Trudnoća u doba korone

Možda ne postoji savršeno pogodan trenutak za porođaj, ali ženama koje su trudne usred globalne pandemije koronavirusa ovo se može činiti kao najneizvjesnije razdoblje. Kako navigirati ovim nepoznatim teritorijem savjetuje ginekologinja Ulla Marton

Trudnice se ubrajaju u rizičnu skupinu

Upravo su polarni dijelovi društva - novorođenčad, djeca, trudnice i pripadnici starije životne dobi izrazito ranjivi i često grubo izloženi najvećim amplitudama društvenih promjena.

Trudnice se, zbog promjene cijelog imunološkog sustav kao i promijenjenog kardio pulmonalnog sustava, svakako ubrajaju u rizičnu skupinu prijemčljive za respiratorne infekcije.

Osim postojeće brige za trudnicu razvija se briga na tijek i ishod trudnoće, u trudnica oboljelih od COVID-a 19, mogućnosti prijenosa virusa na fetus odnosno novorođenče.

Kako zaštiti sebe i okolinu

Iznimno je važno spoznati tijek širenja COVID -19 infekcije, usvajanjem tih spoznaja štitimo sebe i svoju okolinu. COVID -19 je kapljična infekcija, širi se izravno ili padom aerosola koji sadrži virus na sluznicu, nosa, usta, oči ili na defekte kože odnosno na rane ili oštećenja sluznice. Inkubacija bolesti iznosi 2-14 dana s medijanom od 5-6 dana.

Temeljem ovih spoznaja moramo znati da mjere propisane za opću populaciju vrijede i za trudnice:

• socijala distanca (razmak od 2 m),
• redovito i temeljito pranje ruku (min 20 sek),
• izbjegavanje dodirivanje sluznice nosa, usta i očiju,
• nošenje zaštitnih rukavica i maski,
• redovito tuširanje nakon izlaska,
• higijena obuće i odjeće,
• rad od kuće

Nije zabilježen vertikali prijenos virusa s majke na plod

Iz još znanstveno nerazjašnjenih spoznaja, tijek bolesti u trudnica sa koronavirusom SARS-CoV-2 znatno je blaži usporedno s infekcijom drugim koronavirusima koji uzrokuju SARS i MERS. Prema objavljenim znanstvenim podacima nije zabilježen takozvani vertikalni prijenos virusa s majke na plod, kao što nije zabilježena niti jedna smrt trudnice.

U trudnica oboljelih od COVID-a 19, koje su razvile tešku kliničku sliku (upalu pluća) u trećem tromjesečju izborni način dovršenja trudnoće ili poroda je carski rez s ciljem zaštite majke.

Ultrazvučni nadzor ploda svakih 14 dana

Trudnice s asimptomatskim tijekom bolesti, odnosno COVID-19 pozitivne, bez znakova bolesti, ili one s blagom kliničkom slikom rađaju po uobičajenim nadzorom ako za to postoje svi preduvjeti od strane majke i djeteta uz maksimalnu zaštitu medicinskog osoblja zbog izrazito velike virulencije virusa.

Iznimno je važan nadzor COVID-19 pozitivnih trudnica zbog mogućeg djelovanja virusa na krvožilni splet posteljice s mogućim komplikacija u rastu i razvoj ploda, stoga moramo stalno imati na umu da se radi o visoko rizičnim trudnoćama, koji uključuje ultrazvučni nadzor ploda svakih 14 dana.

Dojenje se preporučuje, ali...

U malom broju objavljenih studija i prikazima slučaja do sada nije zabilježen prijenos virusa na dijete prolaskom kroz porođajni kanal odnosno rodnicu. No, kako se radi o kapljičnoj infekciji od izuzetne je važnosti sprječavanje prijenosa virusa s majke na dijete uobičajenim direktnim kontaktom, stoga majke moraju voditi izrazitu higijenu ruku, nositi zaštitnu masku uz ostale mjere zaštite i izolaciju do negativizacije nalaza.

Nije dokazan prijenos virusa putem majčinog mlijeka, za sada nisu postavljene jasne smjernice zbog nedostatnog broja podataka, ali svakako se preporučuje izdajanje do negativizacije testa na SARS—CoV-2 majke koje su razvile teži oblik bolesti i dohrana dojenčeta majčinim mlijekom od zdravih žena. U asimptomatskih žena i žena s blažim oblikom bolesti preporučuje se dojenje i „rooming in“.

Prim dr.sc. Ulla Marton, dr.med.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci