Usklađena s Mjesecom: Kako priroda utječe na ženski ciklus

Prije izuma električne energije, ženski je organizam bio usklađen s Mjesecom, hormoni su bili aktivirani količinom Mjesečeve svjetlosti i sve su žene imale mjesečnicu u isto vrijeme. Moderan način života udaljio nas je od prirodnog ritma i donio razne poremećaje menstruacijskog ciklusa. Ipak, ravnotežu je moguće vratiti. Naučite sami osnažiti tu moćnu silu ženskog zdravlja

Mjesec utječe na nesvjesni um, snove, ovulaciju i menstruaciju

Jeste li se ikada zapitali koja je poveznica između 28-dnevnog ženskog ciklusa i Mjesečevih mijena? Teorija potječe iz vremena prije otkrića električne energije, kada je na ženski organizam utjecao Mjesec. Jednako kao što Sunčeva i Mjesečeva svjetlost utječe na biljke i životinje, ženski su hormoni bili aktivirani količinom Mjesečeve svjetlosti i sve su žene imale mjesečnicu u isto vrijeme.

Danas, osim što smo se otuđili od prirode, uz umjetnu svjetlost tijekom dana i noći, naš ciklus odavno više nije u harmoniji s Mjesecom. Time kao da menstruacijskom ciklusu šaljemo poruku da nije važan i da ga slobodno možemo ignorirati.

Upravo zbog odvajanja od prirode i neusklađenosti s njenim ciklusima, uvjerena je zagrebačka ginekologinja Ljubica Prolić, žene imaju različite poremećaje u menstruacijskom ciklusu. „Menstruacijski ciklus nas uči da se povežemo s prirodom jer se u njoj sve događa u ciklusima, sve je u mijeni, dan i noć, godišnja doba, plima i oseka... I sve je povezano. Mjesec utječe na plimu i oseku, ali i na nesvjesni um, snove, ovulaciju i menstruaciju, a Sunce utječe na protok tekućine kroz naše tijelo, ali i na protok informacija i na kreativnost“, otkriva ginekologinja.

Osobine normalne menstruacije

No krenimo ispočetka. Voljeli ga ili ne, menstruacijski period ne prolazi svaki mjesec glatko. Koji god problem imali, pozabavite se njime, doznajte kako na prirodan, holistički način upaliti svoj unutarnji barometar te dovesti u red svoj menstruacijski ciklus.

Od prve menstruacije, koju ćemo uvijek pamtiti, a koja se pojavljuje između 10. i 14. godine, pa do menopauze žena u prosjeku ima oko 400 menstruacija. „Osobine normalne menstruacije jesu da se pojavi svaka 24 do 38 dana te da traje od 4 do 8 dana tijekom kojih izgubimo od 30 do 60 ml krvi i sluzi. Sve više od toga su preobilne, a sve manje od toga su oskudne menstruacije. Od toga 1/3 otpada na krv, a ostalo je endometrij – sloj maternice (jer nije došlo do začeća) i transudat (bistra serozna tekućina neupalnoga podrijetla). Većina krvi se izgubi u prva tri dana i s njom izgubimo oko 16 mg željeza“, opisuje ginekologinja Prolić.

Menstruacijska krv je uglavnom tamnocrvene boje, a svijetlocrvena boja krvi upućuje na obilniju menstruaciju. Žene koje imaju obilnije mjesečnice često imaju ugruške zato što enzimi koji sprečavaju zgrušavanje nemaju dovoljno vremena da ih razgrade. U tom slučaju bi se trebalo bez odgađanja javiti ginekologu, jednako kao i prilikom svakog krvarenja izvan menstruacijskog ciklusa ili nakon spolnog odnosa jer uzroci mogu biti brojni te se samo ginekološkim pregledom mogu detektirati i liječiti.

Zbog čega dolazi do poremećaja u ciklusu

Prema statistikama, oko 30 posto žena u reproduktivnoj dobi ima poremećaje u krvarenju, a u perimenopauzi se taj postotak povećava i na 50 posto. „Uzroci neurednih krvarenja“, navodi Prolić „mogu biti tjelesni (zbog bolesti kao što su polipi, adenomioza, miomi, maligne promjene, sindrom policističnih jajnika) ili, što je najčešći razlog, zbog disbalansa rada endokrinih žlijezda (uzrokovanog debljinom, mršavosti, bolestima štitnjače, prekomjernom tjelovježbom ili nutricijskim poremećajima).“

Pritom ciklus može biti produljen (i na više od 38 dana), što se najčešće događa zbog izostanka ovulacije, odnosno hormonalnog disbalansa, ili skraćen (na manje od 21 dan) zbog smanjenja lučenja progesterona. Naime, žene starenjem proizvode sve manji broj jajašaca, ali tijelo i dalje potiče proizvodnju hormona koji stimuliraju ovulaciju folikula. Posljedica toga je ranija ovulacija, a samim time i skraćenje ciklusa. Neki liječnici smatraju da priroda time poručuje ženama da požure s trudnoćom dajući im češćim ovulacijama priliku za začeće.

Kako na menstruacijski ciklus utječu sve žlijezde s unutrašnjim izlučivanjem, za uredan ciklus mora postojati, kako ističe ginekologinja Prolić, savršen hormonalni balans: „I samo mala neravnoteža u bilo kojoj karici lanca može dovesti do poremećaja.“ A balans se može postići zdravim stilom života, odgovarajućom tjelesnom aktivnošću, a ako je potrebno, i određenim holističkim metodama koje povoljno utječu na cjelokupno zdravlje, a time i na regulaciju menstruacijskog ciklusa.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci