Vježbe za mišiće zdjelice

Važni su za zdravlje svih organa trbušne šupljine, ali i za dobar seksualni život te smanjenje tegoba u menopauzi. Zaposlite ih, baš kao što to činite s mišićima ruku, nogu ili stražnjice

Kegelove vježbe

„Mišići zdjeličnog dna zatvaraju u obliku broja osam tri otvora; uretru, rodnicu i anus, te ih svaka žena sama može napipati“, objašnjava fizioterapeutkinja Nataša Kos, članica hrvatske Sekcije fizioterapeuta za zdravlje žena. „Ako jako zategne mišiće, osjetit ćete napetost već u području velikih usana.

Kontrakciju mišića svaka žena može provjeriti uvođenjem prsta u rodnicu uz jaku kontrakciju. Test kontrakcije može se izvoditi i tijekom spolnog odnosa pri kojem će partner osjetiti kontrakcije. Nakon nekog vremena, kada osoba nauči sama osluškivati svoje tijelo, vrlo će lako prepoznati kada je napravila ispravnu kontrakciju.“

Svatko bi trebao vježbati mišiće zdjeličnog dna

Mišići zdjeličnog dna potpora su crijevima pri obavljanju nužde, ključni su za stabilnost kralježnice i zdjelice i njihova je funkcija veoma važna pri spolnom odnosu. S obzirom na položaj u kojem nose teret svih unutarnjih organa, slabost tih mišića uzrokuje urinarnu i fekalnu inkontinenciju, spuštanje organa male zdjelice (maternice, mokraćnog mjehura, mokraćne cijevi i crijeva), nepravilno pražnjenje mokraćnog mjehura, seksualnu disfunkciju te kronične bolove u kralježnici i zdjelici.

Uzimajući u obzir sve tegobe do kojih može doći, logično se nameće zaključak da bi svatko tko ih želi spriječiti trebao jačati tu skupinu mišića. Vježbe mišića zdjelice popularizirao je 1948. dr. Arnold Kegel, američki ginekolog koji ih je preporučivao ženama za suzbijanje simptoma inkontinencije. One su i dalje najbolja prevencija, ali i terapija za mišiće zdjelice.

misici zdjeliceBolje spriječiti...

Fizioterapeutkinja Nataša Kos objašnjava: „Kada govorimo o vježbanju mišića zdjeličnog dna, najvažnija je prevencija jer je mnogo lakše održavati jaki mišić nego slabi vratiti u funkciju.

Kako je inkontinencija u zdravoj i mlađoj populaciji česta tijekom trudnoće te poslije porođaja, preporuka je da djevojke već i prije trudnoće nauče pravilno i redovito vježbati mišiće zdjeličnog dna. Starije osobe s problemima mnogo teže prihvaćaju naviku vježbanja.“

Uloga u seksualnom životu

U seksualnom životu mišići zdjeličnog dna imaju veoma važnu ulogu, a kada su slabi, to može negativno djelovati na seksualnost.

Njihovim vježbanjem poboljšava se tonus mišića i povećava dotok krvi u zdjelicu, što pojačava želju za vođenjem ljubavi i intenzivira kontrakcije za vrijeme orgazma.

Kod muškaraca vježbe poboljšavaju erekciju i povećavaju kontrolu nad ejakulacijom. Osim fizioterapije, u jačanju mišića zdjelice pomaže i biofeedback, elektrostimulacija, pilates i joga.

Kristina Ivčić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci