Snaga mišića zdjelice - unutarnja snaga žene

Zdravlje zdjeličnog dna neodvojivo je od cjelokupnog tjelesnog, ali i emotivnog zdravlja žene. To često zanemareno mjesto, skriveno i pomalo tajnovito, izvor je ženinog zadovoljstva, ali sve češće i velikih tegoba, od inkontinencije do problema intimne prirode. Vrijeme je da se pozabavimo tim važnim dijelom tijela žene

Čak 25 posto žena svih dobi osjetilo je nehotično kapanje urina

U odrasloj dobi nemoguće je prečuti informacije o važnosti jačanja mišića zdjeličnog dna. Ginekolozi i babice savjetuju nam Kegelove vježbe, njihovu vitalnu ulogu ističu fitness instruktori, piše se o jajima od žada i sličnim „spravicama“ koje potpomažu jačanje vaginalnih mišića, a novost su i uređaji za stimulaciju mišića zdjelice.

U prisnim razgovorima žene priznaju da na vježbanju izbjegavaju skakanje kako ne bi „smočile“ gaćice ili se služe „trikovima“ pa nose uloške za vrijeme trčanja, a neke za tih razgovora moraju suzdržati smijeh da im ne bi „pobjegla“ koja kap urina. Ovi se problemi ne događaju samo ženama u poodmakloj dobi ili onima koje su rodile.

Čak 25 posto žena svih dobnih skupina osjetilo je nehotično kapanje urina, tvrde njemački znanstvenici u znanstvenom magazinu Deutsches Ärzteblatt International. Bilo da ste jedna od tih žena ili vam se „curenje“ još nije dogodilo, vrijeme je za otvoren razgovor o onome o čemu žene šapuću u tajnosti.

Glavni centar ženskog tijela i zaštitnik reproduktivnog sustava

Kad smo svjesni koliko je važan pelvični sustav, možemo se bolje pobrinuti za njegovo zdravlje jer ono, iako ne ugrožava život, uvelike utječe na njegovu kvalitetu, ističu stručnjaci.

„Zdjelica je glavni centar ženskog tijela“, navodi ginekologinja Ulla Marton. „Skrivena je u koštanom obruču koji čine dvije ljevkaste zdjelične kosti, straga je omeđuju trtična i križna kost – kao završetak kralježnice, a sprijeda stidna kost.

U prenesenom smislu, ona je zaštitnik ženskog reproduktivnog sustava – maternice, jajnika i jajovoda. Njezinu građu (sužena, plošna, ljevkasta ili koso sužena zdjelica) definira njezin razvoj tijekom našeg embrionalnog razvoja, kao i naš način i stil života tijekom rane mladosti, ali i cijelog života.“

žena ples

Nevjerojatna uloga mišića zdjeličnoga dna

Unutar zdjeličnih kostiju nalazi se vitalna grupa mišića zdjeličnog dna, zajedno s vezivnim tkivom, ligamentima i živcima, dodaje Ana-Marija Jagodić Rukavina, magistra kineziologije koja je svojom Body tehnikom – prvom hrvatskom filozofijom vježbanja – osmislila poseban program vježbanja mišića zdjeličnog dna.

„Nevjerojatno je na što sve utječu ti mali mišići na koje većina žena ne obraća pažnju“, kaže zagrebačka kineziologinja. „Oni formiraju izdržljivu ‘ležaljku’ u donjem dijelu zdjelice koja podupire organe, kao što su maternica i mjehur, te vaginu i rektum, i čini spoj između stopala, trupa i plućne dijafragme te osigurava njihovo optimalno funkcioniranje.“

Provjerite koliko su vam jaki mišići zdjeličnoga dna

Utjecaj na cjelokupno zdravlje

Slabost i nefunkcionalnost mišića zdjeličnog dna utječe na zdravlje svih organa donjeg dijela tijela i ne odnosi se samo na njihova bolesna stanja ili slabost. Holistički gledano, naglašava kineziologinja, zdravlje zdjelice ima važnu ulogu u fizičkom, mentalnom, hormonalnom, emocionalnom i seksualnom blagostanju.

Prema Američkom nacionalnom centru za informacije o ženskom zdravlju, četiri su najčešća zdravstvena problema koja se povezuju s oslabljenim mišićima zdjelice, a to su: menoragija (produljeno i obilno menstruacijsko krvarenje), miomi ili benigni tumori maternice, urinarna inkontinencija izazvana stresom i prolaps organa (pomicanje ili ispadanje organa iz jednog unutrašnjeg prostora u drugi).

Uz ove, mogli bismo nabrojiti još desetak tegoba koje su u vezi sa zdravljem zdjelice, primjerice: otežano mokrenje, konstipacija, fekalna inkontinencija, bolni spolni odnosi, PMS, učestale bakterijske upale mokraćnog mjehura i urinarnog trakta, bolovi u donjem dijelu leđa itd.

žena ples

Što uzrokuje slabljenje zdjelične muskulature?

U najrizičnijoj su skupini starije žene, žene koje su rodile vaginalno i one koje imaju povećanu tjelesnu masu, navodi se u studiji sveučilišta Johns Hopkins School of Medicine.

No, raste broj dokaza o tome da probleme kao što su konstipacija, endometrioza, kontrola mjehura i benigni tumori u maternici imaju i djevojke s prvom menstruacijom (9 - 14 godina), sugerira studija objavljena u znanstvenom magazinu Journal of Pediatric and Adolescent Gynecology.

Da bismo prevenirali ove tegobe ili se posvetili njihovom rješavanju, prvo se moramo upitati zašto nam se to događa. Glavni uzrok navedenih tegoba kineziologinja Jagodić Rukavina vidi u disbalansu između čvrstoće vanjskih i unutarnjih mišića.

„Previše sjedenja, premalo kretanja i umjerenog vježbanja, loše držanje, nepravilno disanje, prekomjerni kilogrami i sve vrste lijekova (jer, smanjujući lužnatost organizma, stvaraju disbalans u neurološkom sustavu koji kontrolira fine mišiće) s vremenom uzrokuju slabljenje zdjelične muskulature.“

Znamo li pokrenuti mišiće?

Rješenje nisu stroge dijete, ni intenzivno vježbanje, niti postoje instantna rješenja, ističe kineziologinja koja se zalaže za integrirani pristup zdravlju zdjelice. „Potrebno je, s poštovanjem i razumijevanjem, ciljano vježbati, raditi na osvještenijem disanju, pravilnijem držanju tijela, umjerenom kretanju i inteligentnijem odabiru hrane.“

Vježbe za jačanje mišića zdjeličnog dna mnogima su poznate. Riječ se o metodi američkog ginekologa A. H. Kegela kojom se  jačaju mišići koji kontroliraju prolazak urina i stezanje vagine. No, prema iskustvu kineziologinje, malo je onih žena koje znaju osvijestiti mišiće koji su im potrebni za pravilno izvođenje vježbe. Čak 50 posto žena vježbu izvodi pogrešno!

Vježbe za jačanje zdjelice

Kegelove vježbe 50 posto žena izvodi pogrešno!

„Kegelove je vježbe“, kaže Ana-Marija, „vrlo teško opisati riječima. Većini je žena objašnjeno samo osnovno: trebaju ih izvoditi tako da na nekoliko sekundi stegnu vaginalne mišiće, kao da pokušavaju zaustaviti mokrenje, pa ih potom opustiti.

Problem je što žene najčešće vježbu izvode u pogrešnoj poziciji – sjedeći, i to često pogrbljeno, pa zbog gravitacijskog pritiska organa na zdjelicu izostaje efekt. Usto, kontrakcije mišića ne povezuju s dahom: umjesto da žena udahne i opusti svoje mišiće, a onda ih, prilikom izdisaja, kontrahira i podiže, kao da pokušava kroz rodnicu nešto ‘usisati’, ona samo napne mišiće i u grču zaustavi dah.“

žena ples

Pravilno izvođenje

Postoji nekoliko varijacija Kegelovih vježbi, ali za blagotvoran učinak dovoljno je svakodnevno izvoditi one najjednostavnije. Jedna od njih je da, u stojećem položaju, stisnete mišiće rodnice i zadržite ih – za početak tri sekunde, postupno povećavajući vrijeme – pa ih opustite. Pritom izbjegavajte stiskati mišiće trbuha, bedara i stražnjice.

Ispravnost vježbanja provjerite tako što ćete staviti dva prsta u rodnicu, malo ih raširiti pa stisnite mišiće rodnice. Ako osjetite da se mišići oko prstiju stišću, vježbu  ste vjerojatno pravilno izveli.

Vježbe za mišiće zdjelice

Kvaliteta intimnog života

Kegelovim vježbama mogu se postići izvanredni rezultati ako ih se prakticira redovito i pravilno. No, kako kineziologinja Jagodić Rukavina tijelu uvijek pristupa cjelovito, Kegelove vježbe smatra nedostatnima pa ih je nadogradila svojom holističkom filozofijom Body tehnike koja se predaje i na zagrebačkom Kineziološkom fakultetu.

Njezin integrirani pristup zdjeličnom dnu ne aktivira samo mišiće zdjelice dok drugi mišići miruju. U procesu osvještavanja i oporavka tog osjetljivog područja uključeni su i mišići stopala, nogu, stražnjice i leđa, uz neizostavnu kontrolu pravilnog disanja.

Najveći učinak primjećuje se u povećanoj kvaliteti intimnog života, zaključuje trenerica. Ove vježbe preporučuje starijim ženama nakon operacija koje zahtijevaju mirovanje, trudnicama za što lakši porođaj (bez vaginalnog „pucanja“) i ženama nakon porođaja, za prevenciju i što brži oporavak.

Kegelove vježbe

Pomoć tehnologije

Ovim potonjima, žele li brže postići rezultat, dr. Jeannette Gjurić, uz vježbanje, predlaže biostimulacijsku terapiju, i to već mjesec dana nakon porođaja. „Uređaj Ultratone Dreamshaper kombinira terapiju sa 60 vrsta različitih električnih impulsa koji rade na principu biostimulacije mišića i luminoterapije koja se bazira na specijalnim efektima boje i svjetla.

Elektrode se postavljaju na točno određene točke na abdomenu putem kojih električni impulsi, koji se stalno mijenjaju, stimuliraju i jačaju mišiće dna zdjelice“, pojašnjava liječnica. Ovaj tretman potrebno je ponoviti do 12 puta, a osim što pomaže zaustaviti „bježanje“ mokraće, smanjuje obujam trbuha i zateže abdominalne mišiće.

Da bismo održali dobru kvalitetu života i sačuvali zdravlje vitalnih organa, važno je posvetiti se tim skrivenim, unutarnjim mišićima koji povezuju naše tijelo i izvor su energije stvaranja.

žena ples

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci