Senka Kušer-Mijić: Zdravlje žene izvire iz njezine neuvjetovane ljubavi prema sebi

Mudrost koja izvire i iz znanja i iz iskustva, nježnost koja je potrebna svakome od nas i nada da će budućnost, posebice ženama, donijeti manje osjećaja nedostatnosti i više razumijevanja vlastitih misli i potreba – želja je ajurvedske terapeutkinje Senke Kušer-Mijić. Toj ideji posvetila je život i svoju novu knjigu koja nam pomaže osvijestiti zatomljeno i iskazati ono autentično

Senka Kušer-Mijić

Senka Kušer-Mijić

Potpora kroz osobno iskustvo

Svojom netom objavljenom knjigom Holističko zdravlje žene: Koraci do cjelovitosti zagrebačka ajurvedska terapeutkinja Senka Kušer-Mijić potiče žene na duboka putovanja i otkrivanja kako bi preuzele odgovornost za vlastito blagostanje.

Dobronamjerne holističke savjete prepleće s reminiscencijama na vlastite intimne povrede. Trudnoća, porođaj, spontani pobačaj, dojenje, postporođajno razdoblje, menstruacija, ali i djetinjstvo i odrastanje teme su koje duboko i intimno iznosi ne bi li ženama, i kroz svoje osobno iskustvo i uvide, dala potporu te ih potaknula na nježnost i razumijevanje vlastitih procesa koji su neizostavni koraci do iscjeljenja, prihvaćanja i praštanja.

To nije slabost, to je mudrost

I sama je autorica, našavši se u žrvnju korporacije, trudeći se balansirati između obiteljskih i poslovnih obaveza, zaboravila njegovati ženu u sebi. „Mi žene često potiskujemo svoja stanja. Svoju žensku prirodu i njene nježne, meke strukture često smatramo znakom slabosti ili inferiornosti. No, to nije naša slabost. To je mudrost. Ako prihvatimo sva svoja stanja kao prirodna i bez predznaka ‘dobro’ ili ‘loše’, to je znak naše zrelosti i sposobnosti da sebe vidimo pod različitim svjetlima, s jednakom, neuvjetovanom ljubavlju.“

Za pisanje knjige trebalo joj je, kaže, 50 godina iskustva. „Ne bih ovakvu knjigu mogla napisati prije. Za nju mi je bilo potrebno osobno svjedočenje mog unutarnjeg bića, dugo razdoblje unutarnje suradnje, razvijanja povjerenja i dubinskog snaženja. Mnogo sam puta morala zaroniti u vlastita stanja, zaplakati i izbaciti oplakano da bih ga mogla bolje vidjeti i upoznati.“

Prijelomne četrdesete

Sve je krenulo u Senkinim ranim četrdesetima, kad je shvatila da je ispunjenje zacrtanog cilja nije ispunilo zadovoljstvom. Autorica se, kao i mnoge žene u četvrtom desetljeću života, našla u točki preokreta. Počela je propitivati vlastiti život jer su osjećaji ushićenja i radosti, unatoč ostvarenim ciljevima i trudu, izostali.

„Postigla sam sve što sam si zadala. Imala sam uspješan poslovni život, radila sam kao menadžerica u uspješnoj korporaciji, imala sam obitelj, divnog supruga i dvije kćerkice. Trudila sam se što bolje uskladiti poslovne i obiteljske obaveze, ali u toj trci između silnih obaveza nisam stigla živjeti. Shvatila sam da uspjeh, novac i slava ne donose sreću, zadovoljstvo i ispunjenje. Oni su samo znak da smo postigli ono što smo si zacrtali.

Potraga koja je trajala pet godina

No, naš unutarnji svijet ne mari za pravila i vanjska postignuća te nam ukazuje na suprotno. On je sit naših ideja i nametanja stavova kako bismo trebale živjeti i što bismo trebale postizati. Naše se zamisli o dostizanju sreće postizanjem nametnutih ciljeva rasplinu poput oblaka i ukazuju nam na to da živimo iluziju umom zamišljene sreće.“

Senkina potraga za promjenom i ispunjenjem trajala je punih pet godina. Dala je otkaz, ostavila struku i krenula u istraživačke pohode. „Proučavala sam homeopatiju, teozofiju, biodinamičke principe Rudolfa Steinera... Taj me je austrijski filozof i reformator odveo do sankhye, drevne filozofije na kojoj se temelji ajurveda.

Ajurvedsko znanje

Taj trenutak utabao je moj novi životni pravac jer ajurveda mi je pružila odgovore na sva važna životna pitanja koji su mi bili potrebni. Više nisam sumnjala kojim smjerom krenuti, nego sam razmišljala kojom ću dubinom nova znanja integrirati u svoj život“, prisjeća se Senka. Posebno je sretna što je njen suprug podržao njezin put transformacije i da je svoje ponovno „rođenje“ mogla proživjeti uz istog čovjeka.

Senka potom upisuje londonski, četverogodišnji ajurvedski studij The College of Ayurveda, koji je tek bio otvoren u Zagrebu. Uz poduke i praksu najstarijeg svjetskog medicinskog sustava, istodobno obavlja praksu i usavršavanje u inozemstvu te usvaja niz holističkih metoda: energetsku medicinu, Chakra healing, karmičku dijagnostiku, intuitivnu dijagnostiku i mnoge druge spiritualne transformacijske tehnike.

senka kušer mijić knjiga senka kušer mijić

Uzrok problema

„Već sam na početku svog ajurvedskog školovanja shvatila da čovjek nije samo tijelo nego je višedimenzionalno, višeslojno biće kojem tako treba i pristupiti. Okrenula sam se holistici jer sam smatrala da ću, ako čovjeku dajem samo lijek, makar on bio ajurvedski i biljni, djelovati samo simptomatski, dakle, na isti način na koji djeluje i alopatski liječnik. Time toj osobi ne pomažem da uvidi i riješi uzrok stanja, nego liječim samo posljedicu.

Holistički terapeut, pak, ide dublje od domena simptoma. Zanima se za cjelokupno stanje osobe jer su osvještavanje i rješavanje uzroka neravnoteže temelj ozdravljenja“, objašnjava terapeutkinja. Svojom posljednjom knjigom, naglašava,  upravo to želi postići – pomoći ženama da osvijeste svoja stanja kako bi živjele bez nametnutih, a često i samonametnutih lanaca straha, ograničenja i obuzdavanja.

U želji da zadovolji brojne uloge, žena zaboravi najvažnije

„Žena je“, kaže Senka, „u želji da zadovolji brojne uloge, zaboravila na osnovno – osvrnuti se i poslušati, a zatim i razumjeti samu sebe. To je sukladno pravilima koja nam nameću društvo i zajednica, a mi ta pravila vrlo često prigrlimo. Jednostavno, nismo odgajane tako da uvažavamo i zadovoljavamo svoje potrebe, nego uglavnom potrebe drugih. Nametnuta nam je stereotipna priča o tome kako, ako se osvrćemo na sebe, djelujemo sebično i pritom drugome ne dajemo dovoljno ili drugome oduzimamo.

No, to jednostavno nije istina. Jedino ako dajemo sebi, možemo dijeliti s drugima jer tad i imamo što dijeliti. Sve drugo je iscrpljivanje i zapravo oduzimanje, a to se snažno odražava na zdravlje žene. Zato i govorim da ženino zdravlje izvire iz neuvjetovane ljubavi prema sebi. Kad kažem ‘ljubavi’, tad nas spajam s našom najdubljom, duhovnom dimenzijom iz koje izvire naša životna svrha i smisao.“

Ne trebamo se bojati promjena

Holističkim radom, održavanjem radionica i predavanja, grupnim i individualnim terapijskim radom te pisanjem knjiga Senka se bavi posljednjih 12 godina. Njezin život danas neusporediv je s duhovno neispunjenom ženom koja se onomad našla na životnome raskrižju.

Promijenila je svoje dotadašnje sustave razmišljanja i to ju je usmjerilo prema potpuno drugačijim načinima djelovanja i življenja: „Ne trebamo se bojati svojih promjena. Cijeli naš život su promjene. To što za sebe želimo uvijek jednako proizlazi iz straha i osobne nesigurnosti.“

Savjetuje da se u promjenama osvrnemo i na one male korake koje možemo učiniti odmah, a zatim, njima osnaženi, nastavimo ići korak dalje, u veće i dublje promjene.

Ravnoteža uma, duha i tijela

Senka danas živi niz promjena koje je za sebe stvorila vođena holističkim znanjima te dnevnim i sezonskim ajurvedskim uputama za ravnotežu doša. „Ajurveda je nježan i posve prirodan način vraćanja u ravnotežu razumijevanjem svojih potreba, a njene preporuke o uvođenju brojnih preventivnih rutina snažno pomažu ravnoteži uma, duha i tijela.

Joga, meditacija, uljne masaže, terapije čišćenja, ajurvedski dodaci prehrani – sve to čini niz malih promjena koje vode do onih dubljih i većih. Tako su i mene brojne promjene i rutine koje sam usvojila i danas ih svakodnevno primjenjujem, dovele do posve drugačijeg života. Kad jednom kreneš na put promjene, sve se mijenja: vrijeme kad ustaješ, što i kako radiš, čime se hraniš, pa i koje knjige pišeš... Sve to izranja iz naše unutarnje potrebe.“

Život u skladu sa sobom i svojom prirodom

Ističe da je važno ne uvoditi promjene samo zato što nas u to uvjerava netko drugi ili nam to savjetuje literatura: „Iznimno je važno promjene integrirati u svoj život prema svojim individualnim potrebama.“ Pojašnjava da to znači živjeti život u skladu sa sobom i svojom prirodom: „Tada nam osobno iskustvo, a ne iskustvo drugih, svjedoči o vlastitoj snazi, ali i o smislu promjena.

Ajurveda me naučila da se priklonim samoj sebi, osluhnem što meni odgovara. To je ono što čini srž ajurvede – individualna spoznaja – a ne skup uputa, pravila i receptura, kako mnogi površno percipiraju tu vrijednu i drevnu mudrost. To je znanje o životu ostvareno kroz osobno iskustvo, osobni uvid i spoznaju, u čijem temelju je samospoznaja.“

Holistička akademija

Kruna Senkina rada osnivanje je Holističke akademije u Hrvatskoj, gdje s probranim suradnicima, kroz integriran i povezujući sustav školovanja, priprema i školuje nove generacije holističkih terapeuta. Studij na Amrita holističkoj akademiji obuhvaća intenzivno (dvogodišnje, trogodišnje ili četverogodišnje) školovanje s kolegijima iz ajurvede, botanike, patofiziologije, farmakologije, nutricionizma, psiho-spiritualne medicine i brojnih energetskih metoda jer se, uvjerena je Senka, čovjek ne može liječiti jednom metodom, nego usvajanjem i razumijevanjem cijelog sustava.

Stoga je i njezina posljednja knjiga iskorak u odnosu na dosadašnje. U njoj se ne bazira isključivo na ajurvedskim spoznajama, nego spaja razne holističke tehnike te u pripadajućoj radnoj bilježnici podastire cijeli niz praktičnih alata (meditacija, afirmacija, procesa, rituala) koji žene potiču na samopromatranje i samopropitivanje.

Pomažu im da osvijeste svoju unutarnju snagu i iscijele traume te da osnažene i s vjerom u sebe krenu aktivno kreirati život prema mjeri svog unutarnjeg svijeta – baš kao što je to i sama autorica učinila.

Više o radu Senke Kušer-Mijić možete doznati na www.amrita-academy.com, a njezinu novu knjigu ‘Holističko zdravlje žene: Koraci do cjelovitosti’ možete nabaviti na www.ayurveda4you.net i u trgovini Planet Ayurveda u Zagrebu

Pripremila Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci