Tajna veza probiotika i ljepote

Sve brojnija istraživanja o utjecaju probave na naš imunosni sustav dovela su do važnih saznanja i o našem najvećem organu - koži. Od protuupalnog djelovanja do regeneracije, bakterije koje unosimo u tijelo (ili nanosimo) imaju velik utjecaj na našu ljepotu

Veza crijeva i kože

Naše je tijelo prekriveno rojevima mikroskopski sitnih bakterija, što može zvučati nepoželjno ili čak opasno, no neki od tih sićušnih mikroba su blagotvorni i rade u našu korist.

Imaju važnu ulogu u brojnim funkcijama organizma – od reguliranja probave do utjecaja na raspoloženje – a sada znanstvenici pokušavaju otkriti kako ti mikroorganizmi utječu na zdravlje kože. Prema posljednjim saznanjima, naime, bakterije koje se nalaze u crijevima i na koži pozitivno djeluju na različite kožne tegobe, poput rozaceje i psorijaze, a mogu i usporiti starenje.

Bakterije su dio našeg mikrobioma, zajednice živih bića koja obitavaju u nama i po nama, a 99 posto njih nalazi se u crijevima. „Naš crijevni mikrobiom teži i do dva kilograma, a sadrži, ni manje ni više, 100 bilijuna bakterija“, navodi mlada njemačka liječnica i mikrobiologinja Giulia Enders u svojoj debitantskoj knjizi Crijeva sa šarmom.

Pojašnjava kako polako sazrijeva svijest o tome da je većina bakterija u našim crijevima bezopasna, čak i korisna. „Zajednica mikroba razlaže neprobavljenu hranu, opskrbljuje naša crijeva energijom, proizvodi vitamine, razgrađuje otrove ili lijekove te vježba naš imunosni sustav“, piše Giulia koja se već kao 17-godišnjakinja zainteresirala za funkcioniranje probavnog sustava jer je imala ozbiljnih problema s dermatitisom, za koji se ispostavilo da je posljedica intolerancije na pšenicu.

Crvenilo i akne

Ta kompleksna zajednica bakterija u crijevima nužna je za optimalno funkcioniranje imunosnog sustava te indirektno i za zdravlje kože. Prema teoriji povezanosti, tzv. osi crijeva-mozak-koža, sam stres ili stres u kombinaciji s procesiranom hranom i prehranom lišenom vlakana usporava probavu uzrokujući promjenu mikrobioma i gomilanje štetnih bakterija u crijevima.

Bakterije, u tom slučaju, mogu otići iz crijeva u krvotok te uzrokovati upalne procese koji su vidljivi na koži u obliku crvenila ili akni. Naspram toga, probiotici, dobre bakterije, pozitivno djeluju na stanice imuniteta, a snažan imunitet štiti sve organe, uključujući i naš najveći organ – kožu.

Giulia Enders kao primjer navodi psorijazu koja se povezuje s pretjerano aktivnim imunosnim sustavom, ali i različite tipove kože. „Interakcija određenih crijevnih bakterija i naših gena može utjecati na to da koža bude masnija ili suša, ili pak sklonija nastanku akni. Jednako tako, i sve kožne alergije, pokazala su istraživanja, mogu se ublažiti dobrim bakterijama“, kaže Enders.

I pomlađivanje...

Ako se takvi kožni poremećaji mogu ublažiti ili ukloniti pomoću probiotika, može li se njihovo moćno djelovanje proširiti – na pomlađivanje? Prema podacima iz magazina The British Journal of Dermatology, iz 2010. godine, dobre bakterije, korištene i oralno i lokalno, mogu uvelike utjecati na izgled kože.

Mogu pomoći crijevima u eliminaciji toksina i slobodnih radikala koji oštećuju kožu i uzrokuju preuranjeno starenje. Također, mogu poboljšati zaštitnu barijeru – kožni mikrobiom koji nas štiti od štetnih, loših bakterija te slobodnih radikala i onečišćenja, elemenata koji ubrzavaju proces starenja – ali i pomoći u održavanju kože optimalno hidratiziranom, što bore čini manje vidljivima.

„Probiotički pripravci koji služe kao pomoć u nadomještanju dobrih bakterija živi su mikroorganizmi, najčešće iz rodova Lactobacillus, Bifidobacterium i Bacillus“, kaže biokemičarka Donatella Verbanac, stručnjakinja za prehranu s Medicinskog fakulteta u Zagrebu i voditeljica projekata o mikrobioti Minute for IBD. Slaže se da probiotički pripravci pozitivno utječu na održavanje mikrobiološke ravnoteže u crijevima te blagotvorno djeluju na opće stanje organizma i kože.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci