Veza uskih hlača i kandide

Uska odjeća ograničava cirkulaciju zraka („prirodnu ventilaciju“), stvarajući tako toplo i vlažno okruženje idealno za razvoj gljivica kandida, a može dovesti čak do - napadaja panike!

Odaje za onesvješćivanje

Tijekom povijesti žene su zamotavale i stezale trup kako bi stvorile, barem vizualno, manji struk. Šokantni su podaci da su žene u 19. stoljeću nosile korzete tako stisnute da je pritisak iznosio 15 do 40 kilograma, čime je također kapacitet pluća bio smanjen za 20 posto. Željeni rezultat bio je ostvaren – opseg struka smanjen za čak petnaestak centimetara. Masno tkivo i mišići trbušnog zida znali su toliko atrofirati da su se peristaltička gibanja crijeva mogla nazirati kroz kožu. Funkcije jetara znatno su slabile, a stalni pritisak na maternicu slabio je ligamente koji je podržavaju, često dovodeći do njezina prolapsa.

Suvremena medicina upozorava kako bi i današnja moda mogla dovesti do sličnih posljedica ako ne pripazimo što nosimo. Uska je odjeća nezdrava jer utječe na prirodne funkcije u tijelu – poput disanja, krvotoka i probave. Zbog nje disanje postaje pliće, krvotok oslabljen, samim time manje kisika kola našim tijelom, pada nam koncentracija, postajemo umorni, tromi, letargični. Zbog nemogućnosti pravilnog disanja, mogu se javiti hiperventilacija i napadaji panike.

Stoga su dame 19. stoljeća u takvim trenucima zalazile u „odaje za onesvješćivanje“ kako bi otkopčale korzete te barem nakratko došle do zraka. Također, može se javiti neugodan osjećaj žgaravice. Kada je donji sfinkter jednjaka, mišić između želuca i jednjaka, slab, tada remenje ili uska odjeća mogu pogurati želučanu kiselinu u jednjak, izazivajući žgaravicu.

Krive su i traperice

No što je s odjevnim predmetom koji je, povijesno gledano, tek nedavno ušao u ormare – uske hlače? Znanstveno gledajući, čini se da one mogu prouzročiti još veću boljku, toliko raširenu da je dobila ime – sindrom uskih hlača. Riječ je o vaginalnim upalama.

Dva velika nezavisna istraživanja iz 1980-ih (jedno provedeno u Nigeriji na 365 žena, a drugo u SAD-u na 203 žene), izvještavaju o češćem pojavljivanju vaginalnih gljivičnih infekcija kod žena koje nose uske traperice i takvo donje rublje nego kod onih odjevenih u laganu pamučnu odjeću. Uska odjeća ograničava cirkulaciju zraka („prirodnu ventilaciju“), stvarajući tako toplo i vlažno okruženje idealno za razvoj gljivica kandida.

Željka Ciganović, magistra joge i savjetnica za prirodnu medicinu

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci