Urinarne upale: Kako liječiti jedan od najneugodnijih ženskih zdravstvenih problema

Tema o kojoj se rijetko govori, a zaslužuje svoje mjesto u svakodnevnim razgovorima svakako su urinarne tegobe. Upale urogenitalnog područja među ženama su u vrhu po učestalosti, a prvi korak u njihovom svladavanju je prepoznavanje svih nijansi upalnih simptoma

'Liječimo' se same...

Prema hrvatskim podacima, oko polovine žena barem jednom u životu dobije urinarnu ili vaginalnu infekciju, oko 40 posto starijih žena ima preaktivan mjehur, a jedna od četiri žene nakon 40. godine života iskusi stresnu inkontinenciju. Usprkos tome, žene se srame i rijetko posjećuju liječnika. „Liječe“ se same, uvinim čajem ili vaginaletama ublažavaju neugodu pri mokrenju, ne izlaze da izbjegnu ismijavanje kad im „pobjegne“, a mjesta bez toaleta zaobilaze u širokom luku.

Naime, mokrenje bi, kad prerastemo dječje pelene, trebalo biti normalna samodisciplina i moralo bi znati svoje mjesto i vrijeme. No, urogenitalno žensko zdravlje rijetko je kada tako crno-bijelo. Zapravo, prije je riječ o 50 nijansi žute.

Kapacitet mokraćnog mjehura

Ukratko, urin je otpad koji nastaje u bubrezima filtracijom krvi i eliminacijom nepotrebnih produkata metabolizma (vode i soli). Kad bubrezi izluče dovoljno nakupljene tekućine putem mokraćovoda u mjehur, osjećamo da je naš „rezervoar“ pun pa stanemo u red za toalet. Dok strpljivo čekamo da sjednemo na školjku, urinarni sfinkter, mišić na dnu mokraćnog mjehura, sprečava da tekućina iscuri prije vremena. A kad se ispune uvjeti da se prepustimo maloj ekstazi, taj se mišić opušta, puštajući mokraću da poteče kroz mokraćnu cijev.

Koliko ćemo puta u danu posjetiti toalet ovisi o kapacitetu našeg mokraćnog mjehura, na koji utječe mnogo faktora, kao što su dob i visina, a u žena i broj porođaja prirodnim putem. Primjerice, osoba visoka 1,60 m ima manji mjehur od one visoke preko 1,80 m. Kad je riječ o starosti, žena od 30-ak godina bez problema može zadržati oko 500 ml urina, a starenjem se, primjerice, u 80. godini taj kapacitet u normalnim uvjetima smanjuje na oko 300 ml.

Ako osjećate potrebu za mokrenjem svakih sat vremena, to pokazuje koliko pijete tekućine (i kofeinskih napitaka koji djeluju diuretički). Kad pijete nekoliko litara napitaka dnevno i često posjećujete toalet, to je normalno, međutim, ako pijete samo jednu litru tekućine, a 10 puta dnevno za sobom puštate vodu u WC školjku, trebali biste se zabrinuti.

50 nijansi žute - otkrijte što vam poručuje boja urina

Prosječno mokrimo svaka četiri sata tijekom dana

U prosjeku, tijekom dana većina ljudi izluči oko 1,5 litru urina, navodi urologinja Jelena Schwenner-Radovniković. „Većinom odlazimo na WC kada se u mjehuru nakupi 200 - 400 ml urina (maksimalan kapacitet mjehura iznosi 350 - 500 ml), ali to ne bi trebalo biti više od osam puta dnevno i jednom tijekom noći. Ukratko, trebali bismo mokriti prosječno svaka četiri sata tijekom dana“, kaže splitska urologinja iz Poliklinike Cito.

Ako ste matematički raspoloženi i radoznali kako se mjehur puni, Schwenner-Radovniković objašnjava da se prilikom uobičajenog unosa tekućine mjehur puni brzinom od 1 ml u minuti, a prvu potrebu za mokrenjem osjećamo kad je mjehur polupun. Ako je potrebno, potrebu mjehura za mok­renjem možemo odgoditi voljnom kontrolom, no to nije dobro često činiti jer time možemo poremetiti tjelesnu regulaciju mokrenja, a i lakše dobiti infekciju urinarnog trakta.

Žene imaju kraću mokraćnu cijev od muškaraca pa su sklonije upalama

Schwenner-Radovniković upozorava: „Infekcije urinarnog trakta po učestalosti su na drugome mjestu, nakon infekcija respiratornog sustava. Svaka druga žena suoči se s bakterijskom upalom mokraćnog mjehura barem jednom u životu, a bakterija Escherichia coli odgovorna je za više od 80 posto slučajeva.“

Razlog zašto je nježniji spol skloniji urinarnim infekcijama leži u anatomiji ženskog tijela. Žene, naime, imaju kraću mokraćnu cijev (dužine oko 4 cm) pa nepoželjni mikroorganizmi izvana lakše mogu doprijeti i nastaniti se u mjehuru.

Ako vas neugodno peče i boli dok mokrite, imate krv u urinu ili imate povećanu potrebu za mokrenjem, a ispustite svega nekoliko kapi žute tekućine, vjerojatno imate infekciju urinarnog trakta. Kad se ne liječi pravodobno i adekvatno, ova bezazlena upala, upozorava dr. Schwenner-Radovniković, može se proširiti na bubrege uzrokujući ozbiljne infekcije i probleme, zato se prvi simptomi ne smiju zanemariti.

Uvin čaj, brusnica, što se s čim kombinira?

„Nekomplicirani akutni bakterijski cistitis liječi se antimikrobnim lijekovima, u punoj propisanoj dozi, u trajanju od tri dana. Često griješimo uzimajući premale doze prekratko vrijeme, jer su bakterije i dalje prisutne pa prilikom prekida terapije ponovo se umnože i postaju otporne na dani antibiotik“, pojašnjava liječnica. Istovremeno, ako uzimate antibiotik, potrebno je povećati unos tekućine na 1,5 - 2 litre dnevno.

Većini žena dobro poznat uvin čaj Jelena Schwenner-Radovniković preporučuje piti u dozi od 10 do 12 grama dnevno, tijekom razdoblja ne duljeg od 10 dana, i to bez istodobnog konzumiranja limunova soka ili suplementa vitamina C, jer u kiselom okruženju uvin čaj ne djeluje. Prema okusu finiji, čaj ili sok od brusnice također ne bismo smjeli konzumirati, upozorava urologinja, u isto vrijeme kad pijemo i uvin čaj.

Ove već ustaljene pripravke za urinarne tegobe možemo obogatiti i drugim prirodnim pripravcima. Dr. Schwenner-Radovniković predlaže pijenje čaja od sljezova korijena (četiri puta dnevno tijekom pet dana) te eterična ulja čajevca i origana u obliku kapsula. Pomoći će, također, i biljni eks­trakti smreke, lavande, eukaliptusa i sibirskog bora.

Životne navike

Ako ste skloni urinarnim infekcijama, trebali biste poduzeti neke preventivne mjere jer, kako se kaže, bolje je spriječiti nego liječiti. „Kombinacija brusnice, probiotika, vitamina i promjena nekih životnih navika mogu osigurati da urinarni trakt ne bude u tolikoj mjeri podložan infekcijama“, kaže urologinja. „Sok i ekstrakti ploda američke brusnice djelotvorni su za održavanje zdravlja urinarnog trakta i mogu se koristiti dulje vrijeme, a djelotvornost im poboljšajte vitaminom C.

Usto je potrebno u higijeni intimnog područja izbjegavati agresivne sapune, dugotrajne kupke, sintetičke ručnike i rublje, zadržavanje u mokrom kupaćem kostimu, korištenje aromatiziranog ili obojenog toaletnog papira“, savjetuje sugovornica ističući i nužnost pijenja barem osam čaša vode ili čaja dnevno, čime se potiče mokrenje, odnosno ispiranje bakterija iz mjehura.

Zaraza E. coli u seksualnom odnosu

Najučestaliju bakteriju E. coli možemo dobiti i tijekom spolnog odnosa pa stručnjaci savjetuju da se nakon seksa pomokrimo kako bismo ih „isprali“ iz vagine.
Rizičnim seksom možemo dobiti i neke spolno prenosive bolesti, poput klamidijske infekcije i gonoreje. Američki zdravstveni podaci bilježe čak 2,86 milijuna slučajeva klamidijske infekcije godišnje i 820 tisuća gonoreje.

Ove se infekcije mogu proširiti na mokraćnu cijev, gdje mogu uzrokovati upalnu bolest zdjelice (maternice, jajovoda i jajnika), a katkada i neplodnost. Kako antibioticima ne biste morali „čistiti“ te dijelove tijela, prakticirajte siguran seks (istraživanje objavljeno u The Journal of Sexual Medicine pokazalo je da najmanju brigu o zaštiti kondomima pokazuju odrasli!).

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci