija, također nalazi u povrću, pa treba jesti što više raznovrsnih salata, bilo sa sirovim povrćem ili kratko blanširanim, ne dulje od jednu, dvije minute. Salata lako može postati glavni obrok dodavanjem kus-kusa koji je niskokaloričan, a vrlo zasitan jer obiluje vlaknima koja su usto odlična za probavu.

Ni preslano ni neslano

S povrćem ćete dobiti i prijeko potreban kalij, koji pak mora biti usklađen s natrijem da bi se pravilno regulirala razina tekućine u tijelu. Poznato je da prekomjerna količina natrija može preopteretiti krvožilni sustav i bubrege te izazvati zadržavanje tekućine, no to ne znači da u prehrani količinu natrijeva klorida, odnosno kuhinjske soli, treba drastično smanjiti.

„Ne smijemo jesti preslano, ali ni neslano, jer i sol je nužna za rad srca, mišića i ravnotežu tekućine u organizmu. Stoga bi hrana, osobito ljeti, trebala biti lagano slankasta“, preporučuje voditeljica udruge Moja Kuća Zdravlja. Pritom ističe da je za ravnotežu elektrolita bitan vitamin D, koji, osim umjerenim izlaganjem suncu, moramo dobiti i prehranom, a poželjne su i kure s uljem bakalara ili vitaminom D u kapima.

Opskrbimo li organizam potrebnim nutrijentima, limfni će se sustav lakše rješavati štetnih tekućina“, zaključuje Mirjana Tonković.

8 prirodnih diuretika

Limfa je izuzetno inteligentan čistač

Kineziologinja Ana-Marija Jagodić Rukavina, osnivačica PBS Centra sportske izvrsnosti i autorica body tehnike, međunarodno priznate metode vježbanja koja se temelji na pravilnom disanju i osvješćivanju vlastitog tijela, o limfi razmišlja na svojevrstan ekološki način.

„Limfni sustav ne smije biti ustajala bara, nego bistri potok. Moramo ga čuvati od onečišćenja – kako od nepravilne prehrane i nekretanja, tako i od negativnog mentalnog opterećenja. Limfa je izuzetno inteligentan čistač svih organskih sustava – nastane li bilo kakva blokada, limfa sama nastoji riješiti problem, a ujedno nas upozorava da bismo i mi u tome trebali sudjelovati.

Zadržavanje tekućine na mjestima 'zastoja' očit je pokazatelj. To može biti bilo gdje na tijelu, na primjer, mekani 'jastučići' na području trtice i leđa. Stoga redovito pregledavajte svoje tijelo pred zrcalom da biste pravovremeno uočili nastanak takvih promjena“, upozorava kineziologinja Jagodić Rukavina.

Za pokretanje limfe osmislila je posebnu tjelovježbu kombiniranu s dubokim disanjem i masažom. Time se postižu puno brži, ali i dugotrajniji rezultati nego limfnom drenažom koja je, u pravilu, pasivna jer osoba leži dok je netko drugi masira. Pomoću Body tehnike ljudi uče kako da sami pokrenu svoju energiju.

Limfna drenaža - odvođenje štetnih tvari iz organizma

Energetske blokade

„Svaka energetska blokada izravno djeluje na limfu jer energija je vezana uz vodu, a limfa se 99 posto sastoji od vode“, objašnjava kineziologinja, dodajući da je ljeto idealno vrijeme da 'razradimo' limfu u moru. Pritom nije riječ o klasičnom plivanju, kad je tijelo u horizontalnom položaju, nego u plićem moru treba tijelo držati uspravno i hodati. Najbolje je da pritom tijelo do prsa bude u moru.

Sigurniji plivači mogu se vertikalno gibati i u dubljem moru – pritom se ne mora puno mahati nogama, nego je bitno da je tijelo što više uspravno jer na taj način hidrostatski tlak najbolje djeluje na limfu“, objašnjava Ana-Marija Jagodić Rukavina.

Napominje kako uklanjanje nakupljene tekućine olakšava i zelena glina kad je pripremite s hladnom vodom. „Tom mješavinom namažite gležnjeve i listove nogu i podignite noge pod kutom od 45 stupnjeva u odnosu na ostatak tijela i pritom lagano kružite stopalima“, preporučuje Ana-Marija Jagodić Rukavina.

Bez obzira na sve „fizikalne“ načine kojima si možemo pomoći, smatra kineziologinja, prije svega se trebamo zapitati zašto je došlo do zastoja limfe u našem tijelu i što nam ono time poručuje. Tako se često otkrivaju dublje psihičke i emocionalne blokade pa je rad na limfi ujedno i rad na cjelokupnom svojem biću da bismo postali energetski protočni – a time zdravi i sretni.

Ivana Vodogažec

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci