Zašto bismo trebale isprazniti dvije trećine torbice?

Prema istraživanju koje je provela tvrtka Jabra, europski proizvođač elektronike, nosimo dvostruko teže torbice nego naše majke. Prema podacima britanskog supermarketa Asda, to u prosjeku iznosi 2,37 kilograma. Američko udruženje kiropraktičara savjetuje da masa torbice ne prelazi 10 posto naše mase. Evo zašto

Sve svoje sa sobom nosim

Kao da se stara latinska izreka „sve svoje nosim sa sobom“ sve više odnosi na suvremenu ženu. Prosječna suvremena ženska torbica sadrži nekoliko čuda suvremene tehnologije (mobitel, tablet, punjače), torbicu sa šminkom, četku za kosu, ključeve, a u opsežnijim varijantama i bočicu s vodom, knjigu, higijenske proizvode i sl. I da, naravno, novčanik.

Prema istraživanju koje je provela tvrtka Jabra, europski proizvođač elektronike, nosimo dvostruko teže torbice nego naše majke. Prema podacima britanskog supermarketa Asda, to u prosjeku iznosi 2,37 kilograma. Američko udruženje kiropraktičara savjetuje da masa torbice ne prelazi 10 posto naše mase, no i to je previše. Prema istraživanjima Britanskog udruženja kiropraktičara, polovica današnjih žena pati od boli prouzročene nošenjem teških ručnih torbica.

Kumulativan učinak

Noseći tešku torbu ugrožavamo svoje zdravlje. Što su cipele na visoku potpeticu stopalima, to je velika teška torba leđima. Posljedice ne moramo osjetiti odmah, jer su ti učinci kumulativni. S vremenom se mogu razviti problemi s leđima, vratom, kukovima, koljenima te pogoršati držanje.

Kada nosimo torbu na ramenu, vrat se prirodno odmiče od tereta kako bi pomogao u njegovu nošenju i održavanju ravnoteže. To stvara napetost na strani na kojoj je teret te kompresiju na suprotnoj strani. Problem je što je riječ o području u kojem se nalazi brahijalni pleksus, polazište mreže živaca koja prožima ruku. Pritisak na to područje može razviti upalu mišića i bol u vratu koja se širi niz ruku. S vremenom to može postati okidač za mnogo veći problem – grčenje mišića, ograničene pokrete i nesnosnu bol.

Osim toga, rame koje nosi teret cijelo je vrijeme okrenuto unatrag i lagano podignuto. To dovodi do zamora i grčenja mišića gornjeg dijela leđa, lopatica i onih koji podupiru kralježnicu. Umorni mišići neće pravilno držati kralježnicu, što može kratkoročno rezultirati lošim držanjem, a dugoročno bolnim artritisom kralježnice. S vremenom nošenje teške torbe može prouzročiti degeneraciju i prolaps diska te išijas.

Možete li postati minimalist?

Rješenje nije ni vješanje torbice o podlakticu jer se tako biceps predugo opterećuje, posebice kada je ruka pod pravim kutom, što može izazvati nesnosnu bol. Uz to, ruka o koju je obješena torba udaljuje se od tijela i središta ravnoteže, što je loše za držanje. Ako se odlučimo za nošenje torbe u ruci, trebamo osvijestiti da tijekom hoda ruka u kojoj je nosimo ostaje gotovo pa nepomična. To je suprotno od prirodnog zamahivanja koje inače činimo dok hodamo i koje nam pomaže da održimo ravnotežu.

Bez njega možemo biti pomalo nestabilni te se zbog toga više truditi u kretanju naprijed. Što je torba teža, to je pritisak na zglobove nogu veći, a i činimo kraće korake, čime dolazi do češćeg trenja u zglobovima. To može dovesti do njihova prerana starenje i razvoja degenerativnih promjena.

Rasporedite teret

Što može biti pravo rješenje za navedene probleme? Najbolje bi bilo da ograničite teret koji nosite na osnovno; izbacite sve predmete koji vam „možda mogu zatrebati, nikad se ne zna“. Redovito pospremajte torbicu – izbacujte iskorištene rupčiće, papiriće od bombona, račune iz trgovina, riješite se kovanica. Dobro rasporedite težinu koju nosite.

Optimalno bi bilo nositi anatomski ruksak (danas ih ima i u najmodernijim izvedbama) ili barem rasporediti stvari u dvije manje torbe (jednu na rame, a drugu u drugu ruku). Ako ipak želite nositi samo jednu (i to veliku) torbu, redovito mijenjajte strane na kojoj je nosite kako biste omogućili mišićima da se odmore. Također obratite pozornost da je naramenica torbe široka kako bi pritisak na rame bio bolje raspoređen.

Željka Ciganović, magistra joge i savjetnica za prirodnu medicinu

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci