Smanjite rizik obolijevanja od Alzheimerove bolesti

Kako bismo spriječili ili odgodili obolijevanje od Alzheimerove bolesti, novija istraživanja predlažu nutritivni plan prehrane koji kombinira mediteranski tip prehrane i dijete za sprečavanje hipertenzije (DASH plan prehrane)

Nazvali su je MIND, što je akronim koji spaja obje navedene dijete. Novija američka studija pokazala je da osobe na MIND dijeti imaju čak za 53 posto smanjen rizik obolijevanja od Alzheimerove bolesti. U ovoj prehrani posebno se ističe zeleno lisnato povrće, i to zato što su dva istraživanja pokazala da su vremešni ispitanici koji su jeli dvije porcije povrća dnevno imali smanjen pad kognitivnih sposobnosti.

Osobama koje su jele više od dvije porcije povrća moždane funkcije bile su jednake kao u pet godina mlađih osoba. Za ove pozitivne rezultate odgovoran je vitamin E, snažan antioksidans koji održava zdravlje neurona. Na MIND jelovniku lisnato zeleno povrće u stopu prate bobičasto voće, riba i vino jer također svojim nutritivnim sastavom doprinose odgodi ove teške bolesti mozga.

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci