Vježbe za stopala koje djeluju na čitav organizam

Ljudsko se stopalo sastoji od 26 kostiju, 33 zgloba i više od 100 tetiva, mišića i ligamenata koji nam zajedničkim pokretima i funkcijom omogućuju održavanje ravnoteže, hodanje i trčanje. Ono je pravi mali trampolin koji odlično podnosi sile koje po njemu skaču – silu težine našeg tijela i silu gravitacije. Primijetite li promjene poput bolova pri hodanju po kamenju, nemogućnost bržeg trčanja, potrebe za većom obućom nakon što ste godinama nosili isti broj, oticanje stopala i gležnjeva te smetnje u motorici, vrijeme je da započnete s ciljanim vježbama za stopala

Zdrava stopala - ključ zdravog tijela

1. Stanite uspravno i jedno stopalo postavite na lopticu, a drugim održavajte ravnotežu. Stopalo na loptici snažno i ritmično valjajte naprijed sve do pete, s izdisajem, i dok udišete, natrag do prstiju. Ponovite 12 puta svakom nogom. Ova se vježba preporučuje svima koji imaju probleme s cirkulacijom te koji pate od oticanja i nakupljanja vode u nogama.

2. Stanite uspravno, noge razmaknite do širine kukova. S udisajem, snažno se podignite na prste, oslanjajući se pritom na cijelu površnu prstiju. Pazite da gležnjeve ne izvrćete prema van ili unutra. Dok izdišete, snažno stisnite petu o petu, a dok ponovo udišete, razdvojite pete i dalje se održavajući na prstima te se, s izdisajem, spustite na puno stopalo. Sve četiri faze ponovite 10 puta. Ova vježba potpomaže rad srca.

stopala stopala stopala

3. Kleknite i sjednite na pete. Pazite da vam pete budu spojene sa sjednim kostima kako se gležanj ne bi izvrtao prema van, a ruke postavite iza tijela. S udisajem, pogledajte uvis i prsnu kost gurnite prema gore. S izdisajem, oslonite se na šake savijajući laktove, gurajte bradu prema prsima i podignite koljena što više prema gore kako biste osjetili istezanje gornje strane stopala (rista) i prednje strane natkoljenice. Ponovite vježbu osam puta. Ova će vam vježba pomoći ako imate problema s cirkulacijom, poput hladnih stopala.

stopala stopala

4. Sjednite ispruženih i spojenih nogu pa stavite elastičnu traku preko gornjeg dijela stopala koju vam može netko pridržavati ili je možete zavezati za stolac. S udisajem, snažno povucite stopala i prste prema sebi i osjetite zatezanje u listovima, a snaženje na prednjoj strani potkoljenice. S izdisajem, kružite stopalima prema van držeći pete spojenima sve do paralelne pozicije, maksimalno ispružite rist te, s ponovnim udisajem, paralelno povlačite stopala u fleksiju. Pazite na disanje kako biste vježbom pravilno aktivirali mišiće potkoljenice i stopala, ali i potaknuli cirkulaciju limfe. Ponovite vježbu osam puta. Ova je vježba dobra za osobe koje imaju srčane tegobe.

stopala stopala

stopala

5. Stanite uspravno na jednu nogu, a drugu savijte u koljenu i gurnite je natrag. S udisajem, spuštajte se trupom prema podu, istovremeno gurajući podignutu nogu natrag i gore. Suprotnu ruku postavite ispred tijela. Tijelo spuštajte ravnomjerno, kao da je klackalica. S izdisajem, snažno se podignite u uspravan položaj podižući se na prste noge na kojoj stojite. Ponovite osam puta, a zatim promijenite nogu na kojoj stojite. Ova vježba povoljno utječe na živčani sustav.

stopala stopala stopala

6. Čučnite spojenih stopala i ruku postavljenih ispred tijela. S udahom, otvorite prsa prema van i koljena snažno širite prema van, istovremeno prebacujući težinu malo više na ruke kako biste masirali jastučiće stopala. S izdisajem, povucite bradu prema prsima i zatvorite koljena te vratite težinu više na stopala. Izvodite ovo kruženje 10 puta. Ako vas često muče grčevi u stopalima, ova vježba će ih ublažiti.

stopala stopala

Ana-Marija Jagodić Rukavina

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci