Vaginalne infekcije često ostaju neotkrivene

U normalnim uvjetima rodnica zdrave žene nastanjena je mnogobrojnim bakterijama roda Lactobacillus (bacili mliječne kiseline). To su dobre bakterije koje su odgovorne za stvaranje mliječne kiseline i fiziološkog pH rodnice. Intimno zdravlje žene vrlo je važno za njezinu psihofizičku stabilnost. No, katkad simptomi infekcije ostaju skriveni i velik broj žena pati od neprepoznate (i neliječene) vaginalne infekcije...

Uzroci vaginalnih infekcija najčešće su anatomska građa, pH rodnice i promiskuitet. Rodnica se nalazi u neposrednoj blizini otvora debelog crijeva i završetka mokraćne cijevi, što omogućuje prelazak bakterija u rodnicu.

Zdrava rodnica, odnosno fiziološki iscjedak rodnice, ima kiseli pH čije su vrijednosti u rasponu od 3,8 do 4,2. Normalnu kiselost rodnice održavaju epitelne stanice rodnice u kojima se pod utjecajem estrogena iz glikogena stvara mliječna kiselina, čemu dodatno pridonose laktobacili.

Vaginalne infekcije obično se razvijaju pritajeno, s dugim razdobljem bez simtoma, zbog čega nosioci bolesti za nju uopće ne znaju i nesvjesno prenose infekciju na druge osobe.

Promjena pH vrijednosti

Čimbenici i stanja koja mogu utjecati na promjenu pH vrijednosti rodnice i time potaknuti rast mikroorganizama i razvoj upalnih stanja su: menstrualni ciklus, trudnoća, mehanički čimbenici koji uzrokuju iritacije intimnih dijelova tijela (higijenski ulošci, vaginalni tamponi, preusko donje rublje načinjeno od sintetskih vlakana), upotreba neprikladnih pripravaka za pranje s neadekvatnim pH (npr. sapun), terapije antibioticima i kortikosteroidima, upotreba oralnih kontraceptiva, sustavne bolesti (šećerna bolest, zatajenje bubrega, pomanjkanje vitamina A i B, pomanjkanje željeza i cinka, pomanjkanje estrogena, prekomjerna debljina).

Pojava infekcije

Posebno je povećan rizik i osjetljivost na infekcije tijekom mjesečnice i trudnoće te u razdobljima povećane spolne aktivnosti. Simptomi infekcija u rodnici mogu biti slični kod različitih uzročnika: gljiva, bakterija i virusa. Najčešće vaginalne infekcije nastaju upravo kao posljedica poremećene vaginalne flore i uzrokovane su bakterijom Gardnerellom vaginalis i gljivom Candidom albicans.

Oba se uzročnika i u normalnim uvjetima nalaze u rodnici i debelom crijevu. Kod njihova prekomjerna razmnožavanja zbog promjene prirodne flore rodnice nastaje upalni proces. Simptomi infekcije mogu znatno varirati: od naglašenog iscjetka i svrbeža do potpunog izostanka simptoma. Dijagnoza se postavlja ginekološkim pregledom. Liječenje ovisi o uzročniku.

Zbog pretjerana pranja ili pranja neodgovarajućim sapunima mogu se pojaviti promjene na koži oko genitalne regije i na sluznici stidnice. Promjene se manifestiraju kao iritacija praćena crvenilom i zadebljanjem kože/sluznice. Često su promjene praćene svrbežom.

Pravilnom prehranom, životnim stilom i intimnom higijenom može se spriječiti nastanak infekcije u spolno odgovornih pojedinaca.

Zdrave navike

U prehrani se preporučuje konzumirati što više fermentiranih mliječnih proizvoda (jogurt, acidofil, bioaktiv), probiotika u obliku praška ili kapsula i C vitamina (kiseli kupus). Životni stil (stres, pušenje, alkohol, česta promjena spolnih partnera) može bitno utjecati na nastanak vaginalnih infekcija.

U svakodnevnoj njezi intimnih područja preporučuje se ujutro i navečer pranje tekućim sapunima koji ne sadržavaju mirise i konzervanse, čiji pH iznosi 3,8 - 4,2. Na tržištu danas postoje mnogobrojni preparati čiji se učinak temelji na zakiseljavanju rodnice. Neki od njih sadržavaju i probiotike, dobre bakterije koje imaju ulogu u uspostavljanju ravnoteže vaginalne flore te tako na prirodan način pomažu uspostavi i održavanju urogenitalnog zdravlja.

Vaginalete s probioticima sadržavaju probiotičke sojeve, Lactobacillus rhamnosus GR-1 i Lactobacillus reuteri RC-14, za koje je znanstveno dokazano pozitivno djelovanje na urogenitalno zdravlje žene. Proizvodi za intimnu njegu s ekstraktom Aloe vere našli su svoje mjesto u intimnoj njezi zbog blagotvorna učinka same Aloe vere koja djeluje protuupalno i sudjeluje u normalizaciji pH vaginalne sluznice i kože perigenitalnog područja.

Odijevanje

Što se odijevanja tiče, preporučuje se izbjegavati nošenje hulahop čarapa, donjeg rublja načinjenog od sintetike, tanga gaćica i uske odjeće. Donje bi se rublje trebalo prati na najmanje 60 stupnjeva. Tijekom mjesečnice preporučuje se češća promjena higijenskih uložaka i izbjegavanje korištenja vaginalnih tampona.

Odgovornim spolnim ponašanjem, urednim životnim navikama, pravilnim održavanjem intimne higijene i prehranom činimo mnogo u održavanju svojega organizma zdravim, a redoviti liječnički pregledi omogućuju nam da na vrijeme otkrijemo postojanje zdravstvenih problema.

Izvor: roditelji.hr

dr. Ivana Manola, spec. dermatologije i venerologije

Ostali članci